Automobili

Ora Cat – električni pogon Great Vall -a prvi put lansiran 2022. godine

Uspeli smo da napravimo pregled kineskog električnog kompakta!
Ime je nepoznato u Evropi, ali u Kini je Ora poznata marka električnih automobila u vlasništvu grupe Great Vall. Danas se Ora želi skrasiti na Starom kontinentu. Tokom pregleda koji je organizovan neposredno pre otvaranja sajma automobila u Minhenu, InsideEVs je mogao da pogleda najnoviji proizvođačev model, Ora Cat.

Haomao, Pengkemao, Shandianmao itd. : u Kini, modeli Ora u svom nazivu često imaju sufiks „mao“ (što znači mačka). Rekli smo vam o Punk Mački (Pengkemao) pre nekoliko meseci , a model viđen u Minhenu ranije je bio poznat kao Dobra mačka (Haomao). Međutim, apoeni bi trebali slediti drugačiju logiku u Evropi. “Ora Cat” je stoga samo privremeno ime.

Nakon prvog kontakta, čini se da je Mačka veoma mala. I to je dobro, upravo je to Ora želela: električno vozilo bi trebalo da izgleda kompaktno kao mali automobil, ali u stvarnosti je sa svojih 4,20 metara dugačko koliko i Volksvagen. ID.3 , na primer.

Prednji deo je prilično uspešan, maglovito nas podseća na Porsche ili Mini . Plavo-zelena boja i beli krov su takođe lepi. Ali šta je sa zadnjim delom? Pa, procenite sami. Posebnost ovog modela je što su zadnja svetla skrivena.

“GT” završna obrada, koja automobilu daje dinamičan pečat, nalazi se u kutijama. To uključuje smanjeni razmak od tla, usisnike zraka sprijeda, difuzor straga i mali spojler na krovu.

Elektromotor snage 120 kV omogućava Cat da postigne najveću brzinu od oko 160 km / h. Planirane su dve verzije baterija od 49 i 63 kVh koje je dizajnirao CATL, a koje bi trebalo da daju domete od približno 300, odnosno 400 km. Punjenje će se vršiti naizmeničnom strujom do 22 kV, ili brzom stanicom za punjenje jednosmernom strujom. Mala baterija bi trebalo da pređe od 0 do 80% za 45 minuta, dok bi velika baterija trajala deset minuta duže.

Unutrašnjost je jednako uspešna kao i spoljašnjost. Kontrolna tabla ima dvostruki ekran od 20,5 inča, a materijali u verziji koju smo testirali uglavnom su dobrog kvaliteta. Površine koje izgledaju kao koža su zapravo veganske. Utvrdili smo da je osećaj veštačke kože ušivene sa unutrašnje strane vrata posebno impresivan.

Što se tiče tehnologije, Cat Electric nudi matrične farove koji vam omogućavaju da stalno vozite sa dugim svetlima. Radar i prednja kamera za poluautonomnu vožnju su standardni. Unutra se nalazi sistem za prepoznavanje lica koji automatski prilagođava određene postavke za vozača, poput položaja sedišta.

Zadnji deo je prostran, što ne čudi jer je ovaj deo vozila tokom razvoja dobio posebnu pažnju. Ali postoji loša strana: deblo je znatno manje od ostalih kompaktnih uređaja. Takođe je teško skladištiti teške terete zbog visine praga za utovar.

Početna cena Ora Cat bi trebalo da bude oko 30.000 evra. Danas po ovoj ceni možete pronaći samo male električne automobile ( Opel Corsa-e ili Renault Zoe ). Ipak, nadamo se da faktura ne uzima u obzir ekološke bonuse.

Prve narudžbe trebale bi se dogoditi ove godine, a prve isporuke početkom 2022. Ali prije svega Mačka mora biti odobrena, što se ne tiče Ore. Ovaj pregled je samo generalna proba za tim poslat u Minhen. A ako sve bude u redu, kineski proizvođač automobila će takođe predstaviti električni kompakt i SUV u narednim godinama.

Tehnički list
Motor: snaga 126 kV i 250 Nm obrtnog momenta
0 do 100 km / h i najveća brzina: 8,5 sekundi i 160 km / h
Baterija: 49 ili 63 kVh (CATL)
Autonomija: približno 300 ili 400 km (ciklus VLTP)
Dimenzije: dužina 4235 mm, širina 1825 mm, visina 1596 mm, međuosovinsko rastojanje 2650 mm
Cena: od 30.000 evra
Lansiranje tržišta: prva polovina 2022

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close