fbpx
Automobili

2020 BMV Ks7 M50i je pao samo savršeni, ali nikada nije preskočio nijedan udarac

Luksuz i dekadencija bili su presudni faktori u našem izboru da dugoročnoj floti dodamo BMV-ov najveći SUV, Ks7. Svakako, mogli smo se odlučiti za šestocilindrični model kDrive40i, ali smo se odlučili za verziju M50i V-8 sa 523 KS. Iako sada postoji ujednačenija Alpina KSB7 iz 2021. godine koja se nalazi iznad modela M50i, M50i je posebna zver i bili smo nestrpljivi da vidimo kako je njena visokotehnološka raskoš izdržala manje od 40.000 milja.

Takođe smo želeli da vidimo koliko efikasno najveći BMV SUV deluje kao troredna alternativa luksuznoj limuzini od 7 serija. Kao što smo brzo saznali, naš Ks7 M50i je vrlo dobro ispunio tu ulogu, ako ne i savršeno.

Noseći testiranu cenu od 113.845 američkih dolara (osnovna cena, 100.595 američkih dolara), naš testni automobil nije ostavio mnoge opcije neoznačene. Svideli smo se audio sistemu Bovers i Vilkins od 3400 USD, kao i Dinamic Handling paketu od 3450 USD, za njegovo upravljanje okretanjem zadnje osovine za poboljšanje okretnosti i sposobnost skeniranja puta ispred nas zbog neravnina i prilagođavanja prilagodljivih amortizera.

Takođe smo voleli upravljivost i bolje prianjanje od guma Pirelli P Zero PZ4, besplatnu nadogradnju iz svih sezona na točkovima od 21 inča. Kada je sneg počeo da pada, skinuli smo sjajne 22-inčne M točkove i P Zeros i zamenili ih setom Bridgestone Blizzak DM-V2 za 3045 USD postavljenim na 20-inčne OZ Racing Cortina točkove. Kombinacija zimskih guma, standardnog pogona na sva četiri točka i dvostrukog turbo V-8 obrtnog momenta od 553 funti pomogla je da se s lakoćom izbaci 5742 kilograma M50i kroz duboki prah. Govoreći o zimi, naš Ks7 je opremljen paketom hladnog vremena od 1200 dolara, koji standardnim grejanim prednjim sedištima dodaje petonsku automatsku kontrolu klime i grejane prednje naslone za ruke, grejanje zadnjih sedišta i zagrejan volan.

Druge opcije na našem Ks7 mnogi su smatrali neozbiljnima, poput grejanog i hlađenog držača čaša za paket Ekecutive Ekecutive od 1300 USD, menjača od rezanog stakla, iDrive kontrolera i maske dugmeta za pokretanje i panoramskog krovnog prozora osvetljenog LED-om. Bilo je žalbi da držači za čaše nisu mnogo uticali na temperaturu naših napitaka, a staklene komande, iako lepe za gledanje, povremeno bi mogle da odvuku pažnju kada uhvate sunčevu svetlost i odbiju je u naše oči. Što se tiče osvetljenog krovnog krova, odgovarao je našoj dekadentnoj misiji, ali ga je bilo teško razumeti iza volana.

Takođe smo mogli i bez paketa od 1700 USD za pomoć vozaču, jer smo se često znali onesposobiti za sva pomoćna sredstva za vozača. To je uglavnom bilo zbog mučne prirode BMV-ovog sistema za hendsfri, koji bi često tražio da vratimo ruke na upravljač, čak iako smo ga i dalje držali u rukama. Jedna od stvari koju smo želeli da ima naš Ks7 je BMV-ova vučna kuka za 550 dolara, koja dodaje režim vuče koji modifikuje ne samo kalibraciju pogonskog sklopa, već i prilagođava funkcije pomoći vozaču kako bi se uzelo u obzir prisustvo prikolice. Budući da BMV neće instalirati fabričku spojnicu na Ks7 nakon što napusti fabriku, umesto toga kupili smo rezervni deo, Stealth Hitch, vredan 967 dolara. Sa tim pametnim skloništem na mestu, uspeli smo da iskoristimo kapacitet vuče modela Ks7 od 7500 kilograma.

Nakon što je kupio automobil iz Vašingtona u Mičigen, direktor testiranja Dave VanderVerp pohvalio je sposobnosti vuče Ks7. “Nosio je otprilike 5800 kilograma prikolice i automobila s lakoćom, čak i pri brzinama od 75 do 80 mph.” Sa automobilom u vuči, Ks7 je vratio 14 milja po galonu, nasuprot 21 milju na milju na 2100 milja vožnje bez prikolice. Tokom svog celog boravka Ks7 je postigao 17 milja po galonu, broj koji se podudara sa EPA kombinovanom cifrom.

Sa ili bez prikolice, Ks7 je savršen za beleženje velike kilometraže. „Sedišta su udobnija od nameštaja u mojoj dnevnoj sobi“, primetio je direktor štampe Eric Tingvall. Čak se i našao da su ga osvojili vrata BMV-a sa preklopnim školjkama nakon što je otkrio da se gornji otvor ne samo da može otvoriti bez udaranja u nosač za bicikle montiran na prikolici, već i da se ispuštanje donjeg dela može koristiti kao pogodna stanica za presvlačenje njegovog novorođenčeta.

Suprotno tome, skoro svi operateri su prekorili preklopna sedišta drugog i trećeg reda zbog njihovog bolno usporenog kretanja, a neki su čak primetili da bi ih kontrole povremeno ignorisale. Kapetanske stolice u drugom redu od 850 dolara takođe se ne preklapaju potpuno ravno, što bi olakšalo punjenje Ks7 velikim, glomaznijim predmetima.

Tokom 40.000 kilometara, Ks7 je četiri puta išao kod prodavca na servis. BMV pokriva troškove usluge tokom trajanja trogodišnje garancije od 36.000 kilometara, tako da smo morali da platimo samo poslednju uslugu. Granatiranje četvrte službe skrenulo je pažnju na stvarnost servisiranja šestocifrenog vozila. Zamena ulja, zamene filtera za vazduh u kabini i mnoštvo pregleda vratili su nam 509 dolara.

Naše dugoročno putovanje imalo je nekoliko neravnina na putu. Otpadi ispod dodirne ploče na centralnoj konzoli učinili su da tasteri ne reaguju. Temeljito čišćenje vratilo im je funkcije, ali otprilike 3000 milja kasnije problemi su se vratili. Tada je prodavac odlučio da treba zameniti celu kontrolnu ploču i instalirao novu kontrolnu ploču pod garancijom, što je rešilo problem do kraja testa.

Kada se brojač kilometara preleteo na 37.000 milja i cilj na vidiku, Ks7 je pogodio niz pehova. Prvo se sklop zadnjeg brisača otpao i nestao. Možda ga je uklonila oduševljena automatska praonica automobila, ili je to mogao biti nezadovoljni komšija umoran da ujutro čuje kako V-8 tutnji u život. Bez obzira na uzrok, BMV je zamenio delove pod garancijom.

Druga bolest je zadesila Ks7 oko 200 milja kasnije, kada je jedan od naših urednika primetio da se desna zadnja vazdušna opruga preko noći ispuhala, zbog čega je Ks7 snažno ulegnuo u taj ugao. Curenje je bilo dovoljno malo da bi se, dok je vozilo radilo, pumpalo nazad i normalno vozilo, ali parkiralo ga na nekoliko sati i Ks7 bi počeo da savija koleno. Delovi za popravak bili su natrag u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj, pa smo nastavili da ih vozimo. Posle dugog 27 dana čekanja, sklop vazdušne opruge i podupirača konačno je stigao i zamenjen istovremeno sa završnom uslugom.

Od dana kada smo isporučili do poslednjeg putovanja na poligon na 40.000 milja, motor M50i nas je onesvestio. Iz dnevnika: „Veliki motor sa lakoćom pokreće ovaj hul – glatko i civilizovano kada se lako nosite, a sirov i autoritativan kada ga udarate. Lako je pasti na ovaj 4.4-litarski V-8 sa dva turbo punjača od 523 KS. Ne samo da ovu tešku, trorednu zver pretvara u raketu, već su i snaga i zvuci koje proizvodi zvuči glatko i prefinjeno. Široka širina opsega sposobnosti osmostepenog automatika takođe je izvukla komplimente. Neprimetno se pomera u laganoj vožnji i privlači pažnju u režimima Sport i Sport Plus.

Testna sesija na granici od 40.000 milja otkrila je da se pogonski sklop nije mnogo promenio nakon svih tih kilometara i nikada nismo dodavali ulje između intervala od 10.000 milja. Sa lansiranjem iznutra, brzina od 60 km / h dolazi za 4,2 sekunde, a četvrt milje ubrzava za 12,7 sekundi pri 111 mph, samo desetinu iza svojih performansi kada je nova. Sudeći po bržem vremenu od nula do 120 mph i povećanju od 1 mph u brzini zamke od četvrt milje, V-8 je možda stekao nekoliko konja. Na podmetaču od 300 stopa, istrošeni parni valjci Pirelli P Zero PZ4 (pozadi široki 315 mm) prilepili su se za podlogu sa 0,82 g bočnog hvatanja, samo 0,01 od početnog testa, iako su oba rezultata niža od nas Očekivao bih s obzirom na ozbiljnu postavku guma. Broj kočenja od 70 mph do nule bio je više u skladu sa očekivanjima. Iako je bio nešto duži tokom naše druge sesije testiranja – 161 stopa naspram početne udaljenosti od 152 stope – osim ako ne analizirate performanse pomoću VBok registratora podataka, verovatno nećete primetiti razlike.

Od vuče automobila i terenskih igračaka do utovara za skijaške izlete u Kolorado, živahne vožnje našim omiljenim putevima, odvođenja urednika na svoje venčanje u stilu ili čak premeštanja cele spavaonice u jednom putovanju, Ks7 ostala velika potražnja. Svestranost Ks7 bila mu je možda najveći saveznik tokom boravka. Čak je i pandemija teško usporila svoj kilometar, pošto smo pokrili skoro polovinu SAD-a (tačnije 22 države). Ks7 je dokazao da luksuzna suština sedan serije 7 savršeno deluje na još većem platnu.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button