Automobili

2021 Hiundai i30 Sedan N Line ručni pregled

Kako sve više proizvođača automobila nastavlja udaljavanje od ručnih menjača, osvežavajuće je uskočiti u potpuno novi model i suočiti se sa tri pedale i menjačima koji zahtevaju težak teren.

Primer je Hiundai i30 N Line Sedan iz 2021. godine. Ne stoji samostalno u ponudi s ručnim menjačem u segmentu malih automobila, ali njegovi rivali se mogu računati na otprilike jednu ruku.

Hiundai je prošle godine predstavio i30 Sedan sa svojim nizom popularnih hečbekova i odmah impresionirao svojim ultramodernim stilom. Subjektivno, naravno, ali u metalu i30 Sedan izgleda iz bilo kog ugla. Te oštre nabore i uglovi dobro funkcionišu zajedno, stvarajući profil koji izgleda godinama ispred svog vremena.

To je primetila i osoba sa ulice, i30 limuzina privukla je više pažnje prolaznika od bilo kog premium i egzotičnijeg metala koji sam odneo kući u novije vreme.

Paleta Hiundai i30 Sedan prolazi kroz četiri nivoa opreme, sa dva različita motora i izborom ručnih ili automatskih menjača. Cena počinje od 24.790 USD pre troškova na putu za početni Active sa ručnim menjačem i dostiže svoj zenit sa N Line Premium sa 37.290 USD.

Ali, negde lepo u sredini sedi automobil koji imamo ovde na testu, i30 N Line sa ručnim menjačem. Cena mu je 30.290 dolara plus troškovi na putu, što je oko 35.000 dolara za vožnju. Odluka za sedmostepeni automatski menjač sa dvostrukim kvačilom dodaje oko 2500 USD po ceni od 37.500 USD.

U polju malih automobila sa siluetom od tri kutije i tri pedale, Hiundai i30 Sedan nema previše rivala.

Kia Cerato se može dobiti sa ručnim podešavanjem u osnovnoj S opremi za 21.690 dolara (plus na putevima) i u Sport specifikacijama za 23.690 dolara.

Mazda se, sa svoje strane, marljivo držala tradicije, celokupne ponude Mazda 3 limuzina (od 25.990 do 37.990 USD) sa tri pedale i „uradi sam“ menjačem.

A Toiota nudi samo jednu varijantu svoje vodeće Corolle u segmentu sa ručnom kutijom, početni Ascent Sport dostupan po ceni od 23.895 USD plus na putevima.

Kao što smo i očekivali od Hiundaia, dodavanje slova „N“ u varijantu sa sobom donosi i dodatnu dobrotu. I nije samo kozmetička, iako i toga ima na pretek.

I30 N Line pokreće Hiundaijev 1,6-litarski turbo četvorocilindrični benzinski motor koji proizvodi zdravih 150kV i 265Nm. To je značajan podsticaj u odnosu na modele i30 Active i Elite, gde motivaciju potiče od atmosferskog 2,0-litarskog četvorocilindraša sa 117 kV i 191 Nm.

Kozmetički, N Line je poboljšan nizom specifičnih eksterijera: sjajna crna maska, ekskluzivni prednji i zadnji odbojnici N Line, sjajni crni poklopci bočnih ogledala, hromirani dupli vrhovi izduvnih gasova, zadnji difuzor i spojler prtljažnika.

Slično tome, kabina dobija neka poboljšanja N Line – crna obloga, kožna sedišta sa crvenim kontrastnim šavovima i umetcima, aluminijumske sportske pedale i ekskluzivni kožni taster menjača N Line i volan sa crvenim šavovima dodaju bujnu atmosferu.

To je zasigurno upečatljiva kabina u pogledu dizajna, ona koja opovrgava njenu cenu. Unutrašnjost i30 Sedan ne bi izgledala neumesno u automobilu iz Evrope koji košta duplo više.

Sportska sedišta specifična za N Line su udobna i podržavaju, mada propuštaju grejanje i ventilaciju, tek sledeći model u ponudi, N Line Premium, postiže tu udobnost stvorenja.

Infotainment je usidren na 8,0-inčni ekran osetljiv na dodir sa bežičnim Apple CarPlai-om i Android Auto-om koji će vam trebati ako želite navigaciju jer je ugrađena satelitska navigacija rezervisana samo za N Line Premium varijantu (i njen veći ekran osetljiv na dodir od 10,25).

Integracija je jednostavna i laka, Apple CarPlai – u našem slučaju – podiže se pre nego što je kontakt uopšte uključen. Grafika je oštra i jasna, a Hiundaijev novi operativni sistem je intuitivan za upotrebu.

Jedan ciglani šišmiš u spreju buketa je nedostatak DAB + radija, N Line se snalazi sa starim dobrim AM / FM, digitalnim radiom koji se opet nalazi samo u vrhu N Line Premium. To je mala neprijatnost, ali svejedno predstavlja rang.

Drugi red je varljivo prostran, s dovoljno prostora u svim ključnim oblastima – prstima na nogama, nogama i nogama i visinom glave – dok otvori za vazduh tamo na neki način omogućavaju udobnost putnika. Ipak, nema mogućnosti punjenja.

ISOFIKS nosači dečjeg sedišta mogu se naći na spoljnim sedištima, spajajući tri tačke sidra sa gornjim privezom na naslonu sedišta. Sedišta se preklapaju na način 60:40 kako bi se oslobodio prostor za prtljažnik koji meri 474L sa drugim redom u upotrebi. Hiundai ne navodi cifru kada je drugi red odložen. Ušteda prostora štedi živote ispod poda prtljažnika.

Ispod poklopca motora, taj 1,6-litarski turbo-linijski četvorostruki motor je prilično veseo. Sa 150kV pri 6000 o / min i 265Nm između 1500-4500 o / min, i30 N Line voli da bude oslobođen na obrtnom opsegu. A zahvaljujući uglađenom šestostepenom menjaču, možete to da uradite upravo ako vam je to savijeno u vožnji.

Tu je i divna mala nota motora, koja je, iako ne baš razuzdana, dovoljna da izmami osmeh, pogotovo dok se okreti povećavaju.

Ubrzanje sa mesta je linearno i predvidljivo, a motor peva. Ručni menjač je lep i zasečen, nudeći određenu taktilnost, dok papučica kvačila ne leže preterano na levoj nozi. Jedna manja zamerka je uski razmak kapije koji zahteva preciznost prilikom pomeranja. Više puta sam prebacio iz prve brzine u četvrtu – nije idealno – zahvaljujući četvrtoj blizini druge. Naviknete se na to, ali je vrlo tesno.

Kao i većina veselih i pomalo sportskih pogonskih sklopova, posebno onih sa ručnim menjačem, Hiundai je privlačna opcija. Motor je željan gomilanja obrtaja, srazmernim ubrzanjem (nula do 100km / h se šalje za 7,9 sekundi, 0,3 s manje od Hiundaijeve tvrdnje za auto opremljeni i30 sa dvostrukom spojkom) i zabavna zabava.

Veslanje kroz zupčanike je divno taktilno iskustvo, iako je zahvaljujući debelom obrtnom momentu od 1,6 litara ubrzanje u pokretu bez napora. Jednostavno se nikad ne oseća pretjerano pod stresom, već uvijek pružajući osjećaj da ima još mnogo toga u rezervi.

Na putu, i30 Sedan N Line ima prednost od MacPhersonovih nosača napred i nezavisne postavke sa više veza pozadi. Ovjes takođe koristi Hiundaijev australijski inženjerski tim koji postavlja i maksimalizuje postavku ovjesa kako bi najbolje odgovarala našim lokalnim uslovima.

I, kao što je to učinio već neko vreme, lokalni tim ga je zakuvao, i30 Sedan se uselio u laganu i saglasnu vožnju, čak i preko šugavih i mrljavih površina koje prolaze za puteve u ovim delovima. I to uprkos tome što sedite na 18-inčnim legurama standardne montaže sa tankom gumom na bočnim zidovima. Apsorpcija manjih udaraca je odlična, dok se i sa većim hitovima lako može rešiti.

Upravljački sistem je lepo odmeren, greši sa strane svetla. Takođe je lepo i direktno, čineći laku upravljivost oko grada blagodatom u uskim urbanim enklavama. Parkiranje je takođe presudno, iako N Line nedostaje prednjih senzora, što je neobičan propust, dostupan samo na N Line Premium. Stražnji senzori su standardni, kao i kamera za vožnju unazad sa vodilicama.

Sve to dovodi do zabavnog malog i iznenađujuće sportskog paketa, kojim se možete mirno voziti po gradu, a opet gužvati s nekom namerom kada situacija i uslovi to opravdavaju. Angažman i puka radost proistekli iz priručnika N Line-a, oženjeni predvidivom isporukom turbo-četvorke, recept su za zabavna vremena za volanom.

Slično tome, tempomat u priručniku N Line standardne je vrste, nedostaje mu adaptivna kontrola brzine zasnovana na radaru, ponovo rezervisana za verzije automobila sa dvostrukim kvačilom.

Ipak, to je pristojan paket sigurnosnih tehnologija povrh obaveznih skraćenica, a pridružio mu se i šest vazdušnih jastuka. ANCAP rejting? Paleta i30 limuzina u ovoj fazi ostaje neproverena.

Hiundai pokriva i30 Sedan sa standardnom petogodišnjom / neograničenom garancijom kilometraže. Put do radionice za standardno održavanje potreban je svakih 12 meseci ili 15.000 km, šta god se pre dogodi. Servisiranje se može unapred kupiti i traži vam 807 dolara tokom tri godine, a 1116 dolara tokom pokrivanja od četiri ili pet godina vratiće vam 1385 dolara. Manje od 280 dolara godišnje tokom pet godina? To je prilično atraktivno.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close