fbpx
Automobili

McLaren 600LT Spider na testu

600LT je jedan od najdinamičnijih superautomobila. Da li Pauk ide u korak ili je jedan za bulevar?
Šta je ovo?
Sa McLarenom i držanjem razdvojeno je već zaista teško . Ako postoji nešto poput profesionalnih tražilaca niša na tržištu, onda je britanski proizvođač sportskih automobila zasigurno zaposlio veliki deo njih.

Ovo se posebno odnosi na portfelj u sopstvenoj „početnoj“ sportskoj seriji. Ako možete da nabrojite sve Sportske serije, možda je vreme da se prijavite za Ko želi da postane milioner. Ali ovo je poslednja faza proširenja (dobro, ubačen je i 620 R ). Za mnoge je verovatno i najpoželjniji. Da li se sećate 600LT? Pa, ovo je varijanta roadstera.

Nekada se smatralo svetogrđem otežavanje super automobila super stazama krađu njihovog krova. Ali ne samo da je McLaren dokazao, na primer sa 675LT , da se to sada lako može pomiriti sa apsolutno sjajnim rezultatima.

Transformacija sa tvrdog krova 570S na čvrsti krov 600LT ovde je ponovljena praktično jedan na jedan. Samo bez tvrdog krova. Ni ovde nije moguće izbeći otežavanje postajanja paukom. Međutim, tih 48 kilograma trebalo bi da bude podnošljivo. U tom kontekstu, još jednom se hvali interni Monocell II monocokue, koji je toliko strašno krut da mu jednostavno nisu potrebne nikakve dodatne podupirače.

Uprkos svim zvižducima koje sa sobom nosi takav električno sklopivi preklopni krov, ovaj kabriolet je za 50 kilograma lakši od kupea 570S. U poređenju sa najbližim rođakom, 570S Spider, to je čak dve desetine.

Međutim, ovo pretpostavlja da ste označili tačnu (i izuzetno skupu) kvačicu na listi doplata. Izvinite za moj rečnik – napaljeni gornji izlazni izduvni sistem (-12,6 kg), lagani delovi šasije (-10,2 kg), novi kovani točkovi sa gumama Pirelli Trofeo (-17 kg) i jednodelni karbonski sedište P1 (-21 kilograma) ) su standardni.

Ali ako želite da vaš Spider bude mršav poput kalifornijske rok zvezde, preporučujemo takozvani Clubsport paket koji se sastoji od još lakših stolica Senne (-5,6 kilograma), više ugljenika u unutrašnjosti i spoljašnjosti i titanijumskih vijaka za točkove za samo 22.990 evra. Najteži može eliminisati i klima uređaj (-12,6 kilograma) i ozvučenje (-3,3 kilograma). Sve zavisi od toga koliko ste žrtve spremni da podnesete sa svojim otvorenim alatom za praćenje od 250.000 evra.

Prema McLarenu, 600LT Spider je bar 50 kilograma lakši od bilo kog od njegovih rivala. Samo fiksno zadnje krilo dodaje težinu ovoj anorektičnoj iverici. To je 3,5 kilograma.

Ali sad dovoljno težine. Ima i dosta drugih vrhunaca. Razni novi delovi dolaze iz većeg 720S . Tu se ubrajaju kočnice, dvostruke poluge nosača i zadnje poluge, tvrđi i deblji stabilizatori i efikasnija pumpa za vodu. Prilagodljivi amortizeri su preuzeti od modela 570S, ali sa optimizovanom postavkom. Pored toga, postoji 10 mm veća širina staze i spuštanje od 8 mm.

Još 30 konjskih snaga 3,8-litarskog tvin-turbo V8 (600 ks / 620 Nm) rezultat je – barem delimično – izlaznog izduvnog gasa prema gore. Kraći je za čitav metar i stvara manji povratni pritisak izduvnih gasova.

Asovi u rukavu sedmostepenog dvostrukog kvačila uvek su zanimljivi. „Ignition Cut“ u sportskom režimu omogućava brže promene brzina kratkim prekidom varnice za paljenje tokom promene brzine. „Inercija potiskivanje“ u režimu gusenice koristi kinetičku energiju zamašnjaka za impuls obrtnog momenta kada je uključen sledeći stepen prenosa.

A tu je i glavni razlog za doplatu od 20.000 evra u poređenju sa kupeom 600LT – preklopni karbonski krov ulijeva se i izlazi iz kabrioleta u roku od 15 sekundi i to pri brzinama do 40 km / h.

Kako vozi
Teško je poverovati jer je to McLaren. I zato što ovaj automobil naravno ima toliko drugih senzacija za ponuditi. Ali ovde se najviše drži zvuk. Taj totalno ludi zvuk. U ovom slučaju, hvala na malom komadu stakla koji se može spustiti pritiskom na dugme. To je zadnje staklo kojim se može upravljati nezavisno od krova. Zato je najbolje da postavite krov (tako da bude manje ometanja od drugih zvukova), spustite prozor i slušate kako pucaju vaši prisluškivači. To je nesumnjivo najfiniji trik za Spider-a i jedan od glavnih razloga što bi mogao biti bolji od kupea.

Nije samo obim koji postaje stvarno zločinački najkasnije nakon 6.000 turneja. Jasnoća je i grubost ovog paklenog vikanja. Inače, ovi atributi se takođe u potpunosti podudaraju sa ponašanjem automobila u vožnji. Kako se menja brzina, kako pohlepno pleše upravljač, kako grizu kočnice i opet i opet taj apsolutno smešni potisak biturbo osmocilindraša.

Naravno, činjenica da sportska oprema iz Vokinga gura kao đavo zaista nije ništa novo, ali kombinacijom snage, sposobnosti okretanja i male težine, mozak vam se svaki put zaledi. Uključeni su i naknadni napadi smeha neverice. Tada mu oprostite na činjenici da još treba vremena da turbo krene stvarno.

Kako je neverovatno ravna, agresivna i predatorska LT sa još nižim i čvršćim ovjesnim mlinovima kroz vijugavi deo seoskog puta nije ništa manje impresivna. Vaši prsti su bukvalno naelektrisani jer (još uvek hidraulično) upravljanje kroz njih šalje toliko osećaja i informacija. Svako naređenje, ma koliko bilo sitno, prati reakcija čiju je neposrednost zaista teško shvatiti. Bilo bi gotovo nemoguće pronaći još jedan hardcore super kabriolet koji se pojavljuje širom zemlje sa toliko fokusa i agresivnosti.

Ono što je posebno primetno u poređenju sa 570S je dobitak u smirenosti i stabilnosti na prednjem kraju. Naročito pri većim brzinama autoputa, 570 ima tendenciju da leprša i pešači. S druge strane, 600 LT se pouzdano drži navedene linije.

I sve što sam vam upravo rekao deluje uprkos potpuno apsurdnoj činjenici da je moj testni automobil – teško se usuđujem da kažem – bio opremljen zimskim gumama. Verovatno će to biti jedini set zimnice koji je ikad zalepljen na McLaren 600LT Spider. Bar bi to bila moja hitna preporuka, jer su na kraju siromašni Sottozeros-i bili malo preplavljeni silinom LT-a.

Podupravljanje nije primećeno ni kod guma koje su bile mnogo kompromitovanije, ali zadnji deo automobila postao je nemirniji kada se gas ubrzavao van krivine brže nego što se prvobitno mislilo. Napokon, zadnje krilo i monstruozni difuzor utiskuju automobil primetno snažnije u zemlju nego kod ostalih modela Sportske serije.

Zapravo mi ne pada na pamet kakve apsurdne nivoe prianjanja i performansi kočenja automobil može postići sa stvarno montiranim gumama Pirelli Trofeo R-Cup. Sve ovo je utoliko zapanjujuće kada se uzme u obzir da LT ima srazmerno tanke 225 papuče na prednjem delu.

Govoreći o zapanjujućem: Naravno, nekoliko brojeva ne bi trebalo da nedostaje u ovom kontekstu. Najveća brzina je 324 km / h u zatvorenom, 315 km / h u otvorenom stanju. Kao i u 600LT Coupe-u, 0-100 km / h traje 2,9 sekundi, 0-200 km / h treba 8,4 sekunde i dve desetinke je sporije. Vrednosti kapitalnog ubrzanja svakako su takođe zaslužne zastrašujućoj kontroli pokretanja kompanije McLaren, koja donosi automobile sa pogonom na zadnje točkove efikasnije od bilo kog drugog sistema.

A u svakodnevnom životu?
Uprkos apsolutno fantastičnim sedištima i čvrstoj, ali izuzetno navlaženoj šasiji, 600LT Spider nije opušteni roadster. Ležerna krstarenja ili zaustavljanje i odlazak u grad apsolutno nisu njegova profesija. Što ga jače vozite, to više razbija led. To je, i to je prokleto dobro, ekstremno svedeno na osnovni superautomobil sa fokusom na trkačku stazu. A to nije moguće bez kompromisa.

Pri malim brzinama vibracije motora potresaju ceo automobil. Uključujući retrovizor u kojem više ne možete ništa da vidite. Koliko god je divna keramička kočnica po uzoru na ambicioznije dahtanje, ako se samo okrenete, potreban je relativno snažan udarac dok se nešto ne dogodi. Naravno, ne mogu ništa da kažem o svojstvima vlage Trofeo Rs, ali mislim da biste trebali biti oprezni i ostaviti ESP uključen.

A tu je i unutrašnjost koja u stvari nije dostojna automobila koji košta najmanje 250.000 evra.

Kako je unutra?
Ovde ima puno kože i alkantare. Ipak, unutrašnjost deluje trezveno što je više moguće. Možete ga proslaviti kao redukciju osnovnog ili vam je vraški dosadno. Uzgred, nema tepiha. Štedi 7 kilograma. Niti je pretinac za rukavice. Još 1 kilogram dalje. I dobro razmislite dvaput da li zaista želite minimalistička karbonska sedišta Senne, jer su standardna sedišta sila i povrh svega izuzetno udobna.

Sedeći položaj? Apsolutno savršenstvo. I svaki put kad sednete u McLaren, pomislite u sebi – zašto niko drugi toliko ne spušta vjetrobransko staklo? Pogled je fenomenalan i osećate se kao da usisavate asfalt, toliko ste blizu njega. Takođe prokleto cool: veliki klik na lopatice za menjanje, kojima možete upravljati u oba smera. Drugim rečima: Na veslu se takođe možete kretati gore-dole.

Čemu onda ta frka? Prvo, jer ovde ovde sve previše zvecka i škripi, s obzirom na veličinu čeka koji ste za to napisali. Drugo, zato što je McLaren-ov sistem za zabavu jedno od najvećih sranja koja su se ikad našla u automobilu. „Rudimentarni“ bi bio učtiv opis. Potpuno je neintuitivan, ima lošu grafiku i neprestano proizvodi greške. Hvala bogu da će u Arturi biti potpuno novi sistem. Može biti samo bolje.

Reč o krovu: otvara se i zatvara pritiskom na dugme. Ako je zatvoren, dobićete 52 litra dodatnog prostora za odlaganje. Ispod prednjeg poklopca ima mesta za 150 litara prtljaga.

Zaključak: 9/10
600LT Spider je mnogo više od pukog, tvrđeg 570S. Oštrina, preciznost i osećaj rukovanja na drugom su nivou. Kao i kod modela 675LT Spider, razlike u Coupeu su toliko neverovatno male da čak i tvrdoglavi zagovornici filozofije “kabrioleti-nisu-ozbiljni-performans-automobili” ostaju bez argumenata.

Samo treba da budete u stanju da živite s činjenicom da fino podešavanje ovde i tamo nije tako daleko. Za sve što nije direktno vezano za vožnju, drugi proizvođači su sigurno bolji. Ali nadamo se da se ovakav proizvod odnosi na vožnju i teško je zamisliti da ćete pronaći drugi automobil koji će vas oduševiti sa toliko senzacija, sa toliko uzbuđenja i talenta. I sa tako majstorskim zvukom koji je u svetu bolji od bilo kog drugog modela Sports Series.

Neki najnoviji LT, 765, kritikovali su da je McLaren prekoračio krivu i stvorio gotovo nepopravljivu zver. Potpuno je drugačije sa ovim dugim repom – vozačkim automobilom par ekcellence. Može se savladati savršeno, beskrajno uzbudljivo.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button