fbpx
Automobili

Ove nedelje u automobilima: Šangajski sajam automobila, Tesla i F-150 Raptor

Sajam u Šangaju u Kini ove nedelje se održao lično. Prisutni su nosili maske, konceptni automobili rotirali su se na postoljima, ali velika priča je bio nezadovoljni vlasnik Tesle koji je stajao na vrhu modela 3 noseći majicu na kojoj je pisalo „Kočnice ne rade“ u znak protesta zbog postupanja kompanije sa u nesreći u kojoj su bili umešani demonstrant i njena porodica.

Tesla se na kraju izdao izvinjenje i obavezao se da će učiniti više na osiguranju kvaliteta, ali kineska državna novinska agencija rekla je da je izvinjenje propalo i da je za to okrivio neimenovanog “problematičnog starijeg rukovodioca”.

Tvoj potez, Musk. Ove nedelje u Sheetmetalu Bilo je puno drugih vesti o EV iz Šangaja, ali počnimo sa nečim glasnijim. Špijunski video je otkrio veličanstvenu buku predstojećeg Forda F-150 Raptor, za koji očekujemo da će ga pokretati verzija Fordovog Predatora V-8, verovatno čineći više od 702 konjske snage koje nudi glavni Raptorov rival, Ram 1500 TRKS.

Još u Šangaju, Ford je ponudio Evos, koncept i Mach-E sličan. Ford kaže da je Evos dizajniran posebno za kinesko tržište, ali čini se da bi mogao biti i pogodan za rupu veličine Fusion u američkoj postavi. Cadillac Lirik EV je zvanično debitovao ove nedelje.

Cadillac kaže da nikada više neće predstaviti novi ICE model. Ali nemojte još uvek žaliti za Escaladeom: kompanija će nastaviti da nudi ažuriranja svojih postojećih vozila na benzinski pogon tokom srednjeg ciklusa. I Toiota je nagovestila prelazak na EV.

Pokazao je svoj koncept bZ4Ks EV, otprilike RAV4 veličine crossover koji je obećan za proizvodnju 2022. godine. Ovo je označio prvi od sedam Toiotinih modela koji će nositi prefiks bZ, što znači Beiond Zero. Takođe očekujemo da električni kamionet bude deo porodice.

Nevolje na autosalonu u Šangaju mogle su biti najmanje Tesline brige ove nedelje, jer je niz katastrofa odnosa s javnošću pogodio bliže kući. Prošlog vikenda dve osobe su poginule kada se Model S srušio na drvo i zapalio u stambenoj četvrti Hjustona u Teksasu. Policija je saopštila da u trenutku pada niko nije bio na mestu vozača, ali Elon Musk je na Tviteru insistirao da Autopilot nije mogao biti angažovan iz različitih razloga, uključujući da tehnologija zahteva da vozač bude na oprezu.

Nije tako, rekao je Consumer Reports, nakon što su testovi vlastitog modela I na zatvorenoj stazi dokazali da će automobil raditi bez vozača i da nije oglašavao alarme niti prelazio u mlitav režim kada je Autopilot bio angažovan ni sa kim u vozačevo sedište. Sada su se policijska uprava koja je učestvovala u nesreći u Teksasu, Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) i Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA) obavezali da će istražiti nesreću, a par senatora zatražilo je od NHTSA da takođe istraži tvrdnje da je Autopilot može da se angažuje bez kompetentnog vozača za volanom.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button