fbpx
Automobili

Mišljenje: Kada će električna vozila zavladati ulicama? Ne u mom životu.

Sećate se Tois-R-Us i HMV? Šta je sa Kodakom, Blockbusterom i Bordersom?

Imao sam Motorola Razr preklopni telefon kada su bili kul – pa, možda tek kada su bili kul. Imao sam i nekoliko Nokia-ja, ali jedini Blackberri koji sam „posedovao“ bio je tokom boravka u korporativnom životu 2006.

Svaki od tih brendova bio je izuzetno uspešan u svoje vreme. I svako od njih nije uspeo da pročita čajne listove promene i da inovira kako bi išao u korak sa evolucijom u svom prostoru.

Da li je ovo pretnja sa kojom se suočavaju trgovci naftom?

U prethodnom članku o tome da li maloprodajna mreža za zamenu baterija može dopuniti ili čak zameniti mrežu za punjenje električnih vozila u nastajanju, ukratko sam primetio prividnu neaktivnost velikih prodavaca nafte suočeni sa cunamijem električnih vozila koji ugrožava njihov unosan poslovni model.

Zato sam mislio da malo provirujem, da razumem veličinu njihovog posla i koliko truda ulažu da ne bi postali sledeći Kodak.

Australijanci su 2021. godine potrošili 15.500 megalitara (jedan megalitar je milion litara) automobilskog benzina plus još 30.946 ml automobilskog dizela. Dodajte avio goriva, TNG i druge srodne proizvode i ukupna potrošnja za 2021. godinu iznosila je 53,572 ml.

To je neznatno više u odnosu na 2020. zadavljenu pandemijom, ali niže u odnosu na petogodišnji prosek pre Covida (2015-2019) od 57.200 ml. Maloprodaja goriva je industrija od 40 milijardi dolara u Australiji trenutno.

Dakle, šta Ampol, BP, Shell i drugi rade za budućnost tog ogromnog toka prihoda? Prema Ampolovom godišnjem izveštaju u Australijskom finansijskom pregledu u martu, široko rasprostranjena elektrifikacija voznog parka putničkih automobila „izbrisaće 60 odsto [Ampolovog] fonda bruto dobiti“.

Izvršni direktor Ampola Met Halidej nije zabrinut. On veruje da će gorivo dobijeno od nafte i dalje činiti 90 odsto energetskih potreba drumskog transporta do 2030. godine.

Pročitajte poslednji red ponovo. U 2030. potrošnja benzina i dizela će pasti samo za 10 odsto od današnjeg nivoa. Slučajno, 2030. je uobičajeni cilj automobilskih kompanija da EV dominiraju u njihovim salonima.

Halidej je svestan toga. On očekuje da će 80 odsto prodaje novih automobila u 2030. biti EV (HEV, BEV i PHEV), ali priznaje da bi procenat mogao biti veći ako cene EV postanu konkurentnije vozilima sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE).

Siguran sam da mu ne smetaju previše hibridi (HEV) i plug-in hibridi (PHEV) jer im i dalje trebaju tečna goriva. Ali akumulatorskim električnim vozilima (BEV) nije potrebno ono što trenutno prodaje.

Ampolov godišnji izveštaj za 2021. otkriva da kompanija svoju budućnost vidi u snabdevanju vodoničnim rešenjima za mobilnost i prelasku na tržište električnih vozila kako bi zadovoljila potrebe u razvoju.

Ampol, čije 684 australijske benzinske stanice napajaju tri miliona vozila svake nedelje, stvorio je novi tim za energiju budućnosti od 42 osobe koji je formulisao Buduću energetsku strategiju koja će „omogućiti i ubrzati tranziciju za naše klijente kako se njihove potrebe za energijom budu razvijale“.

Ampol ima pilot program Tesla Supercharger na tri lokacije. Ona je sklopila sporazum o finansiranju sa Australijskom agencijom za obnovljivu energiju za izgradnju 200 mesta za brzo punjenje na 100 stanica širom zemlje.

Ampol nije sam. BP takođe istražuje mogućnosti u prostoru za punjenje vodonikom i EV, a Shell se takođe priprema za ICE carmageddon. Ali sve to izgleda kao da ste u vodi, i nema očigledne hitnosti. Ali da li treba da postoji? Koliko brzo će prelazak sa ICE na EV biti u stvarnosti?

Navelo me je na razmišljanje: da li je punjenje EV privremeno zaustavljanje na evolucionom putovanju mobilnosti? Sigurno maloprodajne lokacije za gorivo ne žele da zamene desetak pumpi za dopunjavanje goriva za desetak mesta za EV koje će pet do deset puta duže zauzeti jedan kupac, smanjujući njihov protok na desetinu trenutnog nivoa?

Punjenje vodonikom bi trebalo da bude mnogo brže, a samim tim i nivoi protoka kupaca bi trebalo da budu bliži 5-10 minuta koliko je danas potrebno da dopunite rezervoar, uzmete bezalkoholno piće i čips i krenete ponovo.

Veće pitanje je, kako zaista izgleda vremenska linija do dominacije EV-a na našim putevima? Kada će električna vozila zapravo postati češća od ICE vozila na našim putevima?

Hajde da pokrenemo neke simulacije i skiciramo to.

Za ovu vežbu ignorisaću postojeće i potencijalne zakonske promene koje će destimulisati vozila ICE (verovatno na liniji ekstremnog oporezivanja cigareta) da ih skinu sa naših puteva, jer iako mislim da je to neizbežno, teško je predvideti šta takvo zakonodavstvo će izgledati, kada će doći i kojom brzinom će izazvati promene.

Umesto toga, učiniću to jednostavnim i baziraću buduće projekcije na dva broja: prodaju električnih vozila i ukupan broj vozila na našim putevima. Dozvolite mi da predgovorom kažem da nisam statističar ili matematički genije. Ja sam samo zainteresovan posmatrač sa pristojnim Ekcel veštinama.

Idemo.

Prodaja BEV-a (uključujući Teslu) porasla je 332 procenta na 17.293 jedinice u 2021. Izvor: VFacts i Tesla.

Australijski automobilski park (ukupno registrovana vozila, uključujući teška vozila) porastao je 1,7 odsto na 20,1 milion u 2020, kaže Australijski biro za statistiku (cifre za 2021. još nisu dostupne.)

Hajde da iskoristimo te dve stope rasta da napravimo sliku o tome kada će čisti EV-ovi postati dominantan tip transporta…

SCENARIO 1
Ako BEV-ovi nastave da rastu za 300 odsto godišnje, onda će do 2025. oni predstavljati svih 1,1 milion novih vozila prodatih te godine. To se ne može dogoditi jer još uvek nema BEV učesnika u automobilima ili kombijima ili u mnogim drugim velikim tržišnim segmentima, ali za sada hajde da se pretvaramo da BEV do tada zadovoljavaju 100 odsto potražnje.

Do 2035. godine BEV će postati 50 odsto naše nacionalne flote od 26 miliona vozila. Do 2046. oni će poslati ICE u izumiranje, zauvek iskorenjivši ove štetne dinosauruse koji zagađuju i čineći flotu od 33 miliona vozila naše nacije primerom nulte emisije u svetu.

SCENARIO 2
Po mom mišljenju, ovo je bliže stvarnosti, ali i dalje veoma optimistično. Pretpostavimo da kada BEV dostignu prodaju od 100.000 godišnje, njihov rast iz godine u godinu je realnijih 25 odsto, a ne 300 odsto.

Tim tempom, BEV će premašiti 1,1 milion godišnje prodaje 2036. i zadovoljiti 90 odsto transportnih potreba naše zemlje do 2068.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button