fbpx
Automobili

2022 Škoda Kamik 85TSI se vraća u Australiju sa 7000 dolara višom cenom

Mali SUV Škoda Kamik 85TSI iz 2022. vratio se u australijske izložbene salone, nakon što je pao iz prodaje pre godinu dana zbog velike potražnje u ograničenoj ponudi – ali nije lider u ceni ispod 30.000 dolara kao nekada.

Sada dostupan za naručivanje, novi Kamik 85TSI Stile ima cenu od 37.990 USD – što je više od 7.000 USD u odnosu na cenu nalepnice od 30.990 USD koju je 85TSI nosio kada je poslednji put bio u Škodinim salonima u prvoj polovini 2021. godine, bez dodatnih funkcija.

85TSI Stile zamenjuje 110TSI Ambition – uveden sredinom 2021. da bi popunio prazninu 85TSI – ali uprkos upotrebi manje snažnog trocilindričnog motora (u poređenju sa četvorocilindričnim 110TSI), novi 85TSI nije ništa jeftiniji, po identičnoj ceni. 37,990 dolara za vožnju.

Standardne liste karakteristika su skoro identične između 85TSI Stile, 110TSI Ambition i starog 85TSI, uključujući ekran osetljiv na dodir od 8,0 inča, digitalnu instrument tablu od 10,25 inča, točkove od 18 inča, LED farove, dvozonsku kontrolu klime i električna vrata prtljažnika .

Autonomno kočenje u slučaju nužde, pomoć pri zadržavanju trake i prilagodljivi tempomat su standard, međutim praćenje mrtvog ugla i upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi – ranije standardno ili opciono na modelima više klase – nisu dostupni ni na jednoj varijanti zbog nedostatka poluprovodnika.

Škoda Australija pripisuje povećanje cena povećanim troškovima lanca snabdevanja, a portparol je Drajvu rekao: „Došlo je do značajnih promena u industriji u poslednjih 12 meseci, gde su sirovi zemljani materijali kao što je aluminijum, kao i troškovi transporta dramatično porasli.

„Uvek nastojimo da odložimo bilo kakvo prilagođavanje cena što je duže moguće. Takođe razmatramo mere da ovo poboljšamo i uskoro možemo više da razgovaramo o tome.“

Povećanja cena su se osetila u celom asortimanu Kamik (i u celoj Škodinoj liniji modela) od njegovog lansiranja krajem 2020. i početkom 2021. – uključujući povećanje od 1000 dolara za Monte Carlo i Signature koje se poklopilo sa povratkom 85TSI motora ovog meseca .

110TSI Monte Carlo sada košta 41.990 dolara za vožnju – što je više od 5.000 dolara u poređenju sa 36.990 dolara za lansiranje – dok je 110TSI Signature 42.990 dolara iznad svoje lansirne cene sredinom 2021. godine, a 6.200 dolara iznad Kami La 10, 2002 dolara početkom 2021. Edition.

Šestostepeni manuelni menjač je ranije mogao da bude dostupan u Kamik 85TSI za 2021. za 27.990 dolara prilikom lansiranja krajem 2020. godine – ili u 110TSI Ambition za 35.990 dolara u vožnji – međutim, ovo je ukinuto „kao odgovor na ogromne želje kupaca“ , kaže Škoda Australija.

Pokreće 85TSI Stile 1,0-litarski trocilindrični benzinski motor sa turbo punjenjem, koji šalje 85 kV i 200 Nm na prednje točkove preko sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom. Navedena kombinovana potrošnja goriva je 5,4 litara na 100 kilometara.

110TSI Monte Carlo i Signature – plus napušteni 110TSI Ambition – dobijaju 1,5-litarski četvorocilindrični turbopunjeni motor, koji pokreće 110 kV i 250 Nm kroz isti sedmostepeni automatski sistem sa dvostrukim kvačilom i pogon na prednje točkove.

Pored gore navedenih karakteristika, 85TSI Stile je standardno opremljen zadnjim senzorima za parkiranje, ulaskom i startovanjem bez ključa, grejanim električnim preklopnim retrovizorima, bežičnim punjenjem telefona i ambijentalnim osvetljenjem u kabini. Potpuna lista je uključena na dnu ove priče.

110TSI Monte Carlo dodaje veći motor od 1,5 litara, plus jedinstvene Vega točkove od 18 inča, crne eksterijere, birač režima vožnje, 15 mm niže sportsko vešanje, prilagodljiva LED prednja svetla sa svetlima za krivine, jedinstvena sportska sedišta i pedale, i panoramski krovni otvor.

Dok 85TSI Stile ne nudi nijednu opciju paketa, za Monte Karlo je dostupan Travel Pack od 4300 dolara, koji dodaje prednje parking senzore, grejanje prednjih i vanbrodskih zadnjih sedišta, grejani volan, ekran osetljiv na dodir od 9,2 inča, bežični Apple CarPlai i Android Auto, satelitska navigacija i glasovna kontrola.

Ovaj paket bi obično uključivao praćenje mrtvog ugla, upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi i unapređeni Škoda zvučni sistem, međutim svi oni trenutno nisu dostupni zbog tekuće nestašice poluprovodnika. Umesto toga, kupci će dobiti kredit od 800 dolara.

Monte Karlo adaptivni farovi takođe su ranije bili nedostupni, ali su se vratili od aprilske proizvodnje pa nadalje – iako bez pomerajućih prednjih indikatora koji su bili ponuđeni pre najnovijeg poluprovodničkog uskog grla.

Vodećem Signatureu nedostaju jedinstveni detalji Monte Karla, točkovi, sedišta, pedale i vešanje, ali dobija Travel Pack kao standard, plus kožne i suedia presvlake, srebrne krovne šine i električno podesivo vozačko sedište sa memorijom.

Standardne karakteristike stila Škoda Kamik 85TSI 2022:
85kV/200Nm 1,0-litarski turbo trocilindrični motor sa sedmostepenim automatskim dvostrukim kvačilom
18-inčne alu felne Crater
LED farovi
LED zadnja svetla sa pomerajućim indikatorima
8,0-inčni infotainment ekran osetljiv na dodir sa Apple CarPlai, Android Auto i kamerom za vožnju unazad
10,25-inčni digitalni instrument displej
Ulaz i pokretanje bez ključa (senzor blizine).
Zadnji parking senzori
Tapaciranje od tkanine
Kožni volan
Bežično punjenje pametnog telefona
Dvozonska kontrola klime
Električna vrata prtljažnika
Ambijentalno unutrašnje osvetljenje
Grejani bočni retrovizori sa električnim sklapanjem sa automatskim zatamnjivanjem na strani vozača
Retrovizori sa automatskim zatamnjivanjem
Brisači koji osećaju kišu
Zadnje staklo za privatnost
Autonomno kočenje u slučaju nužde
Adaptivni tempomat
Pomoć pri održavanju trake
Pomoć pri kočenju sa zadnjim manevarom
Praćenje pritiska u gumama
Sedam vazdušnih jastuka
2022 Škoda Kamik 110TSI Monte Carlo dodaje (preko 85TSI stila):
110kV/250Nm 1,5-litarski turbo četvorocilindrični motor
18-inčne Vega aluminijumske felne
Crni spoljašnji akcenti
Prilagodljivi LED farovi sa svetlima u krivinama
Pomerajući prednji indikatori (trenutno nedostupni zbog nedostatka poluprovodnika)
15 mm niže sportsko vešanje
Birač režima vožnje
Monte Karlo sportska sedišta i pedale
Panoramski stakleni krov
Monte Carlo nudi putni paket od 4300 USD (rečeno je da vredi 7750 USD RRP), koji dodaje:
Praćenje mrtvih tačaka (trenutno nedostupno zbog nedostatka poluprovodnika)
Upozorenje o unakrsnom saobraćaju pozadi (trenutno nedostupno zbog nedostatka poluprovodnika)
9,2-inčni infotainment ekran osetljiv na dodir sa bežičnim Apple CarPlai-om i Android Auto-om i satelitskom navigacijom
Prednji parking senzori
Automatsko parkiranje
Grejanje prednjih i spoljnih zadnjih sedišta
Zagrejan volan sa ručicama za menjanje
Nadograđen zvučni sistem (trenutno nedostupan zbog nedostatka poluprovodnika)
Upravljanje glasom
2022 Skoda Kamik 110TSI Signature dodaje (preko 110TSI Monte Carlo):
Putni paket
Koža i suedia presvlake
Srebrne krovne šine
Električno podesivo vozačko sedište
Kamik Signatures deli Stile-ove 18-inčne Crater točkove, srebrne spoljašnje akcente i standardna sedišta i pedale, a ne jedinstvene elemente Monte Karla.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button