fbpx
Automobili

Lada, legendarni ruski proizvođač automobila, prestaje da pravi automobile—barem za sada

21 odsto svih automobila prodatih u Rusiji prošle godine proizvodila je Lada za kompaniju koju kontroliše Reno. Invazija Rusije na Ukrajinu zaustavila je njihovu proizvodnju.

Ruska invazija na Ukrajinu zaustavila je mnoge uvoze u Rusiju, što je rezultiralo obustavom rada Ladinih fabrika za sklapanje ove nedelje.
Portparol Renoa u Rusiji (modele Lada proizvodi Avtovaz, koji kontroliše Reno) rekao je Car and Driver-u da će ograničena proizvodnja biti ponovo pokrenuta sledeće nedelje, ali sa nekim prinudnim odmorom u dane bez posla.
Prošle godine, modeli Lada činili su 21 odsto svih novih automobila prodatih u Rusiji.
Prvi automobili pod markom Lada pojavili su se 1973. godine u vreme Sovjetskog Saveza, a brend je toliki simbol zemlje da je ruski predsednik Vladimir Putin često fotografisao za volanom Lada vozila. Sada su ekonomske sankcije koje su uvele SAD i Evropa kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, barem na neko vreme, zaustavile proizvodnju kultnog automobilskog brenda.

Vall Street Journal je objavio da su Ladine fabrike automobila “zaustavljene” ove nedelje jer su sankcije ostavile ruske pogone bez komponenti i zaliha potrebnih za proizvodnju novih automobila. Grupa Reno drži 67,6 odsto kontrolnog udela u Avtovazu, kompaniji koja proizvodi Lada vozila. List navodi da je više od 20 odsto delova potrebnih Avtovazu iz uvoza, koji su u poslednje dve nedelje uglavnom presušili.

„Ako trgovina prestane, Avtovaz prestaje“, rekao je za list bivši član uprave Avtovaza. „Putin zna da ne može sam. Član odbora je dodao da bi mogli biti potrebni meseci ili možda godine da se ponovo pokrene proizvodnja ako Avtovaz izgubi podršku Renoa. Međutim, za sada se radi na nekoj vrsti rešenja za obustavu proizvodnje, na osnovu izjave Avtovaza o ponovnom pokretanju sklapanja automobila sledeće nedelje.

„Kompanija ulaže sve napore da se što pre vrati normalnom rasporedu proizvodnje u svojim fabrikama u Toljatiju i Iževsku“, rekao je za Car and Driver Sergej Ilinski, portparol Grupe Renault iz Rusije.

„Kriza u snabdevanju elektronskim komponentama“, rekao je Ilinskij, znači da će proizvodnja Avtovaza sledeće nedelje izgledati drugačije nego obično. Montaža Lada Granta i Nive Legend, na primer, iduće nedelje će se odvijati punom brzinom u dve smene tokom tri dana, ali će 14. i 15. mart biti proglašeni „danima zastoja“ sa plaćenim radnicima dve trećine svog proseka. prihoda. Radnici u Toljatiju koji rade na proizvodnji komponenti nastaviće da prave te predmete sa pogledom na postprodaju, kao i da ponovo sklapaju nova vozila.

U međuvremenu, Ladina fabrika u Iževsku nastaviće sa pripremama koje treba da uradi da bi napravila model Vesta Nove generacije, rekao je Ilinski, ali će tamošnji radnici koji direktno ne rade na automobilu biti primorani da uzmu slobodno sledeće nedelje (Ilinski je to nazvao „zastojima“ režim”). Ilinskij je rekao da će druge funkcije i podružnice Avtovaza, poput onih koje se bave proizvodnjom i distribucijom rezervnih delova ili predstavnika službe za korisnike, nastaviti da rade puno radno vreme.

Ovo je možda više nego što želite da znate o rasporedu odmora ruskih automobilskih radnika, ali se odnosi na činjenicu da je rublja izgubila oko 30 odsto svoje vrednosti od početka invazije krajem februara. Stoga bi odluka da se ranije uzme slobodno vreme mogla biti popularan potez među radnicima koji vide da vrednost njihovog novca tako naglo opada.

Vall Street Journal navodi da su vozila Lada činila 21 odsto ukupne prodaje u Rusiji prošle godine, a pošto su strani brendovi obustavili sopstvenu proizvodnju u zemlji, kao i pauzirali uvoz u Rusiju, kupci automobila u Rusiji bi se mogli suočiti sa još ograničenijim tržište nego što se SAD suočavaju sa dve godine nakon pandemije. Rusija je uvela sopstvene zabrane izvoza za preko 200 proizvoda, preneo je Bi-Bi-Si, uključujući vozila.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button