Automobili

Pregled prototipa Ineos Grenadier 2021

Uravnoteženi smo na vrhu strmog kamenjara. Nakon šest kilometara zastrašujuće stjenovitog terena i kažnjavanja vertikalnih udara koji su testirali strukturu karoserije i ovjes do krajnjih granica, približavamo se pola puta današnjeg testa.

Napred, desni točak visi u vazduhu pri punom odskoku oko metar od tla. Sa zadnje strane, drugi točak je dobro uguran u kormilarnicu sa desne strane pod zaista neverovatnim uglom naginjanja. Pogled kroz uspravno vetrobransko staklo nije trag kojim bismo trebali da idemo, već vrhovi borova sa svake strane.

Dobrodošli na Schockl, zastrašujuću off-road test stazu koja se vijuga do 1445m nadmorske visine u planinama izvan austrijskog grada Graca. Ovde novi Ineos Grenadier za 2021. prolazi kroz najnoviju fazu testiranja izdržljivosti od strane inženjera iz Magna Steir -a. U mukotrpnom petonedeljnom programu, planirano je da se dva prototipa odvažnog britanskog dizajna terenskih vozila voze 336 puta uz i niz ubojitu planinu-i CarAdvice je pozvan da učestvuje.

Ranije smo postali među prvima koji smo prevozili seriju grenadirskih prototipova preko kursa terenskog upravljanja. Bio je to zahtevan test savladavanja svih vrsta prepreka pri različitim brzinama. Međutim, to nije bilo ništa u poređenju sa intenzivnim udarima koje smo upravo sreli.

Ako su postojale sumnje u sposobnost Ineosa, multinacionalne kompanije koja je pronašla bogatstvo u naftnom i gasnom sektoru pre nego što se usredsredila na automobilsku industriju, da ispadne vrhunski terenac, oni su upravo propali daleko. U spektakularnom prikazu, odvedeni smo sa širokog prostranstva doline do izdajničkog nagiba od 52 stepena na kojem se sada nalazimo, bez usputnog klizanja.

Približavamo se kraju Schocklove najzahtevnije deonice, gde uska staza postaje sve tehnička zbog opasnog granita istrošenog vremenskim prilikama pre samita. Međutim, ekstremni uslovi očigledno nisu prepreka Grenadaru, koji nastavlja svoj napredak pri niskim obrtajima.

Tokom narednih nekoliko nedelja, inženjeri iz Magna Steir-a planiraju da pređu oko 2000 km ovde kao deo sveukupnog programa ispitivanja izdržljivosti od 1,8 miliona kilometara koji će se sprovesti na novom modelu do sredine 2022. godine.

Grenadir je terenac tradicionalnog izgleda koji je sanjao izvršni direktor kompanije Ineos ser Jim Ratcliffe i grupa prijatelja jedne večeri u pabu The Grenadier blizu sedišta britanske kompanije u londonskom predgrađu Knightsbridge u ​​Engleskoj. Zamišljen da nastavi tamo gde je originalni Land Rover Defender stao kada je prestao sa proizvodnjom 2016. godine, sada je u ključnoj fazi razvoja, sa manje od tri meseca pre nego što kompanija planira da počne sa prihvatanjem depozita pre zvaničnog početka Australijska prodaja sledećeg marta.

Da bi se stvari odvijale što je moguće lakše, Ineos je naručio Magna Steir, koja je odgovorna za širok spektar automobila trenutne proizvodnje, uključujući BMV Z4, Jaguar I-Pace, Mercedes-Benz G-klase i Toiota Supra, da nadgleda početne proizvodnja prototipa i tekuće razvojne aktivnosti grenadara.

U isto vreme, Ineos je takođe zauzet opremanjem bivše fabrike automobila Smart citi u Hambachu u Francuskoj, koju je kupio od Mercedes-Benza 2019. godine, za očekivani početak proizvodnje za Grenadier otprilike u ovo doba sledeće godine. Planovi su za godišnje količine do 30.000 do sredine decenije.

„Naš cilj je da napravimo zaista robustan pogon na sva četiri točka“, kaže šef kompanije Ineos Automotive, Dirk Heilmann, koji otkriva da će se Grenadier pohvaliti korisnim teretom do jedne tone, prikolicom sa kočnicom do 3500 kg i 150 kg opterećenje krova, dodajući: „Nameravali smo da isporučimo visok stepen korisnosti, a ovo nismo izgubili iz vida“.

Dva modela Grenadier će biti dostupna od samog početka: karavan sa pet sedišta koji se ovde vozi u prototipnoj maski, i komercijalno vozilo sa dva sedišta, oba zasnovana na standardnom međuosovinskom rastojanju od 2921 mm. Ubrzo nakon toga, Ineos će lansirati modele karavana sa dvostrukom kabinom i karavana sa sedam sedišta, oba će koristiti duže međuosovinsko rastojanje od 3175 mm.

Zajedno sa privatnim kupcima koji traže tradicionalnog terenskog vozača koji može raditi bilo šta, Ineos očekuje da će njegov prvi model pronaći svoju nišu među trgovcima i poljoprivrednicima, kao i kompanijama i državnim organizacijama koje posluju na zemlji.

Teško je ne setiti se starog defanzivca kada prvi put vidite Grenadir. Očigledno postoje jasne sličnosti u dizajnu između njih dve, uključujući okrugla prednja svetla, zasebne blatobrane, ravan vetrobran, poklopac poklopca motora, ručke na vratima u obliku dugmeta, otvorene šarke vrata i deljena vrata u stilu štala.

Neki će poznati izgled novog terenskog vozila videti kao kompliment tradicionalnom dizajnu Land Rovera. Drugi verovatno neće biti tako diplomatski. U svakom slučaju, izgleda teško i uključuje neke izuzetno funkcionalne karakteristike, uključujući takozvane pomoćne šine unutar zaštite karoserije koje će kupci moći da biraju kao deo dugačke liste opcionalnih dodataka.

A sa točkovima sa šest klinova, obuvenim gumama za terensku vožnju Bridgestone Dueler H/T profila 265/70, čini se da su prototipovi spremni da krenu na najgore puteve pre nego što su čak napustili bezbednost parkirališta Magna Steir.

Međutim, to nije potpuno utilitarno. Karakteristike kao što su LED prednja svetla i grafika zadnjih svetala pomažu mu da daju moderan pečat. Jedan od prototipova koje smo vozili čak je imao i senzore za parkiranje integrisane u zadnji branik.

Osnova za novi putnik je čvrsta šasija sa okvirima merdevina čiji je dizajn posebno naručila kompanija Ineos. Proizveden je u Bielefeldu, u Nemačkoj, od strane Gestampa-iste kompanije odgovorne za strukturu okvira merdevina koju koristi Volksvagen Amarok, a kombinovan je sa parom grednih osovina veoma robusnog izgleda koje je proizvela italijanska firma Carraro.

Jedva da je najsavremeniji, vraćajući se na izgled koji je koristio originalni Defender, ali ispunjava svrhu koja pruža izvanredan razmak od tla i uparen je sa brojnim modernim sistemima, uključujući Bosch sistem servo upravljača . Kao i kod originalnog Defendera, unutrašnje telo je čelična konstrukcija sa panelima karoserije, uključujući branice, krov i vrata, izrađene od aluminijuma.

Snaga dolazi iz para BMV-ovih 3,0-litarskih šestocilindričnih motora sa turbopunjačem. Odabrani su zbog njihove sposobnosti da isporuče opuštene performanse i jake momente obrtnog momenta koje Ineos smatra ključnim za pružanje Grenadier-a vrhunskim performansama na terenu, zajedno sa usavršavanjem koje omogućava svakodnevnu upotrebu na putu.

“Kada smo krenuli, razmotrili smo brojne mogućnosti, i četvorocilindrične i šestocilindrične”, kaže Heilmann. “Međutim, brzo smo došli do zaključka da su linijski šestocilindrični benzinski i dizel motori iz BMV-a najbolje odgovarali, kako sa ambalaže tako i sa finansijske tačke gledišta.”

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close