fbpx
Automobili

Dizajn, baterije – Tesla ubrzava na modelu 2 za 20.000 evra

Proizvođač ima upražnjeno mesto, dok bi Panasonic mogao da proizvede 4680 ćelija u velikom obimu.
Tesla je u procesu razvoja električnog automobila koji će koštati samo 20.000 evra , u to nema sumnje. Prema najnovijim glasinama, takozvani „Model 2“ biće dizajniran u Kini pre izvoza u svet.

Ali posao je još uvek dug: mora se okupiti tim dizajnera i, pre svega, potreban je određeni broj ćelija baterija od 4680. Kalifornijska firma već radi na oba fronta kako bi ubrzala dolazak na tržište baterija kao što je više moguće. „mali Tesla“.

Traži se dizajner
Da bi rešio prvi problem, a pošto projekat ima korene u Kini, Tesla trenutno razvija svoju kinesku diviziju. Proizvođač električne energije upravo je objavio zvanični video u kojem menadžer dizajna Franz von Holzhausen javno poziva da regrutuje svoj hijerarhijski ekvivalent u kompaniji Tesla China.

Teslina uključenost u Kinu, koja već prolazi kroz Šangajsku gigafabriku i fabriku Supercharger , povećaće se, ne samo rođenjem novog istraživačko-razvojnog centra, već i dizajnerskog centra, osim američkog.

4680 ćelija
Međutim, uspeh Modela 2 neće biti povezan samo sa radom kineskog odeljenja proizvođača. Da bi se smanjila cena budućeg modela, biće neophodno koristiti 4680 ćelija baterija, snažnijih i jeftinijih za proizvodnju od onih koje se trenutno koriste. Elon Musk želi da proizvede 20 miliona primeraka do 2030. godine.

Tu se krije problem: stvaranje ovih ćelija je teško. Mnogi ga isprobavaju, od BAK-a do LG-a, pa do Panasonica i same Tesle, ali niko nije uspeo da pređe fazu pre-serije. Izrada prototipa je jedno, a druga proizvodnja u velikim razmerama. Iako se neki stručnjaci pitaju da li se ovaj zadatak ne gubi unapred, Panasonic kaže da je pri kraju.

Pitanje sigurnosti
U intervjuu za Bloomberg, Iasuaki Takamoto, šef odeljenja baterija japanske kompanije, rekao je da „proizvodnja 4680 ćelija zahteva izvanredne veštine, ne samo zato što morate da napravite siguran proizvod. Jednostavna činjenica da biste mogli da kreirate sisteme koji garantuju sigurnost daje Panasonic-u prednost u odnosu na konkurente “.

Prema Panasonicu, uskoro će biti moguće doći do faze proizvodnje u punoj veličini za ćelije 4680, istovremeno zadovoljavajući standarde performansi i pouzdanosti koje zahteva tržište, kao i rešavajući dva glavna problema:

Pregrevanje: velike dimenzije ćelija 4680 slabije raspršuju toplotu, što rezultira rizikom od porasta temperature i gubitka efikasnosti.
Kontaminacija: Budući da su veći, sitni komadići metala lakše dođu do centra ćelije i uzrokuju kratke spojeve.

Veličina je bitna
Akira Nagasaki, jedan od ključnih ljudi u Takamotovom timu, objašnjava zašto je 4680 ćelija neophodno za proizvodnju jeftinijih električnih automobila: „Činjenica da je [4680 ćelija] mnogo veća od 1865 ćelija ili 2170 će omogućiti da baterija električnog automobila ode sa 4000 ili 8000 ćelija na samo 500, što će takođe dovesti do smanjenja i pojednostavljenja svih pomoćnih komponenti. “

Sa manje ćelija u bateriji, električni sistemi će biti pojednostavljeni. Biće manje delova za povezivanje ćelija i samim tim konstrukcija će biti manje složena, a da ne pominjemo da će i 4680 ćelije imati bolji učinak.

Žestoka konkurencija
Na tržištu za 4680 ćelija, trka između proizvođača nastavlja se neometano. Mnogo glasina sugeriše da je blizu masovna proizvodnja. Konkurencija u ovom strateškom sektoru je jaka, a proizvođači baterija kao što su Panasonic, LG, BAK i CATL takođe se takmiče sa drugim stranama: proizvođači automobila, od Volksvagena do General Motors-a, organizuju proizvodnju baterija po svom nahođenju.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button