fbpx
Automobili

Pregled Kia Niro EV 2022

Prva generacija Kia Niro kasno je stigla u Australiju, a lansirana je 2020. iako je bila dostupna u inostranstvu već 2016.

Kada je stigao Dovn Under u izmenjenom obliku, Kia Niro EV (poznat kao e-Niro drugde) postao je prvi potpuno električni model korejskog brenda u Australiji, koristeći istu opremu za EV kao i Hiundai Kona Electric.

Sa 450 kilometara zahtevanog dometa, konzervativnim i praktičnim dizajnom krosovera, kao i Kijinom sedmogodišnjom garancijom neograničenih kilometara, električni Niro možda nije tako blistav kao Tesla, ali ima za cilj da pređe na vožnju bez emisije štetnih gasova. što je moguće besprekornije.

Ovde na testu imamo osnovni Kia Niro EV S 2022, ulaznu tačku u Kijinu električnu liniju u Australiji.

Sa modelom druge generacije za samo nekoliko meseci, da li je trenutni automobil vredan pogleda ako ste sada na tržištu?

Početni Niro EV S na testu košta od 62.590 dolara plus troškovi na putu, što u vreme pisanja predstavlja cenu vožnje od 67.490 dolara.

Ako želite malo više kompleta, vodeći Niro EV Sport košta 65.990 dolara pre vožnje na putevima ili 70.990 dolara u vožnji prema Kijinom konfiguratoru.

Obe verzije sadašnjeg Nira su ispod praga subvencije za EV u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Južnoj Australiji – što znači da kupci imaju pravo na popust od 3000 dolara – iako je to iznad praga za Kvinslend (58.000 dolara).

Druga generacija Kia Niro-a takođe bi trebalo da se pojavi u trećem kvartalu 2022. godine, donoseći remontovan dizajn iznutra i spolja, poboljšanu pomoć vozaču i tehnologiju info-zabave, i ažurirane verzije postojećeg hibrida (HEV), plug-in hibrida (PHEV) i električni (EV) pogoni.

Nejasno je, međutim, kako će Kia Australija pozicionirati novi Niro asortiman u pogledu cena.

Hibridne i Plug-in hibridne verzije Nira nose ANCAP bezbednosnu ocenu sa pet zvezdica na osnovu testova koje je sprovela sestrinska firma Euro NCAP 2016. Niro EV varijante ostaju neocenjene.

Rezultati u kategoriji uključivali su 91 procenat za zaštitu odraslih putnika, 80 procenata za zaštitu dece, 70 procenata za otkrivanje pešaka i 81 procenat za bezbednosnu pomoć.

Standardna sigurnosna oprema uključuje:

Autonomno kočenje u slučaju nužde (AEB)
Detekcija pešaka i biciklista
Upozorenje na sudar unapred
Pomoć pri održavanju trake
Pomoć pri praćenju trake (centriranje)
Prilagodljivi tempomat sa stop/kreni
Praćenje pažnje vozača
7 k vazdušnih jastuka (uključujući vozačevo koleno)

Uzimajući u obzir smele izjave koje je Kia u poslednje vreme davala sa svojim enterijerom – pomislite na EV6, Sorento i Sportage – Niro se oseća kao vremenska mašina.

Celokupni dizajn i raspored su u velikoj meri Kijine poslednje generacije, od same kontrolne table do volana starog dizajna. Moglo bi vam biti oprošteno što mislite da sedite u Sportageu prethodne generacije.

Uz to rečeno, to je neuvredljivo mesto za trošenje vremena, a postoji i dobra mešavina materijala i završnih obrada kako bi se osećalo dobro napravljeno. Međutim, njegovo poreklo od 40.000 dolara je očiglednije s obzirom na traženu cenu od 62.000 dolara, posebno u ovom osnovnom modelu.

Glavne razlike između S na testu i vrhunske Sport opreme su infotainment sistem i obloge sedišta. Ekran je malo jeftiniji u ovoj klasi, ali više volim obloge sedišta.

Standardni ekran osetljiv na dodir od 8,0 inča koji se deli sa raznim Kia modelima niskog kvaliteta nudi bežično preslikavanje pametnog telefona i DAB radio, ali to je sve. Bez navigacije i šest zvučnika umesto JBL-brendiranog zvuka sa osam zvučnika za Sport čine ovo prilično osnovnom opremom.

Bežični Apple CarPlai je dobro funkcionisao tokom našeg vremena u automobilu, iako ne postoji bežični punjač za telefon koji bi održavao vaš telefon u funkciji dok projektuje aplikacije.

Zdepasti kožni volan je starog dizajna, ali se i dalje oseća dobro, a sklopni uređaj na rudi je jednostavan za korišćenje i logično postavljen. Ispred vozača je instrument tabla sa LCD i TFT ekranima, a globalno je osnovni Niro klaster – delimični digitalni klaster od 7,0 inča više klase dostupan je u inostranstvu, ali nije dostupan u lokalnim modelima.

Udobnost i prostor napred su impresivni, sa udobnim sedištima i sedištima koja pružaju podršku uz mnoštvo opcija za odlaganje stvari i dobrom ergonomijom. Više volim kombinovane presvlake od tkanine/kože Niro S u poređenju sa klupama obloženim kožom Sporta, a još uvek postoji osmosmerno električno podešavanje sedišta sa lumbalnim delom.

U poređenju sa nečim kao što je Kona Electric ili Nissan Leaf, Nirov drugi red je prilično prostran. Nije ni čudo što služi kao osnova namenskog vozila Niro Plus, koje će uskoro biti deo južnokorejskog taksija i izbor za deljenje vožnje na tržištima poput Australije – pročitajte sve o tom automobilu ovde.

Na visini od 6’1 mogu udobno da sedim iza sopstvenog položaja za vožnju i tu su držači za flaše, zadnji ventilacioni otvori, preklopivi centralni naslon za ruke sa držačima za čaše i džep za mapu iza sedišta suvozača. Niro je dobar četvorosed, a povremeno i petosed.

Postoje ISOFIKS tačke za sidrenje za obe vanbrodske pozicije, kao i tačke za pričvršćivanje za sve tri pozicije.

Dalje pozadi, nalazi se prostrani prtljažnik od 451 litar sa drugim redom na mestu, koji se proširuje na 1405L sa preklopljenom zadnjom klupom. Sa drugim redom u upotrebi, Niro ima veći kapacitet od svih glavnih rivala uključujući dimenzionalno veći Model 3 i Polestar 2, kao i Kona i Leaf.

Deo razloga za veliki prtljažnik je nedostatak rezervnog točka, umesto njega je ponuđen komplet za popravku guma.

Verzije Kia Niro EV koje su isporučene iz Australije pokreće sinhroni elektromotor sa permanentnim magnetom postavljen na prednju osovinu, razvijajući snagu od 150 kV i obrtni moment od 395 Nm.

Standardni paket baterija u lokalnim modelima je veća litijum-jonska jedinica od 64 kVh sa tečnim hlađenjem, iako je manji paket od 39,2 kVh dostupan u inostranstvu iu povezanom Hiundai Kona Electric-u.

Kia navodi VLTP sertifikovani domet od 455 kilometara, uz potrošnju energije od 159 Vh/km – ili 15,9 kVh/100 km.

Korišćenjem brzog punjača od 100 kV DC može se napuniti 0-80 posto punjenja za 54 minuta, dok punjač od 50 kV DC to neznatno povećava na 1 sat i 15 metara.

Punjaču na naizmeničnu struju od 7,2 kV potrebno je 9 sati i 35 minuta da se potpuno napuni (0-100 procenata), sa prenosivim punjačem od 2,3 kV koji je uključen u vozilo, za 29 sati preko standardne zidne utičnice.

Uprkos starosti platforme, Niro je dobro zaokružena ponuda bez obzira na njegov pogonski sklop.

Niro je prilično jedinstven u lokalnoj Kijinoj liniji po tome što je stigao bez lokalnog vešanja i podešavanja upravljanja, uglavnom zbog svoje starosti i relativno kratkog životnog ciklusa.

Umesto toga, Kia Australia je otišla na kalibraciju usko usklađenu sa evropskim specifikacijama, blagoslovivši Niro suptilnom sportskom atmosferom, ali i pristojnim nivoom usklađenosti.

Performanse e-motora od 150 kV/395 Nm su jake, do tačke u kojoj se skoro brzo zagreva. Na drugim tržištima Kia tvrdi 0-100 vremena performansi od oko 7,0 sekundi, i to se oseća po sedištu pantalona.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button