Automobili

Villiams Advanced Engineering i Italdesign predstavljaju novu arhitekturu električnih vozila

Villiams Advanced Engineering (VAE) – bivša podružnica Villiamsovog trkačkog tima Formule 1 – i italijanska dizajnerska kuća Italdesign zajednički su predstavili novu arhitekturu električnih vozila, tvrdeći da je dovoljno svestrana da podupire crossover SUV-ove, limuzine i sportske automobile visokih performansi. .

Platforma je navodno sposobna da isporuči “do” 1000kV, a njeni dvostruki motori crpe napon iz baterija veličine od 104kVh do 160kVh (znatno veće od onih u većini savremenih električnih automobila). Sa najvećim opcionim izvorom napajanja, VAE zahteva maksimalni domet od 1000 km.

Kao i kod većine modernih arhitektura električnih vozila, dostupni su rasporedi sa pogonom na zadnje točkove i pogonom na sva četiri točka, dok se međuosovinski razmaci mogu smestiti između 2900 mm i 3100 mm.

Prema inženjerima koji stoje iza projekta, šasija za skejtbord je dovoljno kruta da izbegne oslanjanje na torzionu potporu sa gornjeg dela tela – ovo omogućava spuštanje više “cilindra” na isti hodni mehanizam, smanjujući troškove proizvodnje i povećavajući svestranost.

Iako je VAE navodno u potpunosti odgovoran za razvoj kotrljajuće šasije, Italdesign je bio odgovoran za dodavanje sigurnosnih sistema. Stilista će takođe proizvod plasirati na tržište i tvrdi da ima kapacitet da proizvede 500 primeraka u sopstvenoj proizvodnoj fabrici.

„Oduševljeni smo što smo udružili snage sa Italdesignom na ovoj uzbudljivoj i pravovremenoj zajedničkoj saradnji“, rekao je u zvaničnoj izjavi Paul McNamara, tehnički direktor u VAE.

„Potražnja za električnim vozilima visokih performansi i dalje pokazuje značajan rast, ali do danas nije postojalo kompletno rešenje za proizvodnju električnih vozila. Ovaj jedinstveni odnos okuplja najsavremeniju EV tehnologiju kotrljajuće šasije sa jednim od svetskih lidera u inženjerstvu karoserije “.

„Partnerstvo će omogućiti vrhunskoj industriji automobila da iskoristi neviđenu količinu vodeće stručnosti u sektoru. Moći ćemo da podržimo oba nova automobilska učesnika u iznošenju halo EV-a na tržište – i uspostavljene OEM proizvođače na modelima visokih performansi manjeg obima, uz isporuku projekata po sistemu ključ u ruke, uključujući i homologaciju “.

VAE je bio dugogodišnji saradnik sa Lotusom tokom razvoja predstojećeg potpuno električnog hiper automobila Evija britanskog brenda. Međutim, krajem 2020. godine Lotus je raskinuo ugovor i prekinuo veze sa firmom. Nejasno je da li se neka tehnologija iz projekta Evija prenela na novu platformu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close