fbpx
Automobili

Pregled Volvo V60 B5 Cross Countri 2022

Uvod
Sa 64.990 dolara plus troškovi na putu, Volvo V60 B5 Cross Countri iz 2022. zatekao me je nespremnog.

Ovde imamo veliki evropski luksuzni karavan sa izvesnim klirensom – uporedivim po prostoru i visini sa bilo kojim SUV-om – po ceni u okviru realnosti.

I u danu i godinama kada možete potrošiti od 60.000 do 75.000 dolara na vrhunski mejnstrim srednji do veliki SUV bez premijum brendiranja, vidite zašto je to izazvalo moje interesovanje.

Volvo je zadržao svoju ponudu karavana za meke puteve jednostavnom tako što je ponudio jednu verziju u Australiji: Volvo V60 B5 Cross Countri karavan za 2022. Pokreće ga 2,0-litarski četvorocilindrični turbo 183kV/350Nm sa 48-voltnim blagim hibridnim sistemom.

Koristi mali e-motor od 10 kV umesto standardnog starter motora i malu bateriju koja skladišti rekuperisanu energiju.

Osim uobičajenog mnoštva fensi opcija koje koštaju hiljade dolara, standardni automobil koji dobijete za 64.990 dolara je i dalje dobro opremljen. Neuobičajeno za evropski brend je mogućnost besplatnog biranja između jedne od 10 metalik boja, a Mortiz kožna komforna sedišta su takođe standardna, mada se ona mogu nadograditi na napa kožu, kao na našem testnom automobilu.

Dakle, ako kupujete novi porodični SUV, pročitajte dalje jer postoji još nešto o čemu bi trebalo da razmislite.\

Ako spoljašnji stil nije mamio, unutrašnjost će vas verovatno privući. Ako nije, udobnost će svakako biti. Prvi utisci uvek dolaze tamo gde stavite guzu, a sedišta u ovom automobilu su vrhunska.

Pored toga što su zakrivljena u skladu sa prirodnim oblikom vaše kičme, i sedišta vozača i suvozača imaju podesivu lumbalnu potporu, pri čemu vozačevo ima podesivu bazu sedišta i podesive podupirače.

Izuzetno su udobni na dugim putovanjima jer njihov dizajn pomaže u borbi protiv umora, a mogu se podesiti dovoljno visoko da vozači niži od proseka mogu da vide preko volana.

Šira kabina je klasični Volvo, što je kodna reč za elegantno i jednostavno. Donja središnja konzola našeg testnog automobila je obložena drvetom i ima pametan par kliznih poklopaca koji otkrivaju ogroman par držača za čaše, podlogu za bežično punjenje i mali prostor za skladištenje.

Ovi poklopci pregrada su takođe modularni. Možete ih zatvoriti do pola i zabiti telefon u podlogu za bežično punjenje koja se nalazi u istoj oblasti – kako pametno.

Isti materijal od drveta se koristi i na instrument tabli, što dodatno pomaže da se podigne percipirani kvalitet kabine. U drugom redu, prostor je fantastičan za veličinu vozila.

Ova epska prednja sedišta još jednom preteraju; ovog puta ne zbog udobnosti, već zbog dizajna. Njihova vitka i zakrivljena priroda pomaže da se otključa dodatni prostor za kolena u drugom redu, gde je putnik visok 183 cm udobno sedeo iza drugog vozača iste veličine.

Troje odraslih pozadi možda guraju prijateljstvo, ali troje vaših mlađih potomaka ili dvoje odraslih biće u raju. Opšta vidljivost napolju je odlična zahvaljujući visokom stakleniku kvadratnog oblika, a ipak bezbednom, a pristup tovarnom prostoru – potencijalno da bi se držao na oku Fido – je lak s obzirom na tip karoserije.

Sadržaji u drugom redu uključuju četiri ventilacione otvore (dva pozadi, dva u B-stubu), namensku kontrolu klime i kontrole brzine ventilatora, dva USB-C porta i sklopivi naslon za ruke sa dodatnim prostorom za odlaganje.

Prtljažnik je zvanično 529L, ali njegove dimenzije su ono što ga čini zaista upotrebljivim. Velika vrata prtljažnika otvaraju se i otkrivaju širok i visok prostor pogodan za dečije bicikle ili skutere, namirnice i vaše torbe.

Sa preklopljenim drugim redom, lako ćete se uklopiti u svoj Bianchi ili Trek drumski bicikl sa pripadajućom opremom potrebnom za vikend sa vašim prijateljima u vožnji.

Kao i svaki drugi Volvo u asortimanu, V60 koristi brendov portretni infotainment sistem od 9,0 inča sa Apple CarPlai-om, Android Auto-om i digitalnim radiom. Za razliku od novijih modela sa Android Automotive interfejsom, V60 se drži Volvo sopstvene Sensus infotainment platforme.

Iako izgleda predivno elegantno i minimalno, ima neke dosadne karakteristike. Sistem kontrole klime u vozilu nema taktilne tastere i u potpunosti se kontroliše dodirima na ekranu, što može da ometa korišćenje tokom vožnje.

Softver može biti pomalo neodoljiv za početak, ali kada naučite nekoliko pokreta prečica, bićete u pravu. Nešto što mi se lično sviđa je mogućnost pristupa istoj funkciji na više načina – poput podešavanja divnog zvučnog sistema.

Naš test automobil je bio opremljen skupljim od dva opciona zvučna sistema, Bovers & Vilkins poslom sa 15 zvučnika. U stvarnosti, bilo bi mi preteško da se oduprem.

Kao ljubitelj muzike, to je apsolutno neophodno. Ogromni vapajući gitarski lizavci iz Princeovog Bambija presecali su mešavinu kao da ih seče na gitari u samom autu, a Iggi Popova I’m Bored je iskočila sa zvučnika i osećala se šarenijim i širim nego ikada.

Njegova procesorska snaga i kvalitet pojačala su takođe vrhunski, sa referentnom (stereo) zvučnom kulom i onom po uzoru na epsku skandinavsku koncertnu dvoranu koja se nalazi u Geteborgu.

Bezbednost i tehnologija
2022 Volvo V60 B5 Cross Countri nije zvanično ocenjen od strane ANCAP-a, ali strašno sličan Volvo V60 T5 iz 2022 ima, koji je zaradio rezultat od pet zvezdica nakon testiranja 2018.

Što se tiče standardno postavljenih sigurnosnih sistema, model Cross Countri je takođe dobro opremljen kao i njegov redovni V60 brat. Dolazi sa praćenjem mrtvog ugla sa upozorenjem na unakrsni saobraćaj, prilagodljivim tempomatom, autonomnim kočenjem u slučaju nužde sa detekcijom pešaka, asistencijom pri zadržavanju trake i kamerom za parkiranje od 360 stepeni.

Kutija i bezbedan je stara Volvo izreka, i ne zvuči tako teško ni za jedan od njegovih drugih proizvoda.

To znači da su njegove vozne karakteristike takođe usklađene sa načinom na koji izgleda. Za razliku od drugih evropskih brendova koji su istinski u ofanzivi na stvaranju karaktera sa kvrgavim točkovima od 20 inča i sportski podešenim vešanjem – čak i na redovnim modelima – Volvo V60 2022 izbegava takve modne trendove.

Umesto toga, za neke je glatka, meka, tiha i možda previše opuštena u odnosu na svoj konkurentski set. Pod opuštenim mislim da je njegovo upravljanje sporije nego inače i da će se kotrljati kada ga gurnete, ali ionako nikada ne pokazuje prema dinamičnoj vožnji.

Barem je upravljanje dovoljno precizno da vam pomogne da postavite automobil. Neto prednosti su vredne bilo kakvih dinamičkih kompromisa, jer ćete uživati u spokoju 95 posto vremena.

Po gradu će ispeglati loše popravljene delove od strane vašeg omiljenog saveta, a na seoskim autoputevima sa grubom pločom će se boriti protiv buke sa puta i osećaće se samopouzdano da prolazi kroz niz krivina. Oseća se luksuzno i premijum, što je važno.

S obzirom na atmosferu krosa, isprobao sam je i na nekim nezapečaćenim putevima širom okruga Southern Highlands u Novom Južnom Jugu. Uslovi su bili suvi i prašnjavi, a put prilično kamenit, ali ako posećujete seosko imanje i niste utrli put, dobro će funkcionisati.

Performanse 2,0-litarskog četvorocilindričnog motora su nadmašile očekivanja; međutim, on je uvećan električnim motorom od 10 kV koji visi sa motora. Ono što radi je da pruža kratke napore pogonskoj liniji, pomažući mu da se oseća većim od brojeva.

Nije imao drame u preticanju Kapetana Slov Dovn u zoni od 110 km/h sa dve odrasle osobe, jednim detetom, jednim psom i dovoljno prtljaga za vikend – što znači da je prošao krajnji test.

Automatski pretvarač obrtnog momenta sa osam brzina priključen na motor je dobar, ali nije sjajan kao što bi trebalo da bude. Ponekad je držao brzinu duže nego obično, a ponekad se osećao malo zbunjeno kada je birao pravu brzinu.

Sam mjenjač takođe treba podesiti, jer zahtijeva da pritisnete kočnicu (i da se zaustavite) da biste prebacili između brzina – jednom iz unazad u neutralni, a zatim iz neutralnog u pogon – za razliku od bilo čega drugog trenutno na tržištu. Može biti frustrirajuće kada pokušavate da uhvatite paralelni park u vrućini trenutka, jer je automobil nepotrebno previše zaštitnički nastrojen prema onome što njegov menjač radi.

Međutim, možda je to način na koji vam automobil govori da se smirite, kao što izgleda da promovišu njegovo celokupno vešanje i ambijent u kabini.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button