fbpx
Automobili

Pregled Mazda MKS-30 E35 Astina 2021

Za razliku od konkurentskih proizvođača koji su svesrdno prihvatili električnu energiju, Mazda je malo razboritije zaronila svoj prst u EV prostor. Prvi put predstavljen 2019. godine, MKS-30 je prvo elektrificirano vozilo marke.

Lansiran je u Australiji početkom 2021. kao blagi hibrid pre nego što je nekoliko meseci kasnije postao dostupan kao potpuno električni. Zbunjujuće je da postoji relativno malo načina da se otkriju razlike između ova dva, pri čemu i blage hibridne i potpuno električne varijante dele isto telo i stil.

To znači set otkačenih vrata „slobodnog stila“ (povratak na Mazdin RKS-8), dok Mazda kaže da MKS- u nazivu automobila upućuje na sportske karakteristike njegovog MKS-5 sportskog roadstera. Postoje čak i akcenti od plute u unutrašnjosti koji signaliziraju Mazdino poreklo kao proizvođača plute. Ovo se smatra delovima Mazdinog plana da prihvati budućnost pozivajući se na njeno nasleđe.

Ali Mazda baš i ne olakšava uključivanje u električna vozila. Mala Mazda MKS-30 Electric 2021 sa karoserijom SUV-a prodaje se kao pojedinačna varijanta koja košta 65.490 dolara pre troškova na putu (ili 70.967 dolara vožnje u metrou u Melburnu). To ga svrstava u neku uzvišenu konkurenciju uključujući Hiundai Kona Electric, Hiundai Ionik 5, Mini Cooper SE i Mercedes-Benz EKA.

Da bi se borila sa gore navedenim, Mazda ugrađuje MKS-30 Electric sa električnim motorom od 107kV/271Nm koji pokreće baterija od 35,5kVh. Ova postavka šalje snagu samo na prednje točkove, a Mazda kaže da može da pređe 200 km između punjenja po široko prihvaćenom VLTP ciklusu. To je manje u odnosu na rivale kao što je Hiundai Kona Electric, koji može da pređe više od 450 km do punjenja u modelima sa proširenim dometom.

Ostavlja pomalo kiselkast ukus čitajući ove specifikacije nakon što čuje cenu, ali japanski proizvođač namerava da MKS-30 Electric bude samo moderan gradski automobil za mlađe ljude sa ekološki svesnim umovima. Što se tiče opreme, ta kohorta može očekivati da će biti nagrađena adaptivnim LED farovima, head-up displejom, Bose stereo sistemom sa 12 zvučnika, krovom, kamerama od 360 stepeni, grejanim prednjim sedištima i volanom i 18-inčnim aluminijumskim felnama .

Uoči 2022. godine, čini se da je MKS-30 Electric na scenu došao malo kasno i pomalo nedovoljno, ali čitajte dalje da biste shvatili kako je provesti neko vreme u MKS-30 Electric.

Aspekt koji sam odmah primetio u kabini MKS-30 bila su prednja vrata koja se širom otvaraju i koja omogućavaju otvor blende od skoro 90 stepeni. To čini neverovatno lakim ulazak u prednji red, čak i ako je napor da se uđe na zadnja sedišta malo veći.

Od samog početka, izgleda kao lepo uređen prostor. Zanimljivi motivi dizajna su gotovo svuda gde pogledate. Bilo da je u pitanju plutajuća centralna konzola, preklopne police za odlaganje koje pokrivaju držače za čaše koji su obrađeni plutom, ili niz digitalnih displeja koji prikazuju sve, od kontrola vazduha do informacija o EV.

Sve površine su prekrivene kvalitetnim materijalima sa znakom održivosti. Gornji deo kartice na vratima je reciklirana PET plastika, sedišta su mešavina kože i tkanine, a pomenuta pluta je odštampana od ostataka proizvodnje čepova za flaše od plute.

To je udobno mesto za provođenje vremena. Prednja sedišta pružaju dobru bočnu podršku i udoban jastuk za duži vremenski period, dok su svi ekrani na dohvat ruke vozaču ili suvozaču.

Na centralnoj konzoli postoji pristojna količina prostora za skladištenje, bilo da je u režimu police ili konfigurisana za držače za čaše. Ispod plutajućeg dela centralne konzole nalazi se više prostora za skladištenje i USB portovi za punjenje uređaja. Džepovi na vratima su relativno plitki, ali se mogu koristiti za ekstra labave predmete i tanke boce.

Stvari postaju malo manje prijatne nakon skakanja u drugom redu. Iako su kul tema za razgovor, samoubilačka vrata će postati muka za često otvaranje – ovaj automobil je mnogo bolje prilagođen parovima nego porodicama. Postoji samo mala količina prostora za vaša stopala, a kartica vrata zadire u prostor za noge, čineći da se područje oseća pomalo klaustrofobično.

Infotainment i povezivanje
Poznati Mazda Connect informativno-zabavni softver radi servis u MKS-30 Electric preko 8,8-inčnog ekrana postavljenog na instrument tabli. To je jedan od mojih omiljenih sistema koje koristim, uglavnom zbog intuitivnih rasporeda za sisteme menija i elegantnih prečica koje okružuju okretni točkić koji kontroliše čitavu muku – ovde nema ekrana osetljivog na dodir.

Zvučni sistem je divan, sa snažnim, zvučnim basom i jasnim izlazima zbog kojih ćete voleti da slušate svoje melodije. Mape su takođe lepo predstavljena karakteristika. Međutim, možete da koristite preslikavanje pametnog telefona ako volite Apple CarPlai/Android Auto ekrane.

Ispred vozača se nalazi 7,0-inčni digitalni ekran za instrumente koji prikazuje različite informacije, dok head-up displej olakšava pregled vaše brzine u pokretu.

Mazda je dobila punu ANCAP ocenu bezbednosti sa pet zvezdica za MKS-30 Electric koristeći stroge bezbednosne protokole za 2020.

Pored ojačane šasije (s obzirom na nedostatak B-stuba), MKS-30 je opremljen paketom aktivnih bezbednosnih funkcija uključujući autonomno kočenje u slučaju nužde, upozorenje o napuštanju trake, pomoć pri zadržavanju trake, mrtvi ugao nadzor, upozorenje na unakrsni saobraćaj napred i pozadi, praćenje pažnje vozača i prilagodljivi tempomat sa zaustavljanjem i kretanjem.

MKS-30 Electric je opremljen sa 10 vazdušnih jastuka u celoj kabini.

Bilo bi teško protumačiti Mazdu MKS-30 Electric kao dobru vrednost za novac, iako biste to mogli reći za veliki broj električnih vozila trenutno – osim ako ne igrate dugu igru.

Ali MKS-30 Electric E35 Astina sa jednom specifikacijom je prilično skup za ono što jeste i za ono što vam nudi. To je razlog zašto ga je Mazda pozicionirala sa daleko više odlika od nekih rivala kao što je Hiundai Kona Electric. Australijska ruka japanskog proizvođača očekivala je da će ih prodati samo 100 kada je lansirana.

Oni koji ga kupe platiće 1273 dolara kroz servisiranje sa ograničenom cenom u intervalima od 12 meseci/15.000 km (šta god je pre). Garancija na bateriju je osam godina, dok je za ostatak automobila obezbeđena garancija do pet godina (neograničen kilometraža) nakon prvobitnog datuma kupovine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button