fbpx
Uncategorized

Pregled BMV KSM 2023: Prva međunarodna vožnja

KSM je prvi samostalni proizvodni automobil iz BMV-a M od superautomobila M1 pre više od 45 godina: SUV jedinstvenog stila koji može da primi do pet odraslih osoba i pruža dovoljno prostora za prtljag i druge stvari i završava u svojoj zaista luksuznoj i prostranoj unutrašnjosti.

Nećete pronaći verziju KSM-a u ‘standardnoj’ liniji BMV modela. Ostaje ekskluzivan za BMV-ovu diviziju automobila M performansi, koja je bila zadužena za svoju koncepciju i razvoj.

Sa početnom cenom od 297.900 dolara pre troškova na putu u Australiji, to je najskuplja ponuda BMV-a M do sada. Dobrih 50.000 dolara više od upravo najavljenog 2024 Ks6 M.

Plišani model na benzinski električni pogon takođe je najmoćniji do sada.

U standardnom izgledu, kako se ovde vozi, KSM-ov plug-in hibridni pogon, koji se sastoji od poznatog BMV M-ovog 4,4-litarskog V8 motora sa dva turbo punjača u kombinaciji sa električnim motorom montiranim na menjaču i litijum-jonskom baterijom od 25,7kVh smeštenoj ispod zadnjeg dela sedište, isporučuje 480kV i prilično čvrstih 800Nm obrtnog momenta.

Tu se ipak ne završava.

Ako označite polje sa oznakom Red Label, bićete na listi za ultimativni KSM, sa još luksuznijim enterijerom i dodatnim 70kV i 200Nm iz njegovog elektrificiranog pogona pri 550kV i 1000Nm. Međutim, ne pre septembra, kada bi najviša verzija novog M modela trebalo da sleti u Australiju po ceni za koju nam je rečeno da će biti blizu 350.000 dolara.

Stavljajući ovo u perspektivu, blago-hibridna verzija turbo 4,4-litarskog V8 motora koji koristi Ks6 M, zajedno sa Ks5 M, najmoćnijim od postojećih SUV modela BMV M-a, razvija 460 kV i 750 Nm uz podršku mnogo manjih električni motor i bez čisto električnih mogućnosti KSM.

Ali dok Ks6 M teži 2320 kg, KSM donosi dodatnih 390 kg na zabavu sa 2710 kg. Ovo ga čini ne samo najmoćnijim već i najtežim proizvodnim automobilom u slavnoj 50-godišnjoj istoriji BMV-a M.

KSM je bez stida usmeren na Lamborghini Urus, koji generalni direktor BMV M Frank van Meel ubraja u ključne rivale novog SUV-a sa luksuznim performansama, pored Aston Martina DBKS, Bentlei Bentaiga Speed, Mercedes-Benz G63 i Porsche Caienne Turbo GT.

Objašnjavajući pozicioniranje novog vodećeg M modela, van Meel kaže: „Rano u fazi koncepcije dali smo svim našim vrhunskim SUV-ovima naslov. Napravili smo Ks5 za šefa, Ks6 za zver i Ks7 za predsednika. Iznad njih stoji KSM, koji volimo da zovemo rok zvezda.”

Sigurno nije za stidljive i penzionisane tipove. Ako mislite da na fotografijama izgleda smelo i brutalno, sačekajte da ga vidite u metalu. KSM je istovremeno hrabar i izazovan. To je SUV koji zahteva pažnju i, prateći reakciju kojoj smo bili svedoci na međunarodnoj medijskoj akciji u Feniksu prošle nedelje, dobija je.

Istaknutiji elementi dizajna mogu biti zatamnjeni, a tretman linija senki visokog sjaja je besplatna opcija. U Australiji, blistave zlatne naglaske su standardne, kao i osvetljena rešetka za bubrege. Standardni točkovi su dovoljno veliki sa prečnikom od 22 inča za australijsko tržište, ali se mogu zameniti većim predmetima od 23 inča za dodatnu vrednost.

Dimenzionalno, KSM se nalazi između Ks6 i Ks7, sa dužinom od 5110 mm, širinom od 2005 mm i visinom od 1755 mm. Međuosovinsko rastojanje od 3105 mm i prednji i zadnji tragovi koji idu do 1726 mm i 1690 mm takođe mu daju veliki otisak za automobil koji je zamišljen sa samo dva reda sedišta. Van Mil kaže da je prvenstveno usmeren na američko i kinesko tržište, „gde se veličina računa kao status“.

Iznutra, KSM deli mnoge elemente svog dizajna sa nedavno obnovljenim Ks7 i BMV-ovim iKs na električni pogon.

Za tako veliki automobil, prednji deo deluje prilično udobno, zahvaljujući velikoj komandnoj tabli, širokoj centralnoj konzoli, znatno podstavljenim sedištima i prilično visokoj liniji pojaseva.

Postoji zakrivljena digitalna instrument tabla koja sadrži 12,3-inčni displej za instrumente i veći ekran od 14,9 inča za infotainment funkcije, kao i isti multifunkcionalni volan, sa istaknutim crvenim M1 i M2 tasterima za režim vožnje i ručicama menjača, kao i drugi noviji novi M modeli.

Između vozača i suvozača, na centralnoj konzoli se nalazi tradicionalna ručica menjača, najnovija verzija BMV-ovog okruglog iDrive kontrolera, mnoštvo različitih dugmadi za različite režime vožnje, držači za čaše sa funkcijom grejanja i hlađenja i podloga za punjenje pametnog telefona. Dalje pozadi je prilično velika kanta za smeće.

Postoji mnogo različitih materijala unutar kontrolne table. Međutim, svi su visokog kvaliteta. Ukupan kvalitet izrade je veoma impresivan. Obloga iznad glave ima neobičnu trodimenzionalnu strukturu prizme. Takođe može biti osvetljen, dajući unutrašnjosti novog M modela prilično jedinstven izgled i osećaj noću.

Pozadi se nalaze ogromni delovi prostora. Ovde KSM liči na limuzinu u smislu smeštaja. Prostor za noge je zaista velikodušan, uz pomoć odgovarajućih prostora za noge koji vam omogućavaju da dobro gurnete stopala ispod prednjih sedišta. Sve je veoma prostrano i izuzetno udobno.

Čizma nije tako pametna. Sa kapacitetom od 527 litara ispod prtljažnog zastora, nudi 53 litra manje od Ks6 M, proširujući se na 1820 litara kada se zadnje sedište preklopi. Ne postoji ni dodatna korpa za odlaganje u podu prtljažnika za postavljanje prljavog kabla za punjenje. Umesto toga, KSM standardno dolazi sa dizajnerskom torbom u koju se može smestiti, zauzimajući prostor koji bi bio posvećen odlaganju prtljaga.

Utovarni rub je prilično visok zahvaljujući pakovanju baterije dalje napred u okviru svoje platforme – iste strukture klaster arhitekture (CLAR) koja leži u osnovi Ks3, Ks4, Ks5, Ks6 i Ks7, uz koju se KSM proizvodi u BMV-ovoj fabrici u Spartanburgu. u SAD.

U skladu sa svojom visokom cenom, standardna oprema je sveobuhvatna. Najvažnije su prednja sedišta sa funkcijom masaže, zadnja sedišta sa grejanjem za naslone, četvorozonski klima uređaj, head-up displej sa funkcijama proširene stvarnosti za uputstva navigacionog sistema i zvučni sistem Bovers and Vilkins od 1500 vati . Infotainment sistem podržava i Apple CarPlai i Android Auto preslikavanje, dok opcioni Digital Kei Plus omogućava korisnicima iPhone-a da otvore i zaključaju vrata preko svog pametnog telefona.

Predvidljivo, takođe dolazi sa spiskom standardnih sistema asistenata vozača koji je predugačak da bi se ovde pominjalo.

Zaboravite uobičajenu zvučnu teatralnost motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji oživljava uz snažan zvuk izduvnih gasova pri pokretanju. Ovaj novi M model predstavlja nešto kao novi početak za kompaniju osnovanu 1972. godine, i radi drugačije. Ako pritisnete dugme za pokretanje na centralnoj konzoli, dobijate… pa, ništa. Ništa osim uključivanja elektromotora, koji je praktično nečujan.

Kada zatim povučete ručicu menjača nadole i odmaknete se, duboko zujanje pomešano sa raznim pozadinskim tonovima inspirisanim naučnom fantastikom čuje se preko zvučnika. Komponovao ga je Hans Cimer iz holivudske filmske slave, što je vrlo dobro. Ali sintetizovani zvučni zapis, koji se ugrađuje u definisaniji zvuk dok počnete da skupljate brzinu, uopšte ne pristaje automobilu koji nosi M značku. Užasno je izmišljen i užasno monoton na bilo kojoj udaljenosti. Srećom, može se isključiti.

Uz to, električni motor pruža KSM-u istinski brze i glatke kvalitete. Sinhrona jedinica, koju proizvodi BMV, razvija 145 kV i 280 Nm, što je više nego dovoljno za pokretanje velikog SUV-a brzinom uz zaista vrhunsku prefinjenost pogona.

Litijum-jonska baterija, postavljena nisko dole uglavnom ispred zadnje osovine radi najbolje moguće raspodele težine i niskog centra gravitacije, daje novom M modelu predviđeni VLTP električni domet između 82km i 88km pri brzinama do 140km/h . Međutim, ne postoji mogućnost punjenja velike snage jednosmernom strujom, tako da će vam trebati vremena da popunite zalihe energije; Kaže se da standardni ugrađeni AC punjač od 7,4 kV obezbeđuje potpuno punjenje za manje od četiri i po sata na tipičnoj instalaciji u zidnoj kutiji.

Prelazak u hibridni režim budi V8 motor. Njegovo angažovanje možda nije tako besprekorno kao kod drugih manje moćnih BMV M Performance hibridnih modela. Ali sa dugmetom na centralnoj konzoli koje je uključeno da otvori klapne unutar svog složenog izduvnog sistema, on trenutno razbija inače tiha svojstva plug-in hibridnog pogona, pružajući novom SUV-u daleko prikladniji zvuk vođen basom. Međutim, nije sve to stvarno blejanje izduvnih gasova. Čak iu hibridnom režimu, novi BMV M model pribegava sintetički podržanoj zvučnoj podlozi. To je rok zvezda za pamćenje…

Karakter vožnje u velikoj meri zavisi od toga koji režim izaberete – a ima ih mnogo, a pogon i šasija nude izbor između Comfort, Sport i Sport Plus. Takođe postoje različita podešavanja za kočnice, upravljanje, rekuperaciju energije i svojstva sistema pogona na sva četiri točka.

Udobnost je definitivno najbolji izbor za krstarenje autoputem sa stalnim gasom, pri čemu se KSM nikada ne oseća ni izbliza istegnutim. Duboke rezerve snage i obrtnog momenta iz elektromotora i sa unutrašnjim sagorevanjem, daju novom M modelu izuzetno fleksibilne i odlične karakteristike za velike udaljenosti.

Sport ojačava svaki pojedinačni aspekt KSM-a, čineći ga osetljivijim, znatno zategnutijim i prilično atletskim. Ali tek kada povežete Sport Plus, pravi vatromet počinje.

KSM-ov električni motor pruža takozvana svojstva pojačanja za 360 kV i 650 Nm koje isporučuje motor sa unutrašnjim sagorevanjem da bi KSM-u pružio veličanstveno hitne performanse u menjaču.

Reakcija gasa je oštar kao brijač, sa dodatnim električnim rezervama koje služe da eliminišu bilo kakvo dugotrajno zaostajanje dok se dva turbopunjača aktiviraju. Elektromotor se takođe koristi da popuni trenutne propuste u snazi i obrtnom momentu tokom promene stepena prenosa, dajući novom M modelu sjajan zamah pri prebacivanju u viši stepen prenosa, što ponekad može biti prilično brutalno.

Dvostruki izvori napajanja obezbeđuju KSM-u odličnu snagu, posebno na donjem kraju ispod 5000 obrtaja u minuti gde je verovatno najbolji. Međutim, nikada se ne oseća tako slobodnim brojem obrtaja kao oni M modeli opremljeni blagom hibridnom verzijom 4,4-litarskog V8 benzinskog motora sa dva turbo punjača dok tražite isključenje paljenja od 7500 obrtaja u minuti.

Pogon se šalje preko specijalno podešene verzije BMV M kDrive sistema pogona na sva četiri točka. Konstantno varira količinu snage i obrtnog momenta koji se isporučuju na svaki kraj, dajući KSM-u ogromnu vuču van linije. Tu je i funkcija vektorisanja obrtnog momenta za individualno raspoređivanje pogona na svaki od zadnjih točkova u kombinaciji sa M Sport diferencijalom. Većinu vremena je okrenut pozadi, ali može favorizovati prednji kraj kada to zahtevaju uslovi na putu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button