fbpx
Automobili

Kako zaštititi svoj automobil od oštećenja grada

Ako ste u poslednje vreme pokušali da spasete svoj automobil od udara tuče, daleko ste od toga da ste sami. Prema NRMA, bilo je oko 10.000 zahteva za vremensku štetu u poslednja tri meseca – što je povećanje od 35 odsto u proseku.

Kako La Ninja nastavlja da utiče na istočnu obalu zemlje (Biro za meteorologiju je prognozirao više divljeg i vlažnog vremena do jeseni), podaci NRMA pokazuju da je Coffs Coast bila najteže pogođena oblast u Novom Južnom Velsu (prati Blacktovn LGA) , dok je Zlatna obala podnela najveći teret jakih oluja u Kvinslendu.

Oluja sa gradom se, naravno, može desiti bilo gde i u bilo koje vreme, a računi za popravku porodičnog automobila ne samo da obično prelaze 5000 dolara, već čak i manja šteta može da vas vidi bez vozila najmanje nedelju dana. U stvari, prema RACK-u, do 25 odsto automobila oštećenih u oluji se otpisuje jer su troškovi popravke blizu ili premašuju vrednost vozila.

Radije trošite svoj novac negde drugde? Vreme je da razmislite o tome kako najbolje da zaštitite svoj automobil kada udari sledeća oluja.

Biti informisan
Preuzmite namensku aplikaciju za vremensku prognozu kao što je ona iz Biroa za meteorologiju i ili svakodnevno konsultujte njihovu veb stranicu sa fokusom na aktuelna vremenska upozorenja. Neki sajtovi, kao što je Služba za rano upozorenje Gradskog veća Brizbejna, slaće obaveštenja na vaš telefon ako dođe do teških vremenskih prilika.

Takođe je zgodno da pratite – ili čujete – vesti tokom dana.

Bez obzira da li ste na putu ili parkirate kod kuće bez pristupa garaži, najbolje je da se sklonite u zaklon kada se prognozira grad. Parkiranje automobila na parkingu lokalnog tržnog centra je uvek sigurna opklada (stope parkiranja mogu biti visoke, ali su beskonačno niže od popravke štete od grada na vašem automobilu).

Izbegavajte parkiranje automobila u oblastima koje su podložne poplavama, kao što su u blizini potoka, reka ili drugih vodenih površina, ili ispod drveća jer je rizik od pada grana visok.

Kada kupujete, obavezno potražite poklopac koji je debeo i ima dodatne obloge sa strane kako biste zaštitili bočne panele vašeg automobila. Takođe ćete morati da obezbedite da poklopac ima dosta tačaka za vezivanje kako biste sprečili da zalupa ili odlete tokom jakog vetra i da pravilno pristaje vašem vozilu. Poklopci koji su previše labavi imaju veću verovatnoću da odlete, dok oni koji su premali možda neće pružiti maksimalnu zaštitu.

Ne zaboravite da vežbate da montirate poklopac kada ga prvi put donesete kući, tako da prvi put ne bude dok se borite sa jakom kišom i gradom. Poklopci mogu da pokupe pesak ako se vuku okolo ili ako ste nepažljivi sa aplikacijom, potencijalno ogrebajući farbu vašeg automobila.

Niste stigli da kupite poklopac? Svako debelo ćebe koje posedujete treba da se intimno upozna sa vašim automobilom neposredno pre nego što oluja počne. Opet, iako je malo verovatno da će ćebad učiniti čuda u slučaju velikog grada, to bi moglo pomoći da se ublaži udar.

Na kraju, obavezno proverite da li vas vaša trenutna polisa kasko osiguranja automobila pokriva za slučajni gubitak ili štetu na vašem automobilu uzrokovanu teškim vremenskim prilikama kao što su grad, poplave i oluje. Pročitajte svoju izjavu o otkrivanju proizvoda i pozovite svog provajdera da još jednom proveri sve što vas se tiče.

Neki osiguravači, kao što je Budget Direct, imaju sisteme u kojima obaveštavaju kupce gde god postoji prognoza grada, tako da je dobra ideja da pitate šta vaš trenutni osiguravač nudi i da li je vredno promeniti dobavljača radi mira.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button