fbpx
Automobili

Lamborghini Urus SUV „preći će na električni pogon“

Potpuno električna varijanta Lamborghini Urus-a je na putu, potvrdio je – a potom i nepotvrđeno – šef dizajna italijanske marke Mitja Borkert za Drive.

Malo je verovatno da će trenutna generacija Lamborghinijevog prvog SUV-a biti ponuđena sa nultom emisijom štetnih gasova, ali zamena koja bi trebalo da se desi posle 2028. godine može u potpunosti da odbaci unutrašnje sagorevanje.

„[Električni automobili su] budućnost, mi moramo da odlučimo kada, na kom tržištu iu segmentima to ima smisla“, otkrio je gospodin Borkert tokom medijskog događaja.

„Naše tumačenje je da će verovatno svestraniji automobili i automobili za svakodnevnu upotrebu kao što je Urus – sigurno biti prvi potpuno elektrificirani u poređenju sa čistim super sportskim automobilima.

Na pitanje da li je ovo eksplicitna potvrda da će Lamborghini Urus SUV preći na električnu platformu za sledeću generaciju, Borkert se u početku složio.

„Pre ili kasnije, Urus će preći na električnu energiju… da budem iskren, propisi u svetu i društveno prihvatanje – trend ide na ovaj način sigurno.“

Međutim, on je naknadno vratio tu tvrdnju: „Ne kažem trenutno da će naslednik Urusa biti električni, ali za ove vrste automobila elektrifikacija ima više smisla.

Sadašnji Urus pokreće 4,0-litarski tvin-turbo V8 benzinski motor, koji šalje 478 kV/850 Nm na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača sa pretvaračem obrtnog momenta.

Ovo omogućava da se sprint od 0-100 km/h završi za traženih 3,6 sekundi, na putu do najveće brzine od približno 305 km/h.

Električni naslednik bi verovatno ponovo bio brži; Tesla Model Ks Plaid završava istu vožnju za traženih 2,6 sekundi, na putu do najveće brzine od 262 km/h.

Nova generacija Urusa će verovatno pratiti električni krosover koji se tek treba nazvati, a koji je ranije ove godine otkrio izvršni direktor Stephan Vinkelmann za Drive.

„Što se tiče dizajna, to mora da bude GT, ali veoma moderan pristup GT automobilu, i trebalo bi da ima … takođe osećaj sigurnosti i mira koji ima automobil sa većim klirensom od tla. rekao je gospodin Vinkelman.

“Ovo je ideja koju ćemo imati, ili imamo, sa razlikom između ovog automobila i Urusa, koji je … auto sa četiri vrata.”

U međuvremenu, Mitja Borkert je rekao da će marka nastaviti sa nekim oblikom motora sa unutrašnjim sagorevanjem u svojoj ponudi superautomobila koliko god je to moguće.

„Ljudi su trenutno još uvek obučeni da je V10 emotivan, ali ne znam da li će za četrdeset godina deca i dalje biti srećna sa ovim.

„Trenutno nisam našao [električni] model na tržištu za koji kažem da odgovara zahtevu Lamborghinija… ali imamo ideje.

„Ja sam takođe neko ko je zaljubljen u motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali se ne plašim prelaska na električni.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button