fbpx
Automobili

Australija glasa. Hoće li ovo biti automobil sledećeg premijera?

Zamišljena: sledeća premijerova limuzina, sa električnim obrtom
Prvobitno objavljeno 15. novembra 2021

Od kada je prvi put ušla u službu 1910. godine, premijerska limuzina je imala ulogu službenog automobila zaduženog za bezbedno i udobno transportovanje našeg premijera u Australiju i inostranstvo.

Nakon tri decenije australijske proizvodnje Ford LTD i Holden Caprice limuzina, zvanično telo COMCAR je promenilo službeni automobil australijskog lidera u „F03“ BMV serije 7 2014. godine, pošto se lokalna proizvodnja automobila spremala da se smanji tokom godina koje su usledile.Otprilike 10-godišnji životni vek prošlih iteracija „C1“ – sa prethodnim Holden Capriceom u upotrebi od sredine 2000-ih do 2013. – ostavlja premijerovu blindiranu limuzinu za zamenu u narednim godinama. I to je dobar trenutak, sa novom generacijom BMV-a serije 7 tek na vidiku – i blindiranom verzijom „High Securiti“ koja će uslediti u narednim godinama.

Nedavno predstavljena, nova serija 7 će biti prva generacija koja će ponuditi potpuno električnu opciju, pod oznakom i7 – što znači da bi BMV smatrao da je njegov domet dovoljan za oklopni tretman (i stavljajući po strani premijerov sopstveni EV stav), ‘G70 ‘ i7 bi mogao postati prva australijska električna premijerska limuzina.Zamišljen u ovom kompjuterskom prikazu umetnika @avarvarii, električni COMCAR heroj zadržava karakterističnu belu boju, ‘C-1’ ploču i australsku zastavu na nosu današnje PM limuzine, ali se meša u polarizirajući novi prednji kraj (podeljeni farovi i spojeni rešetke uključene) nove serije 7.

Smanjeni aluminijumski točkovi umotani u runflat Michelin gume ispunjavaju lukove, omogućavajući vožnju na velike udaljenosti sa probušenom gumom u slučaju da se vozilo napadne.

Dok današnju premijersku limuzinu baziranu na seriji 7 iz 2014. pokreće mišićavi 400kV/750Nm 6,0-litarski benzinski V12 sa dva turbo punjača, premijerov službeni automobil će se oslanjati na jednu od tri nove opcije pogona sa nultom emisijom, ako se prebaci na električna energija.

Detalji su za sada tanki, iako glasine sugerišu da će civilni i7 ponuditi eDrive45, kDrive50 i M60 električne opcije; srednji izbor će verovatno imati dva električna motora koji zajedno razvijaju 353 kV i bateriju od 120 kVh.Dok električni agregati mogu da obezbede performanse potrebne za službeni državni automobil, dodatna tona težine koju dodaju oklopne nadogradnje otporne na metke i bombe će imati značajan uticaj na domet vožnje – potencijalno ga gurnuti ispod minimalnih zahteva koje postavlja državni organ i ‘C1’ staratelji COMCAR.

Gledajući na benzinsku snagu, tvin-turbo V12 odlazeće ‘G12’ serije 7 neće doživeti novu generaciju, sa vodećim opcijama sagorevanja koji će biti novi 4,4-litarski ‘S68’ tvin-turbo V8 za koji se priča da razvija 393 kV , uparen sa pogonom na sva četiri točka.Ostaje da se vidi da li će BMV serije 7 iz 2023. godine – ili njegov ekvivalent i7 – ući u zvaničnu flotu COMCAR-a, mada je verovatno da će vladino telo tražiti od bavarskog proizvođača automobila još jednu rundu oklopnog transporta – pridruživanje novom- generacija BMV Ks5 blindiranih SUV-ova za koje se takođe veruje da su na putu za Australiju.

Ako COMCAR pogleda negde drugde, nestanak lokalne proizvodnje znači da će nemački rivali Audi i Mercedes-Benz biti visoko u užem izboru, sa blindiranim verzijama njihovih limuzina A8 i S-Klase – ove poslednje nedavno ulaze u novu generaciju.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button