fbpx
Automobili

2023 BMV serije 7 otkriven sa električnim i7 vodećim brodom, potvrđeno za Australiju

BMV serije 7 za 2023. je otkriven – sa potpuno električnom varijantom i7 – uoči prvih australijskih isporuka potvrđenih za četvrti kvartal 2022. (od oktobra do decembra).

Nova, sedma generacija serije 7 – interno poznata kao G70 – predstavlja vrhunac BMV-ove linije luksuznih putničkih automobila, debitujući niz novih tehnologija koje će se proširiti na asortiman modela brenda, uključujući tehnologiju poluautonomne vožnje nivoa 3 .

To je takođe prva generacija serije 7 koja nudi opciju potpuno električne energije – brendiranog i7 – sa jedinom kDrive60 varijantom na lansiranju, koja nudi do 400 kV i 625 km VLTP dometa vožnje.

Australijski asortiman na lansiranju će se sastojati od početnog 740i šestocilindričnog benzinskog modela, i jedine i7 varijante dostupne širom sveta, kDrive60 – iako će kupcima u inostranstvu biti ponuđena moćnija 760i kDrive turbo V8 benzinska varijanta, plus osnovni 735i benzinac .

Nema više V12, sa odlazećim 7er-ovim 6,6-litarskim motorom koji se gasi sa završetkom trenutne proizvodnje Serije 7. Dizel sa šest cilindara pridružiće se inostranoj ponudi sledeće godine, zajedno sa dva plug-in hibrida, i najmoćnijim drumskim automobilom BMV-a, električnim vodećim automobilom i7 M70 od 485 kV.

Kao proizvod tehnologije brenda, kabina nove serije 7 je dom najnovijeg BMV-ovog softvera iDrive 8, plus masivni 31-inčni ekran za zabavu iznad glave za putnike pozadi, osvetljeni panoramski krov, automatska vrata i presvlake od plišane kože.

Za sve što treba da znate o BMV-u serije 7 2023, čitajte dalje.

Dizajn eksterijera BMV serije 7 2023
Nova serija 7 nosi BMV-ov novi dizajn prednje maske za svoje vodeće modele, koji je debitovao na obnovljenom SUV-u Ks7 prošle nedelje – dom upadljivog para „bubrežnih“ rešetki, koje uključuju „Iconic Glov“ LED osvetljenje oko svog perimetra i unutar vertikalne trake.

Podeljeni farovi sa obe strane – sa visokim svetlima za dnevnu vožnju i dugim svetlima ispod – uključuju matričnu LED tehnologiju, a mogu se opcioni sa Svarovski kristalima iza 22 LED diode donjih svetla.

Ova svetla se nalaze iznad nižih prednjih usisnika koji se razlikuju po dizajnu između standardne i M Sport varijante, obe sa stilovima sličnim Ks7 za visoku vožnju. Plavi akcenti su prisutni na električnim varijantama, dok će predstojeće varijante M760e i i7 M70 dobiti crne akcente, jedinstvene oznake i točkove od 21 inča kao standard.

Trenutna oštra linija ramena Serije 7 zamenjena je za izgled sa više pločastih strana, sa varijantom BMV-ovog zaštitnog znaka Hofmeister uvijanja zadnjeg stakla i izrezanih, u ravni sa kvakama na vratima sličnim iKs velikom SUV-u. LED zadnja svetla su tanja nego ranije i više nisu povezana šipkom.

Aluminijumske felne prečnika između 19 i 22 inča ispunjavaju lukove, sa jedinstvenim dizajnom za benzinske i električne modele.

Enterijer BMV serije 7 2023
Nije iznenađujuće za ljubitelje BMV-a, nova „G70“ serija 7 usvaja najnoviji softver kompanije iDrive 8 za informacije i zabavu, integrisan preko 12,3-inčnog digitalnog ekrana instrumenata i 14,9-inčnog centralnog ekrana osetljivog na dodir koji je ugrađen u zakrivljeni crni panel.

Najvažnije karakteristike sistema uključuju bežični Apple CarPlai i Android Auto, satelitsku navigaciju sa proširenom realnošću, ličnog asistenta „Hej BMV“, 5G konekciju, do sedam režima vožnje, podršku za digitalni ključ preko iPhone-a vlasnika, pa čak i pristup IouTube-u za duge prekide punjenja.

Dizajn kabine je bliži iKs električnom SUV-u nego ažuriranom Ks7, sa metalnim i kožnim prekidačima, kristalnim rotirajućim biračem za iDrive infotainment ekran i sličnim dvokrakim (standardni modeli) i trokrakim (M Sport) volanima do EV.

Preko kontrolne table proteže se šarena LED svetlosna traka poznata kao ‘BMV Interaction Bar’, koja uključuje kontrole osetljive na dodir za klima uređaj, svetla upozorenja, pa čak i otpuštanje pretinca za rukavice. Takođe sadrži animacije dobrodošlice i oproštaja za pozdrav ili oproštaj stanara.

Sedišta su standardno obložena sintetičkom kožom Veganza, mada označite nekoliko opcija i kupci će se naći sa presvlakama od plišane Merino kože u jednoj od šest kombinacija boja ili mešavinom kože i kašmir vune.

Najvažnije karakteristike održivosti uključuju reciklirana vlakna PET boca koja se koriste za obloge i stubove, obloge od veštačke kože Veganza, podne prostirke proizvedene od pređe dobijenog od prerađenog najlonskog otpada i prirodna vlakna u drugim oblastima.

Dostupna je kombinacija grejanja, ventilacije i masaže za prednje klupe sa mogućnošću podešavanja snage, plus ugrađeni zvučnici za zadnja sedišta. Četvorozonska kontrola klime je standardna u svim modelima Serije 7.

Putnicima se nudi potpuno automatska vrata slična Rolls-Roice-u ili Tesla modelu Ks – sa punom snagom otvaranja i zatvaranja, a ne samo sa funkcijom mekog zatvaranja trenutne serije 7 – plus dostupan panoramski krovni otvor „Ski Lounge“ sa ugrađenim LED pozadinsko osvetljenje.

Pozadi – gde će mnogi kupci Serije 7 provoditi veći deo svog vremena – iskustvom dominira BMV bioskopski ekran, ekran osetljiv na dodir od 31 inča, 8K rezolucije (da, ekran osetljiv na dodir) koji se sklapa sa krova i nudi Amazon Fire TV video striming.

Ekran je podesiv, praćen je spuštenim zastorima za prozore i prigušenim ambijentalnim osvetljenjem kada je aktivan, ima daljinske upravljače na dodir u svakoj kartici za vrata i pumpa zvuk kroz izbor između 18 zvučnika, 655 vati ili 36 zvučnika, 1965 vati ‘4D ‘ Bovers i Vilkins sistemi surround zvuka.

Ekecutive Lounge paket je dostupan za putnike na zadnjim sedištima, koji dodaje funkciju naginjanja (do 42,5 stepeni) za sedište iza suvozača, prošiveni i grejani naslon za ruke, podesivi jastučići za vrat i zadnji deo za bežično punjenje pametnog telefona.

Motori BMV serije 7 2023 – uključujući dve električne i7 varijante
Nova BMV serija 7 lansiraće se u inostranstvo sa izborom od tri benzinska motora i dve električne varijante – iako će čak šest dodatnih varijanti biti lansirano kasnije. Samo dva će prvo stići do Australije.

Jedina benzinska varijanta koja će u početku biti dostupna lokalno biće 740i, pokretana ažuriranom ‘TU2’ verzijom BMV-ovog poznatog ‘B58’ 3.0-litarskog turbo benzinca redni šestorci, koji šalje 280kV i 520Nm (do 30kV/70Nm) u odnosu na stari 740i. zadnje točkove za 5,4 sekunde 0-100 km/h.

U inostranstvu, vodeći benzinski motor Serije 7 nalazi se ispod haube 760i kDrive, odnosno BMV-ovog redizajniranog 4,4-litarskog ‘S68’ V8 sa dva turbo punjača, koji šalje 400kV i 750Nm (10kV više u odnosu na stari 750i kDrive) na sva četiri točka. kao standard za sprint od 0-100 km/h od 4,3 sekunde.

Početni 735i će biti dostupan na tržištima uključujući Kinu, sa jako detoniranom verzijom od 200 kV/400 Nm 3,0-litarskog turbo rednog šestocilindraša i pogona na zadnje točkove, koji može da ubrza od 0 do 100 km/h za 6,7 sekundi.

Svi benzinski motori su upareni sa osmostepenim automatskim menjačem, potpomognutim blagim hibridnim sistemima od 48 volti koji mogu da ubrizgavaju 13kV/200Nm pojačanja pod velikim ubrzanjem.

Benzinski motori će se pridružiti i jedna verzija (pri lansiranju) potpuno električnog i7, kDrive60, koju pokreće baterija od 101,7kVh izvedena iz iKs SUV-a.

Zapošljava dva elektromotora koji razvijaju 400kV i 745Nm zajedno, pokrećući sva četiri točka za 4,7 sekundi 0-100km/h, i dobar je za između 590km i 625km potpuno električnog dometa, prema evropskom VLTP testiranju.

Svi modeli su opremljeni brzim punjenjem od 195 kV DC (do 400 volti), za koje se tvrdi da omogućava brzo punjenje od 10 do 80 procenata za 34 minuta. Dostupno je i kućno punjenje naizmeničnom strujom do 11 kV.

U električnim modelima su dostupna četiri načina regenerativnog kočenja, zajedno sa električnim grejačem od 5,5 kV za bateriju, stanicama za punjenje u navigacionom sistemu i kako BMV naziva „naizmenične faze pune i delimične snage hlađenja… tokom brzog punjenja … da bi se izbeglo prekomerno hlađenje baterije“, produžavajući joj životni vek.

U severno proleće 2023. (naša jesen), asortiman će se proširiti sa tri nove varijante – uključujući 740d kDrive dizel, koji uparuje 210kV/650Nm 3,0-litarski turbo redni šestoro sa osmostepenim automatskim i pogonom na sve točkove za 6,3 sekunde 0-100 km/h, i kombinovanu potrošnju goriva od 5,9-6,9 L/100 km.

Druga dva su plug-in hibridi, oba uparuju 3,0-litarske ‘B58’ turbo-benzinske redne šestorke sa 145kV/280Nm elektromotorima, 18,7kVh baterijama (sa 7,4kV AC punjenjem) i pogonom na sve točkove.

BMV Australija sugeriše da će bar jedan od njih stići u lokalne izložbene salone – verovatno M760e-topper.

750e kDrive će razvijati 360 kV i 700 Nm kombinovano na overboost-u, dok će M760e kDrive sa oznakom M Performance imati 420 kV i 800 Nm. BMV tvrdi da ubrzanje od 0-100 km/h iznosi 4,9 odnosno 4,3 sekunde, a potpuno električni domet vožnje do 80 km.

Međutim, vodeći model serije 7 neće biti lansiran na globalnom nivou do kraja 2023. godine, kao i7 M70 kDrive. Predviđeno je da razvije 485 kV i preko 1000 Nm – što ga čini najsnažnijim BMV drumskim automobilom ikada – što znači vreme od 0-100 km/h za „ispod” četiri sekunde.

Šasija i dimenzije BMV-a serije 7 2023
Nova serija 7 će se nuditi sa jedinim međuosovinskim rastojanjem od 3215 mm – umesto opcijama kratkog i dugačkog međuosovinskog razmaka kod prethodnika – obučena karoserijom dužine 5391 mm, širine 1950 mm i visine 1544 mm.

U poređenju sa odlazećom serijom 7 sa dugim međuosovinskim rastojanjem, novi automobil je duži za 131 mm, širi za 48 mm i viši za 51 mm, a međuosovinsko rastojanje je 5 mm duže.

Postoji 540 litara prtljažnika u benzinskim modelima (do 25 litara), 525 litara u plug-in hibridima (do 105 litara) i 500 litara u električnim i7 varijantama.

Pod kožom, nova serija 7 je podržana poznatom BMV-ovom platformom CLAR, koja je debitovala ispod odlazećeg automobila. Deluje ga između benzinskih i električnih varijanti – u poređenju sa njegovim Mercedes i Audi rivalima, koji koriste (ili će koristiti) namenske električne platforme za svoje najveće limuzine na baterije.

Adaptivno vazdušno oslanjanje je standardno uklopljeno, koje opada za 10 mm kada je izabran sportski režim (ili automatski pri brzinama autoputa), ili se podiže do 20 mm za neravne puteve i strme prilaze.

Druge karakteristike šasije uključuju aktivne stabilizatore koji omogućavaju da se automobil naginje u krivine, M Sport kočnice, upravljanje zadnjim točkovima – sa do 3,5 stepeni rotacije, odsecanje kruga okretanja za 0,8 m – i „proklizavanje točkova blizu pokretača limitation“ sistem za koji se tvrdi da daje brže odgovore na kontrolu stabilnosti.

2023 BMV serije 7 Bezbednost i autonomna vožnja
Novi BMV serije 7 će u narednim godinama debitovati sa poluautonomnim sistemom za vožnju na nivou 3 „Motorvai Assistant“ nemačkog proizvođača automobila, koji će omogućiti vozačima da skinu ruke sa volana – i pogledaju sa puta – u navedenom oblasti autoputeva u određenim zemljama.

Međutim, veruje se da radi samo pri brzinama do 60 km/h – i da će zahtevati da vozač preuzme kontrolu ako naiđe na scenario koji ne može da se nosi, pružajući čoveku kratko upozorenje.

Kada će BMV serije 7 2023. doći u Australiju?
BMV serije 7 za 2023. biće lansiran u Australiji u četvrtom kvartalu ove godine (od oktobra do decembra), nakon očekivanog početka globalne proizvodnje u julu.

Australijski asortiman na lansiranju će se sastojati od 740i benzinskih i i7 kDrive60 električnih varijanti, sa najmanje jednim od plug-in hibrida koji će verovatno uslediti početkom sledeće godine – iako specifičnosti tek treba da budu potvrđene.

Lokalne cene i specifikacije biće objavljeni bliže lansiranju. Odlazeći 740Li sa dugim međuosovinskim rastojanjem koštao je 234.900 dolara plus troškovi na putu – iako je osnovni dizel 730d sa kratkim međuosovinskim rastojanjem mogao da se nabavi za 204.400 dolara.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button