Automobili

SAD se ograđuju od australijskih policijskih automobila Dodge Charger

Radikalni plan za upotrebu policijskih automobila Dodge Charger iz SAD-a za patroliranje australijskim ulicama možda je zabio u ćorsokak pre početka prvog suđenja – iako je većina policijskih agencija širom zemlje navodno izrazila interesovanje za to vozilo.

Američko sedište za Dodge vozila ogradilo se od predloga privatnog uvoznika da lokalno pretvori severnoameričke policijske automobile u vožnju desnom rukom.

Prošle nedelje je firma sa sedištem u Kueenslandu, koja se specijalizovala za pretvaranje privatno uvezenih američkih vozila iz volana u levo u desno, otkrila je da je uvezla dva Dodge punjača specijalno prilagođena za policijski rad.

Dodge Charger je među brojnim vozilima američkih proizvođača sa modifikacijama koje ih čine pogodnijim za policijski rad, poput teških točkova, guma i vešanja – i elektronskih sistema spremnih za specijalnu policijsku opremu.

Obnovljena vozila sa sedištem u Brizbejnu uvezla su dva primera Dodge Charger – oba u policijskim specifikacijama pokretana V6 motorima – i kaže da planira da ih pozajmljuje policijskim agencijama za probne vožnje nakon što ih lokalno pretvore u desni volan.

Međutim, izjava matične kompanije Dodge u ​​SAD (poznata kao Stellantis) i njene australijske podružnice (poznate kao FCA Australia) ogradila se od nezvaničnog predloga policijskog automobila.

„Stellantis i FCA Australia nemaju nikakvu direktnu poslovnu ili pravnu povezanost niti su u vezi sa SCD obnovljenim vozilima ili bilo kojom od njegovih povezanih kompanija. Ovi subjekti nisu ovlašćeni uvoznici vozila sa oznakom Stellantis, uključujući Dodge Charger ili Ram Truck “, navodi se u izjavi CarAdvice-u.

„Kao takvi, Stellantis i FCA Australia ne mogu garantovati ili odobriti da procesi konverzije koje koriste SCD, njegove podružnice i drugi nefabrički odobreni nezavisni uvoznici udovoljavaju rigoroznim zahtevima za kvalitet i bezbednost utvrđenim našim internim procesima i zahtevima naše kompanije. . “

Dalje, izjava se nastavlja: ​​„Stoga upozoravamo da kupci neovlaštenih fabričkih uvoznika, kao što je SCD, možda neće dobiti isti nivo regulatorne usklađenosti u pogledu opoziva i sigurnosnih obaveza.“

U zaključku se u izjavi kaže: „Nasuprot tome, kupci koji su kupili preuređeno vozilo od fabrički ovlašćenog uvoznika mogu biti uvereni da su procesi kvaliteta, opoziva i bezbednosti koji podržavaju ove proizvode takođe usklađeni sa strogim zahtevima državnih regulatora i Stellantisov globalni inženjerski tim. “

Privatni uvoznici poput SCD-a i drugih nemaju istu direktnu vezu sa servisom, sigurnošću i garancijskom podrškom kao američke fabričke operacije kao što su Ram Trucks Australia i General Motors Specialti Vehicles – oba uvoze i prerađuju vozila s leva na vođice desnom rukom, uz odobrenje njihovih sedišta u SAD-u.

Australijska kompanija koja planira da uvozi policijske automobile Dodge Charger kaže da traži “poštovanje pune zapremine” za vozila.

Međutim, među potrošačima postoji zabuna oko toga šta znači pojam „usklađenost sa punom količinom“.

Mnogi se navode da veruju da to znači da je vozilo prerađeno u skladu sa američkim fabričkim standardima. Međutim, to nije nužno slučaj, a razlika između vozila koja su preuredili manji operateri bez odobrenja američke fabrike – u odnosu na vozila obnovljena sa potpunim odobrenjem SAD-a – potrošačima nije odmah očigledna.

Australijski propisi trenutno dozvoljavaju manjim privatnim uvoznicima i pretvaračima da podnesu zahtev za „usklađivanje pune količine vozila“ – bez nužnog ulaganja miliona dolara ili dobijanja podrške, inženjerske validacije i podrške za sigurnosne sisteme od američke fabrike.

„Pozvali su me svi u zemlji. Sad kad su ovde, svi žele da ih testiraju “, rekao je gospodin Kocva, koji je tvrdio da je policija u Zapadnoj Australiji, Južnoj Australiji, Viktoriji, NSV-u i Kueensland-u izrazila interesovanje za pregled vozila.

„Prvi će otići AFP-u (na suđenje), a drugi će verovatno otići u NSV. Oni mogu uzeti automobil i raditi šta žele “, rekao je.

Dok su policijska vozila opštih dužnosti bilo relativno lako zameniti nakon završetka lokalne proizvodnje i smrti domaćih Ford Falcon-a i Holden-a Commodore – limuzinama kao što su Toiota Camri, Hiundai Sonata i VV Passat (slika gore) u velikoj meri ispunjavaju prazno – pronalaženje odgovarajućih zamena za patrolna vozila na autoputu bilo je izazovnije.

Većina jurisdikcija širom Australije bori se da pronađe pristupačne naslednike visokih performansi Holden Commodore V8 i Ford Falcon KSR6 Turbos (čiji je primer prikazan gore) – i još uvek se mire sa višim troškovima uvezenih rezervnih vozila.

Dodge Charger bi mogao biti pristupačna alternativa da je fabrički ugrađen u desni volan.

Međutim, procenjeno je da su visoki troškovi lokalne konverzije privukli cenu blizu ili veću od 100.000 američkih dolara, što će je verovatno učiniti nižom od sniženih cena flote koje se plaćaju za evropske automobile koji se koriste za patrolne radove na autoputevima.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close