fbpx
Uncategorized

Pregled Jeep Grand Cherokee Overland 2023

2023 Jeep Grand Cherokee Overland
Dok veći Grand Cherokee L sa sedam sedišta ima prednost od nekoliko meseci u Australiji, Jeep je sada dodao novu varijantu asortimanu: Grand Cherokee sa pet sedišta koji je po veličini bliži prethodnoj generaciji i nedostaje mu treća red sedišta pozadi.

Ovaj manji VL Grand Cherokee je kraći za oko 300 mm ukupne dužine i 128 mm međuosovinskog rastojanja, ali je takođe jeftiniji od oko 5000 dolara od većih Grand Cherokee L modela.

Imamo vrhunski Grand Cherokee Overland iz 2023. na testu koji je završio sa nekim velikim opcijama za pokretanje. Da vidimo kako se to slaže.

Koliko košta Jeep Grand Cherokee u Australiji?
Jeep Australia trenutno nudi Grand Cherokee sa pet sedišta u tri različite specifikacije. Night Eagle (77.950 USD plus troškovi na putu) i Limited (83.950 USD plus troškovi na putu) dolaze sa sistemom pogona na sve točkove sa jednom brzinom (bez niskog dometa) i spiralnim oprugama, dok je najskuplji Overland – koji počinje po ceni od 98.450 dolara plus troškovi na putu – dobija prenosnu kutiju niskog dometa i vazdušno vešanje podesivo po visini.

Naravno, taj veliki skok cene dolazi sa više zvona i zvižduka. Unutra su sedišta od crne napa kože, sa grejanjem i ventilacijom napred, i panoramski krov sa dvostrukim staklom. Tu su i 20-inčne aluminijumske felne, head-up displej, unapređeni zvučni sistem sa devet zvučnika, unutrašnje ambijentalno osvetljenje i vrata prtljažnika bez upotrebe ruku.

Vredi napomenuti da smo takođe imali veliki skok u ceni u odnosu na Grand Cherokee prethodne generacije. Dok je stari VK Grand Cherokee Night Eagle počeo sa oko 60.000 dolara pre troškova na putu, mi ovih dana krećemo na mnogo većoj ceni. Jeep nam kaže da ovo dolazi od većeg skupa standardne opreme u čitavom asortimanu, kao i mnogo poboljšanih nivoa prefinjenosti i udobnosti.

Zavirite samo u unutrašnjost ovog novog Grand Cherokeeja i videćete šta znače. Ovaj novi model izgleda i oseća se znatno modernije i luksuznije.

Mada, takođe je vredno istaći da je stari Grand Cherokee nekada dolazio sa niskim prenosnim kućištem i odgovarajućim sistemom pogona na sva četiri točka u svojim najjeftinijim varijantama. Ovih dana nije.

Na ovom kraju spektra, razlika u ceni ostaje velika. Ako na trenutak popustimo na modele V8 SRT i Trackhavk orijentisane na performanse, stari Grand Cherokee bi se mogao nabaviti u vrhunskim specifikacijama Summit ili S-Overland za negde oko 85.000 dolara plus troškovi na putu, kada je opremljen 3,0-litarskim turbo dizel V6 . Ovaj Overland model na benzinski pogon dodaje tome više od 10 hiljada.

Imamo i dva paketa opcija sa velikim ulaznicama označena na ovom testeru. Uključena je unutrašnja tehnologija i karakteristike u vrednosti od 4500 dolara, zajedno sa paketom za teren od 2750 dolara koji će preneti troškove vožnje na šestocifreni teritorij.

Koliko prostora ima Jeep Grand Cherokee unutra?
Možda vas oči peku od cene, ali ulazak u ovaj Grand Cherokee i ulazak u unutrašnjost pomaže da se ublaži bol. To je seizmički korak napred u odnosu na Grand Cherokee prethodne generacije, i nešto što može da podigne svoju glavu visoko u odnosu na konkurentske ponude drugih premijum brendova.

Sveukupni dizajn je bez sumnje prijatan, sa velikom pločom od teksturiranog drveta koja se proteže preko instrument table i duž vrata. Ovo je u kontrastu sa tamnom kožom i sjajnom crnom plastikom, upotpunjeno puno vidljivih šavova i manjih detalja.

Prostor za odlaganje i napajanje kriju se ispod pregrade sa poklopcem napred, a uključivanje ambijentalnog osvetljenja svakako pojačava vrhunski osećaj noću. Utičnice za napajanje uključuju dve USB-A i USB-C tačke, kao i utičnicu od 12 V i podlogu za bežično punjenje. Nema nestašice, dakle.

Unutra ne nedostaje ni klavir-crne plastike, što možda neće biti po svačijem ukusu. Poput crno ofarbanog automobila, ovo izgleda dobro samo kada je čisto i ne treba dugo da izgleda prljavo. Kvalitet plastike i šarki ponekad se ne čini kao da ispunjavaju svoj deo ponude po ovoj ceni.

Mala dugmad na zadnjoj strani volana – nešto što se redovno viđa na džipovima i može se lako propustiti ili zaboraviti – zgodna su za podešavanje muzike kada ste u pokretu. Na volanu se nalaze i sitni mjenjači s ručicama – otprilike jedna trećina veličine normalnog vesla – ali oni rade dovoljno dobro kada želite da sami počnete da birate brzine.

Na vratima ima mesta za flaše, a centralna pregrada za skladištenje je velikodušne veličine.

Drugi red Grand Cherokeeja je takođe dosta prostran, sa ventilacionim otvorima i utičnicama za struju, i sličnim troškovima od drveta, kože i plastike.

Njegovih 1067L prtljažnika na zadnjim sedištima je prilično veliko (iako Jeep meri krov, a ne liniju prozora kao kod većine rivala), i ono što kupci očekuju od vozila ove veličine. Ova oblast uključuje utičnicu od 12 V, četiri tačke vezivanja i rezervni točak pune veličine koji se krije ispod poda.

Da li Jeep Grand Cherokee ima Apple CarPlai i Android Auto?
Infotainment se usredsređuje na sistem od 10,1 inča, koji pokreće najnoviju Jeepovu inkarnaciju njegovog Uconnect operativnog sistema. Takođe je dobar, sa intuitivnim interfejsom i brzim vremenom pokretanja.

Postoje Apple CarPlai i Android Auto, od kojih se oba nude sa bežičnom mogućnošću, i nismo iskusili kašnjenje ili nestabilnost u sopstvenoj upotrebi Android-a. Tu su i digitalni radio i izvorna navigacija, kao i mnoštvo dodatnih trikova i podmenija za istraživanje.

Jeep Grand Cherokee i Grand Cherokee L iz 2023. takođe uključuju pristup Uconnect uslugama. Preko uparenog pametnog telefona, Uconnect Services omogućava korisnicima da daljinski zaključavaju i otključavaju svoje vozilo, šalju odredišta za navigaciju u automobil i provere status vozila za stvari kao što su nivo goriva, pritisak u gumama, zajedno sa upozorenjima za pokušaje provale.

Da li je Jeep Grand Cherokee siguran automobil?
U vreme pisanja ovog teksta, novi Jeep Grand Cherokee nije imao nikakvu ocenu lokalne uprave za udesa ANCAP. Dakle, tehnički nije ocenjeno za australijsko tržište.

ANCAP-ov evropski ekvivalent, Euro NCAP, navodi rezultat od pet zvezdica za Grand Cherokee, ali ovi rezultati se odnose na modele sa volanom na levoj strani sa 2,0-litarskim turbo-punjačem plug-in hibridnim pogonom koji još uvek nemamo u Australiji, i jedini izbor za one u Evropi.

Koristeći te rezultate testova sudara samo kao smernicu, odrasli putnici su postigli 84 odsto, a deca 89 odsto u Euro NCAP testiranju. Trenutno je nejasno da li će ovi Euro ANCAP rezultati u bilo kom trenutku biti prevedeni u lokalne ANCAP rezultate.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Jeep Grand Cherokee?
Autonomno kočenje u slučaju nužde na novom Grand Cherokeeju uključuje detekciju raskrsnica, pešaka i biciklista, kao i pomoć pri sudaru. Tu je i prepoznavanje saobraćajnih znakova, praćenje mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, aktivno upravljanje trakom, detekcija pospanog vozača i praćenje pritiska u gumama.

Upozorenje o napuštanju trake koje je deo aktivnog upravljanja trakom je čudno – pištanje stalno kao pacijent koji se spušta, ponekad tokom dužeg vremenskog perioda. Međutim, čini se da nije dosledan u svojim presudama i odlukama.

Sistem kamera od 360 stepeni je dobar koji nudi visok nivo jasnoće i vidljivosti za manevrisanje u teškim situacijama.

Koliko košta održavanje Jeep Grand Cherokeeja?
Servisiranje je ograničeno na 399 dolara po poseti u prvih pet godina, što će vam pokriti 60.000 km vožnje u tom vremenskom periodu. To se kreće do 2000 dolara za prvih pet godina, što je pristojno.

Zbog visoke tražene cene, troškovi osiguranja za Grand Cherokee Overland sa pet sedišta iznose 2734 dolara za godinu dana. Ovo je zasnovano na uporednom citatu za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoslaviju. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button