fbpx
Automobili

Pregled standardnog asortimana Hiundai Kona Electric Elite 2022

Hiundai nije krio svoje planove da bude lider u Australiji u proizvodnji električnih vozila, obećavajući niz novih modela do 2025.

Primer za to je Hiundai Kona Electric Standard Range 2022, koji se pridružuje proširenoj liniji Kona EV brenda, nudeći manji domet vožnje od originalne Kona EV (sada preimenovanog u Ektended Range), ali po pristupačnijoj ceni.

Cena je dugo bila prepreka širenju električnih vozila u većim razmerama, a sa Kona EV standardnim asortimanom, Hiundai preduzima korake da demokratizuje vlasništvo EV.

„Posvećeni smo proširenju našeg portfelja električnih vozila širom Australije… Naš cilj je da budemo vodeći australijski dobavljač električnih vozila“, rekao je Džon Ket, glavni operativni direktor Hiundai Motor Compani Australia sredinom prošle godine.

Automobil koji se ovde testira je Hiundai Kona Electric Elite Standard Range. To je najpristupačnija Kona Electric u liniji brenda po ceni od 54.500 dolara plus troškovi na putu. To je povoljno u poređenju sa Kona Electric Ektended asortimanom koji počinje po ceni od 60.500 dolara za Elite opremu i dostiže 64.000 dolara za vrhunsku opremu Highlander, oba pre troškova na putu.

To čini standardni asortiman oko 10.000 dolara pristupačnijim od vrhunskog Highlander Ektended Range. To je pronicljiv potez korejskog proizvođača automobila, gde bi potrošači mogli da se ustežu da plate oko 64.000 dolara za mali SUV, čak i električni, ali bi mogli da razmotre da cena bude bliže sredini pedesetih. Vreme će pokazati.

Cene Kona Electric Standard Range svakako su ubedljiv slučaj u svetu električnih vozila, potkopavajući sestrinski brend Kia i njen Niro koji počinje sa cenom od 67.490 dolara za početni nivo S, ili za 70.990 dolara za najbolji Niro. Sport.

Standardni asortiman Kona Electric ne preuzima baš mantiju „najpristupačnijeg električnog vozila u Australiji“ – ta čast još uvek pripada MG ZS EV i njegovoj ceni od 44.990 dolara. Ali to približava igru i nudi bolji domet vožnje (305 km u odnosu na 263 km kod MG-a), i to u segmentu gde je domet najvažniji koji se računa za sve.

Standardne opreme ima u izobilju, Kona Electric čak iu ovoj najosnovnijim specifikacijama prepunom sitnica i tehnologije. Najvažnije su aluminijumske felne od 17 inča, ekran osetljiv na dodir za info-zabavu od 10,25 inča sa preslikavanjem pametnog telefona i ugrađenom satelitskom navigacijom, drugi digitalni ekran za vozača od 10,25 inča, kožna obloga sedišta, Harman Kardon zvučni sistem sa osam zvučnika, bežično punjenje pametnog telefona, kontrola klime i brisači koji osećaju kišu. Tu je i puna tehnologija aktivne bezbednosti.

Kona Electric Standardni asortiman pokreće jedan električni motor koji šalje pogon na prednje točkove. Pravi 100 kV i 395 Nm i dobija svoje elektrone iz litijum-jonske baterije od 39,2 kVh. Hiundai kaže da je standardni domet dobar za 305 km, iako smo videli oko 333 km tokom naše nedelje sa malim SUV-om.

Spolja, malo je toga što bi razlikovalo Kona Electric od njegove braće i sestara na benzin. Najprimetnija razlika je oko područja rešetke, električna verzija ukida konvencionalnu rešetku koja omogućava protok vazduha preko motora za čvrst dizajn u boji. Električnim automobilima nije potrebno hlađenje motora, ali im je i dalje potreban protok za hlađenje baterije. Točkovi su takođe uočljivi po svom čvrstom i prepoznatljivom dizajnu, tu da se minimizira otpor i time poveća domet.

Žiri odlučuje da li prilagođeni elementi dizajna Kona Electric poboljšavaju ili ometaju ono što je, po našim očima, jedan od lepših mejnstrim malih SUV-ova na tržištu.

Elegantan je, moderan, udoban i jednostavno vas tera da uzdahnete zadovoljstvo kada uđete unutra.

Postoji nešto u toj beloj unutrašnjosti koja vrišti moderno, koja viče o budućnosti, što deluje skuplje nego što sugeriše kupovina Kona EV od oko 55.000 dolara. Da, postoje neki tvrđi plastični elementi, ali ključne oblasti fokusa, kao što je komandna ploča, popuštaju na dodir.

Čini se da električna vozila svih uverenja u sebi prihvataju minimalizam, a Kona nije izuzetak. Postoji malo ometanja sa čistim i nenatrpanim rasporedom. Fizička dugmad su glatko integrisana u instrument tablu i ispod infotainment ekrana, dok je dugme za biranje stepena prenosa čvrsto postavljeno u centralnu konzolu.

Lično, ručica menjača radi sasvim dobro za mene, ali mogu da cenim estetiku koju taster za biranje donosi čistim linijama unutrašnjosti Kone.

Prostor za odlaganje je u izobilju sa parom izdašnih držača za čaše, centralnom kantom za odlaganje pristojne veličine, dodatnim poklopcem na centralnoj konzoli i korpama na vratima veličine boce. Ispod centralne konzole postoji i prostor za skladištenje u obliku pećine, ali je nezgodan za dohvat i nespretan za korišćenje. Ne možemo zamisliti njegovu praktičnu upotrebu.

Putnici u drugom redu takođe imaju par držača za čaše u preklopnom naslonu za ruke, dok džepovi na vratima mogu da prime flaše. Ali tamo nije sve vino i ruže.

Zahvaljujući Koninoj EV arhitekturi, baterija koja živi ispod podignutog poda uticala je na prostor. Postoji minimalan prostor za prste i noge, iako je prostor za glavu u redu za većinu odraslih. Ni tamo pozadi nema ventilacionih otvora, iako zahvaljujući podignutom podu i toj beloj unutrašnjosti postoji neodoljiv osećaj svetlosti i prostora, čak i ako je ovo drugo iluzija. Ipak, kao privremeni smeštaj po gradu, drugi red je u redu.

Prtljažnik meri 332L i širi se na 1114L sa preklopljenim sedištima u drugom redu. To je manje u odnosu na 361L/1143L koju nudi obična neelektrična Kona, sav taj prostor do baterije ispod. Takođe, nemojte tražiti rezervnu gumu, čak ni prostor za uštedu, jer je Kona EV opremljen kompletom za popravku. Boo.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button