fbpx
Automobili

Australijski umetnik DREZ kreira jednokratni umetnički automobil Mercedes-Benz 190E 2.3-16 Cosvorth

Umetnost je po svojoj prirodi nezavisni izraz svetlosti i boje, au slučaju ovog Mercedes-Benz 190E 2.3-16 Cosvorth iz 1986., izraz zvuka i pokreta takođe.

Ovo je Mercedes-Drenz, umetnička kolaboracija uličnog umetnika iz Melburna DREZ-a i kreativnog direktora (i vlasnika automobila) Subhe Naidua – @nicars na Instagramu.

Sa ‘Hromatskim oscilacijom’, punim spektrom simetričnih traka u boji duž dužine automobila, 190E zadržava standardnu Mercedes-Benz masku, sve njene oznake, kontrastne branike i komponente ukrasa, i ima brisače prednjih farova po evropskim specifikacijama i set 16-inčnih točkova Ronal Aero R50.

Ispod haube se nalazi 2,3-litarski motor sa 16 ventila koji je dizajnirao Cosvorth, sa 136 kV i 236 Nm. Automobil ima potpunu kožnu unutrašnjost i dozvoljen je za vožnju uz registraciju viktorijanske klupske dozvole.

Jedinstveni 190 koji se takmiči sa nekim od najboljih i najupečatljivijih projekata umetničkih automobila iz celog sveta, ‘Drenz je bio projekat koji je nastao iz slučajnog otkrića i naknadnog ‘spašavanja’ legendarnog Cosvorth-a podešenog Mercedesa .

„Pronađen je napušten u žbunju nedaleko od Melburna, razbijeno staklo i drvo koje je izraslo iz njega, i bio je dom za oko 20 vrsta pauka, uglavnom smrtonosnih“, rekao je Subha.

„Auto je spašen pre oko dve godine i počeli smo da ga pokrenemo. Nabavili smo sve delove Cosvorth-a koje je bilo teško pronaći i na kraju ga pokrenuli. Međutim, nakon što je bio napušten više od sedam godina, eksterijer je bio previše daleko otišao.”

Kao neki stručnjak za farbanje za 190E, znam koliko duco i spoljašnje komponente mogu da se pokvare kada pokušate da se brinete o njima, a kamoli da ostavite automobil nedirnut godinama. Subhin Cosvorth je prvobitno bio iste Blauschvarz (plavo-crne) boje kao i moj 190E Sportline.

Inspirisan umetničkim automobilima koje je proizvodio BMV iz 1975. godine, ideja je bila da se koristi DREZ-ov stil stepenovanih i ponovljenih linija kako bi se stvorio osećaj pokreta, a kako Subha napominje, „takođe stvara estetiku koja je savršena za kutiju iz 80-ih. dizajn Merc.

Geometrijske trake u boji na 190E su ručno oslikane DREZ-om koristeći akrilnu boju četkom, tokom perioda od 20 dana.

Kada je farbanje završeno, automobil je završen akrilnim prozirnim premazom.

Za DREZ-a, „najizazovniji deo bi bio da linije budu ravne preko krivina automobila“, jer, uprkos tome što Mercedes-Benz V201 koristi relativno ugao i kvadratni dizajn, još uvek postoji mnogo promena na površini sa kojima se treba boriti sa.

Cosvorth ima komplet za karoseriju koji dodaje proširenja blatobrana, šire otvore i višedelne komponente duž bočnih pragova i zadnjeg spojlera.

Iako je možda bilo lakše farbati kao školjku, DREZ i Subha su zadržali automobil netaknutim tokom projekta, i jednostavno su brusili i maskirali originalnu boju, dodajući belu podlogu pre nego što je nanet svetli akril.

Pored branika i donjih spojlera, koji su sačuvani u fabrički crnoj boji, jedina ploča koja se ne dira su crne trake ispod farova u kojima su smeštene ruke brisača.

U dva projekta BMV Art Car predstavljeni su lokalni umetnici, a autohtoni slikar Majkl Jagamara Nelson i ikona iz 80-ih Ken Done dali su svoje veštine da razdvoje automobile BMV E30 M3 Grupe A 1989. godine.

Australijski multimedijalni umetnik Pro Hart naslikao je istorijske scene na svom Rolls Roice Silver Shadov 1999. godine, dok je automobil još uvek bio izložen u galeriji Pro Hart u Broken Hilu.

Godine 2010, američka publikacija MotorTrend naručila je autohtone umetnike da slikaju na haubi njihove Skueeze Green Ford Fieste kao deo putovanja po Australiji, ali rad je bio samo na jednoj ploči, a ne na celom automobilu.

A nedavno, umetnik iz Darvina, Najdžel Sens, napravio je umetnički projekat na Porsche Taican-u.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button