fbpx
Automobili

Fordovi električni automobili bi uskoro mogli da se prave od materijala jedne australijske kompanije

Američki automobilski gigant Ford uskoro bi mogao da koristi litijum u svojim baterijama za električne automobile koji se dobijaju od australijske rudarske kompanije – iako izvađene iz jame u Argentini.

Litijum je meki alkalni metal ekstrahovan iz jedinjenja u zemlji i prvenstveno se koristi u modernim baterijama visoke gustine.

Lake Resources – rudarska kompanija u javnom vlasništvu sa sedištem u Sidneju – nedavno je objavila memorandum o razumevanju sa Fordom za snabdevanje elementom za EV baterije.

Firma trenutno upravlja velikim rudnikom u argentinskoj provinciji Katamarka (prikazano ispod), i odavde bi se dobijao materijal.

Iako tek treba da bude finalizovan, sporazum bi mogao da predviđa „do“ 25.000 tona litijuma koje se isporučuju u SAD svake godine za sledeću generaciju Fordovih električnih automobila.

„Kao što smo rekli, Ford ulazi dublje u lanac snabdevanja baterijama“, rekla je Fordova potpredsednica Lisa Drake.

„Ovo je jedan od nekoliko sporazuma koje istražujemo kako bi nam pomogli da obezbedimo sirovine za podršku našem agresivnom EV ubrzanju.

Dok bi Fordovo snabdevanje u početku u potpunosti dolazilo iz Argentine, Australija ima neka od najvećih svetskih domaćih nalazišta litijuma.

Procenjuje se da se na našem kontinentu nalazi oko 2,7 miliona tona litijuma prema Folksvagenu, što Australiju stavlja iza samo Čilea (8,0 miliona).

Prošle godine Robin Denholm – predsednica giganta električnih automobila Tesla – rekla je Australijskom savetu za minerale da bi rudarstvo litijuma za transportni sektor moglo postati integralna lokalna industrija.

„Zamislite Australiju gde se litijum kopa u Rejvenstorpu; rafinirano je u Kvinani; koristi se za proizvodnju baterijskih ćelija u Rokhemptonu; koji su ugrađeni u autobus napravljen u Mos Valeu“, rekla je gospođa Denholm.

„Autobus je napunjen opremom izgrađenom i dizajniranom u Brizbejnu, koju pokreće australska solarna energija… većina tih stvari se već dešava.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button