Automobili

Samovozeći automobili biće legalni na putevima u Velikoj Britaniji do kraja 2021. godine

Samovozna (autonomna) vozila trebala bi biti legalna na putevima u Velikoj Britaniji do kraja godine, potvrdila je britanska vlada.

Ministarstvo saobraćaja Velike Britanije izjavilo je da bi vozila sa automatizovanim sistemima za zadržavanje traka (ALKS) bila prva u zemlji koja bi bila legalizovana za hendsfri vožnju brzinom do 60 km / h (37 km / h).

Potez da se vozilima sa autonomnim voznim sposobnostima dozvoljava legalna vožnja britanskim putevima potvrdila je britanska ministarka transporta, Rachel Maclean MP.

„Ovo je glavni korak za sigurnu upotrebu samovozećih vozila u Velikoj Britaniji, čineći buduća putovanja zelenijim, lakšim i pouzdanijim, a istovremeno pomaže naciji da se bolje izgradi“, rekla je gospođa Maclean.

„Ali moramo osigurati da se ova uzbudljiva nova tehnologija bezbedno primeni, zbog čega se savetujemo o tome kako treba da izgledaju pravila koja to omogućavaju.“

Trenutni predlog, koji bi mogao da stupi na snagu do kraja godine, strogo nalaže automobile sa ALKS-om, koji rade zajedno sa adaptivnim tempomatom, mogle bi se voziti bez ruku samo na britanskoj mreži autoputeva i tek tada brzinama do 60km / h. Drugim rečima, kada se pravi rezervna kopija saobraćaja.

Vozila sa tom funkcionalnošću približno bi spadala u kategoriju trećeg nivoa.

Gospođa Maclean je nagovestila da bi ograničenje brzine u budućnosti moglo da se poveća na 112 km / h.

Prema predloženom zakonu, vozač može duže vreme da skida ruke sa upravljača i dozvoljava da ALKS i adaptivni tempomat preuzmu vožnju vozila. Međutim, vozači će morati da budu oprezni i da budu spremni i sposobni da preuzmu kontrolu u roku od 10 sekundi kada ih sistem upozori.

Dalje, ako vozač ne reaguje na upozorenje, vozilo će automatski upaliti svoja svetla opasnosti dok usporava.

Međutim, Thatcham Research, koja ispituje sudar automobila za sigurnosno telo Euro NCAP, upozorila je da se ALKS i adaptivni sistemi tempomata ne definišu kao „samovozeći“.

„ALKS kako trenutno predlaže vlada nisu automatizovani“, rekao je Matthev Averi, direktor istraživanja u Thatcham Research. „Njima pomažu sistemi vožnje jer se oslanjaju na vozača da preuzme kontrolu.

„Pored nedostatka tehničkih mogućnosti, pozivanjem automatizovanog ALKS-a naša briga je i to što vlada Velike Britanije doprinosi zabuni i čestoj zloupotrebi sistema za pomoć u vožnji koji su nažalost već doveli do mnogih tragičnih smrtnih slučajeva.

Britansko automobilsko udruženje (AA) takođe je ostalo u strahu u vezi sa predloženim zakonodavstvom.

„Bez sumnje tehnologija bezbednosti vozila može spasiti živote, ali ne bismo smeli da se takmičimo u skidanju ruku vozača sa volana“, rekao je predsednik AA, Edmund King.

„Još uvek postoje praznine u načinu na koji ova tehnologija otkriva i zaustavlja se ako je vozilo uključeno u sudar. Još uvek postoje upitnici o tome kako će vozači biti u potpunosti informisani kako ovi sistemi funkcionišu. Treba učiniti više na rigoroznom testiranju ovih sistema pre nego što se primene na putevima u Velikoj Britaniji. “

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close