fbpx
Automobili

Pregled Škoda Kodiak 2022: australijsko lansiranje

Uvod
Škoda Kodiak je jedan od mojih omiljenih SUV-ova sa sedam sedišta.

Iskreno verujem da bi Škoda Kodiak iz 2022. mogla biti automobil Zlatokosa za australsku porodicu prosečne veličine. Naravno, on se nalazi u klasi velikih SUV-ova prema VFACTS-u, ali je zapravo malo manji od ključnih rivala kao što su ovogodišnji Toiota Kluger, Kia Sorento i Mazda CKS-9, u klasi Drive Car of the Iear.

Međutim, iznutra je veći od sva ta tri automobila. To je samo početak zašto je prvi SUV brenda jednostavno pametan, a takođe i zašto je zaslužio ažuriranje koje je uradio. U Australiji je ostao uglavnom nepromenjen od 2017. godine, sa novim modelima kao što je samo dizel Kodiak RS koji su dodani u godinama nakon toga.

Sada nakon što je prošla ažuriranje srednjeg veka, Škoda Australija je iskoristila priliku da podesi i prilagodi Kodiak SUV asortiman na osnovu stvari kao što su trenutno tržište, predvidljiva ograničenja proizvodnje zbog nedostatka poluprovodnika i potražnje kupaca.

Sa zadnje strane takve analize, jedna promena je turbo benzinski motor od 180 kV/370 Nm za model Kodiak RS iz 2022. koji zamenjuje njegov osrednji dizel pogon od ranije.

Hajde da otkrijemo šta je novo u asortimanu Škoda Kodiak za 2022., njegove cene i kakve su dve od tri verzije koje se nude u Australiji.

U svetlu trenutnih proizvodnih ograničenja, Škoda je pokušala da svede opcije na minimum i da obezbedi da su hranitelji u asortimanu relativno jednostavna stvar.

Škoda Kodiak 2022 se nudi u ista tri modela kao i ranije: Stile, Sportline i RS. Sve modele u gami pokreće isti 2,0-litarski turbo benzinac sa četiri cilindra, koji u Stile i Sportline opremama daje 132kV/320Nm, au RS trim 180kV/370Nm.

Sva tri automobila u asortimanu koriste isti sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom sa mokrim kvačilom i imaju pogon na sva četiri točka.

Škoda Kodiak Stile iz 2022. je početni model i počinje od 52.990 dolara za vožnju. Pored stvari kao što su električna vrata prtljažnika, bežični Apple CarPlai i Android Auto, kao i najnoviji 9,2-inčni infotainment sistem brenda, novi model dobija novo unutrašnje ambijentalno osvetljenje, poboljšanu verziju Škodinog digitalnog instrument table i USB-C punjač.

To je na vrhu potpuno novog stila napred-pozadi i podešavanja napravljenih na šasiji ispod. Mogu se ugraditi tri opcije: Tech Pack (3000 USD), Luksuzni paket (6500 USD) i panoramski krov (1900 USD).

Kako je krovni otvor razumljiv sam po sebi, Tech Pack dodaje prilagodljivo vešanje sa podesivom krutošću i režimom van puta, fantastičan Canton zvučni sistem sa 12 zvučnika i nožno upravljanje standardnim električnim vratima prtljažnika.

Ovo poslednje pruža čitav niz nadogradnji, ne ograničavajući se na: Matrik LED farove, praćenje mrtvih uglova, pomoć pri zadržavanju u saobraćajnoj traci, grejana i ventilisana prednja sedišta, kameru za parkiranje od 360 stepeni, trozonsku kontrolu klime i još mnogo toga.

Sledeća u asortimanu je Škoda Kodiak Sportline iz 2022. Očekuje se da će ovaj model srednje opreme biti drugi najprodavaniji u asortimanu, jer u suštini uzima ono što je dobro kod osnovnog Kodiak stila i čini ga otmjenim.

Najveća dobit za iskašljavanje 5000 dolara više – ili plaćanje 57 990 dolara za vožnju – su nadogradnje stila, dizajna i tehnologije. Spolja, Sportline model dobija potpuno ofarbani prednji branik (to čini veliku razliku!), točkove od 20 inča i Matrik LED farove kao standard.

Ostali dodaci za performanse uključuju sportsku progresivnu letvu upravljača kao standard, ugrađeni monitor performansi i izbor režima vožnje iz kutije.

Unutra se koristi Ultrasuede ili ‘Suedia’ obloga za sedišta i panele vrata, a takođe dolazi sa lepim sportskim volanom sa tri kraka. Opcije su slične kao i ranije, sa Tech Packom (2900 USD) koji dodaje iste stvari kao i ranije, i Luksuzni paketom (3700 USD) koji dodaje iste stvari kao i ranije, bez Matrik LED farova, jer dolaze kao standard.

Takođe možete imati krovni otvor (1900 dolara) ili zameniti sedišta od antilopa kožnim sa dodatnom ventilacijom (1900 dolara).

Na vrhu ponude i očekuje se da će postati skoro polovina ukupne prodaje, Škoda Kodiak RS iz 2022. Ponuđen za 74.990 dolara bez ikakve druge odluke osim odabira besplatne boje sa liste, jasno je da Škoda vjeruje da će RS biti izbor za svoje klijente.

U poređenju sa odlazećim i veoma popularnim 2021 Škoda Kodiak RS dizelom, ima najviše revizija. Najveće promene su uvođenje snažnijeg 2,0-litarskog benzinca i slaganje opreme.

Stvari kao što su prednja i zadnja sedišta sa grejanjem, pomoć pri kočenju pri manevrisanju, pomoć pri zastoju u saobraćaju, pa čak i rezervni točak su dodati kao standard u paket. Ova poslednja tačka je takođe ogromna, jer pokazuje da je Škoda preznojila detalje kako bi se Škoda Kodiak RS bolje asimilirala ovde u Australiji.

Na kraju, novi RS proizvodi 4kV više, skoro pola sekunde je brži do 100km/h, i sada je Škodin najmoćniji SUV u Australiji.

Infotainment i povezivanje
Svaka verzija Škode Kodiak iz 2022. koristi isti infotainment sistem od 9,2 inča sa bežičnim Apple CarPlai-om i bežičnim Android Auto-om, glasovnom kontrolom i dva USB-C ulaza.

Uprkos tome što njegov softverski interfejs izgleda jeftino, i kao da su Škodini programeri upali u arhivu loših slika, hardver je dovoljno moćan da podrži pristojnu stopu rezolucije i brzo reaguje na unose.

Dodatak bežičnog punjenja uz Apple CarPlai čini unutrašnjost zaista bez kablova, a možemo izvestiti da Ki podloga za bežično punjenje ne kuva vaš telefon kada koristite bežični Apple CarPlai kao nekada.

Ranije smo iskusili da Ki bežični punjači zagrevaju telefone toliko da bežični Apple CarPlai počinje da usporava, pa čak i ruši informativno-zabavni sistem automobila, s obzirom da jednostavno odražava ono što je na vašem telefonu.

Kao test, ostavio sam svoj telefon u odeljku za bežično punjenje i intenzivno koristio Apple CarPlai dva sata uzastopno – još uvek u Spigen futroli sa mogućnošću bežičnog punjenja – i nikada nije postao previše vruć da bi mogao da radi ili uspori.

Ako ne kupujete vrhunski RS, ipak biste trebali razmotriti Tech Pack za Canton zvučni sistem sa 12 zvučnika. Pošto je nadograđen za novi model sa dva dodatna zvučnika, sada je još bolji nego što je bio.

Iako mu nedostaje malo jasnoće, verno je reprodukovao Just Jer Jane’s Addiction-a tako što je stavio melodične gitare Dejva Navara ispred i u sredinu, i obezbedio Inkubusovu 11:00 prostoriju da zvuči veliko, ambijentalno i atmosferski.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button