fbpx
Automobili

Tesla razmišlja o drugoj fabrici u Kini – izveštaj

Nova Teslina fabrika mogla bi se otvoriti u narednim godinama u severnoj Kini, navodi se u vladinoj objavi na društvenim mrežama, pošto brend očekuje rast prodaje u Kini i inostranstvu.

Tesla možda želi da otvori drugu fabriku u Kini, prema izveštaju iz inostranstva, pošto se trenutna Gigafabrika brenda u Šangaju navodno približava maksimalnom kapacitetu.

Prema objavi na društvenim mrežama zvaničnika severoistočne kineske provincije Liaoning – koju je otkrio Car Nevs China – Tesla bi mogao da se sprema da otvori novi objekat u glavnom gradu provincije Šenjang, kako bi dopunio trenutnu fabriku proizvođača automobila u Šangaju.

Iako je daleko od čvrste potvrde, post na društvenim mrežama Veibo navodi da će razvojni radovi planirani za grad „postaviti temelje za implementaciju velikih projekata novih energetskih vozila kao što je Tesla“ – što ukazuje da su u toku razgovori o novom Teslinom objektu.

Car Nevs China izveštava da je Šenjang bio jedan od gradova koji se nadmetao da bude dom Tesline prve kineske fabrike krajem prošle decenije, pored drugih lokacija, uključujući Vuhan, Šenžen, Kingdao i pobedničkog ponuđača Šangaj.

Tesla je potvrdio da će započeti potragu za novom fabrikom kasnije ove godine, a izvršni direktor Elon Musk je rekao investitorima i medijima prošlog meseca: „2022. je godina u kojoj ćemo gledati na fabričke lokacije da vidimo šta ima najviše smisla, verovatno sa nekim saopštenje do kraja ove godine“.

U dokumentima za investitore koji su objavljeni prošlog meseca, Tesla predviđa da će njena fabrika u Šangaju, Kina, trenutno moći da proizvodi više od 450.000 vozila godišnje – u poređenju sa otprilike 600.000 u svom pogonu u Fremontu u Kaliforniji.

Ali s obzirom da je Reuters izračunao da je prošle godine u Šangaju proizvedeno nešto više od 473.000 Teslinih vozila, specijalista za električne automobile će na kraju morati da proširi svoje poslovanje – bilo nadogradnjom postojeće lokacije, ili otvaranjem potpuno nove.

Tesla gradi nove fabrike u Berlinu, Nemačkoj i Teksasu, SAD – za koje se priča da će u narednim mesecima pojačati poslovanje i započeti proizvodnju vozila za kupce, nakon raznih odlaganja.

Vladin post na društvenim mrežama sugeriše da bi se nova fabrika Tesla nalazila u okrugu Dadong u gradu Šenjang, otprilike 700 kilometara severoistočno od Pekinga – i samo 300 km severozapadno od kineske granice sa Severnom Korejom.

Ove godine Tesla će se fokusirati na oporavak od nestašice poluprovodnika i stabilizaciju proizvodnje umesto na lansiranje novih vozila, a dugo odlagani sportski automobil kompanije Roadster, Cibertruck ute i poluteško vozilo pomereni su za 2023.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button