fbpx
Automobili

Pregled hibrida Toiota Kluger Grande 2022

Uvod
Dok Toiota nastavlja da uvodi svoju dobro cenjenu hibridnu tehnologiju zatvorene petlje u sve više i više modela, dobili smo velikog tatu u grupi. To je Toiota Kluger iz 2022. godine sa hibridnim pogonom koji štedi gorivo u Grande specifikaciji koja je vrhunska.

Nema kamenja na kamenu, dakle, za ovaj vodeći model asortimana.

Po ceni od 75.700 dolara, Toiota Kluger Grande Hibrid iz 2022. godine će se porediti sa modelima poput Hiundai Palisade Highlander i Hiundai Santa Fe Highlander dizel (75.700 dolara i 66.050 dolara respektivno), zajedno sa Mazdom CKS-9 Azami petrol i LE turbo CKS-8 dizel (73.881 USD i 69.390 USD) sve pre troškova na putu.

Možda najjača konkurencija dolazi od Kijinog Sorenta, čija vrhunska GT-Line se može imati ili kao štedljivi 2,2-litarski dizel (65.070 dolara), hibrid zatvorene petlje (66.750 dolara) ili plug-in hibrid (80.330 dolara) troškovi puta, od kojih poslednji ima 57 km dometa samo na struju i za sada je jedinstven u svom segmentu.

Dok je Sorento bez sumnje napravio velike korake napred sa svojim modelom trenutne generacije, Kluger izlazi sa zavidne pozicije autoriteta u segmentu. Uz izuzetno popularan LandCruiser Prado, Kluger je godinama dominirao u prodaji u segmentu velikih SUV vozila.

I na pravi Tojotin način, recept se nije mnogo promenio u poređenju sa prethodnom generacijom. Naravno, postoji novi izgled iznutra i spolja, više tehnologije, nova platforma i nadograđeni bezbednosni akreditivi. Međutim, ima akutni osećaj bliskosti i povezanosti sa prethodnom generacijom.

Pravi as u rukavu za Kluger je pogonski sklop ‘Hibrid Sinergi Drive’, koji je Toiota (i Lekus) primenila na većinu svog asortimana. To je hibridno električno vozilo, ali ono koje ne treba da se priključi u bilo koje vreme.

Umesto 3,5-litarskog benzinskog V6 koji se nalazi negde drugde u asortimanu, Kluger Hibrid pokreće četvorocilindrični motor. Radi se o 2,5-litarskoj jedinici, koja radi na štedljivom Atkinsonovom ciklusu i sama stvara 142kV pri 6000rpm i 242Nm pri 4400rpm, mada to nije cela priča.

Benzinski motor radi kroz kontinuirano varijabilni automatski menjač, koji takođe ima zadatak da kombinuje snage 134kV/270Nm elektromotora napred. Postoji manji motor od 40kV/121Nm koji pokreće zadnju osovinu, ali bez ikakve mehaničke veze sa prednjim točkovima.

Benzinski motor pokreće samo prednje točkove, ali zadnji električni motor daje mogućnost pogona na sva četiri točka. Toiota ne navodi maksimalni kombinovani izlazni obrtni moment sa ovom postavkom, ali vršna snaga je postavljena na 184 kV, 34 kilovata manje od V6.

6,5 Ah nikl metal hidrid (Ni-MH) baterija se puni tokom vožnje, vožnje i kočenja. Nije tu za čisto električnu vožnju, iako može da upravlja kratkim naletima male brzine i trčanja bez pomoći benzinskog motora. On vraća energiju izgubljenu na drugi način i koristi je za dopunu benzinskog motora i smanjenje potrošnje goriva.

Grande je veliki skok u traženoj ceni u odnosu na GKSL sa pogrešnim specifikacijama, ali postoji neka jedinstvena oprema koja pomaže da se ova specifikacija izdvoji: projektor LED farovi, zadnja zadnja vrata sa električnim pogonom, prednja sedišta sa grejanjem i ventilacijom, vrhunski tretman unutrašnjosti, elektrohromatska zadnja – ogledalo, head-up displej, kamera od 360 stepeni i JBL zvučni sistem sa 11 zvučnika.

U
Da je Kluger igrač kriketa, to bi bio Rahul ‘The Vall’ Dravid. Posao obavlja sa impresivnom veštinom, čak i kada je pod pritiskom. Ali to možda ne radi sa istom vrstom pozorišta kao drugim opcijama napolju, poput VVS Laksmana u svetu.

To sigurno, čvrsto i konzervativno držanje se možda najviše vidi iznutra. Postoji mnogo znakova i elemenata dizajna koji su direktno podignuti iz modela prethodne generacije. Zgodna polica za odlaganje koja se proteže duž kontrolne table i klizni poklopac centralne konzole su dve. Postoje tri USB-A utičnice za napajanje napred i dve pozadi, zajedno sa dve prednje tačke od 12V, ali bez bežičnog punjača.

Ova Grande specifikacija dodaje priličan komad sitnica na vrhu GKSL-a, sa manjim detaljima poput ambijentalnog unutrašnjeg osvetljenja i metalnih ploča koje spajaju grejanje, ventilaciju i memoriju za električna ‘premium’ sedišta koja zamenjuju GKSL obloge od veštačke kože sa prošivenim i perforiranim delimična kožna obloga.

Ekran za zabavu na zadnjim sedištima koji je postavljen na prikazano vozilo je opciono, što zauzvrat smanjuje veličinu standardnog krovnog prozora na samo krovni otvor iznad prednjih sedišta.

Iako je Kluger potpuno nov model, u nekoliko aspekata se čini starim. Nasuprot Kia Sorento ili Hiundai Santa Fe, Toiota se zadržala konzervativnog i tradicionalnog izgleda i osećaja za Kluger. Neki bi mogli pomisliti da nije dovoljno poseban za novi automobil vredan više od sedamdeset hiljada dolara.

Vau faktor bi onda mogao da dođe do prave praktičnosti i prostora. Kluger dobro trguje prostorom za skladištenje sa velikom centralnom konzolom, policom na instrument tabli i korpama na vratima koje mogu da apsorbuju velike količine vašeg svakodnevnog nošenja.

Dobićete osećaj Klugerove veličine kada uđete u drugi red. Ovo je ipak veliko vozilo. Čak i sa velikim čovekom na sedištu vozača, iza sebe ima dovoljno mesta za karbonsku kopiju pozadi. Postoje klima-kontrolisani otvori za vazduh na krovu i utičnice za struju blizu poda, a sedišta 60/40 klize i naginju u svim pravcima.

Ni treći red nije loš. Međutim, nije najveći u segmentu. Oni koji žele najveći treći red trebalo bi da pogledaju Hiundai Palisade, ili da progutaju svoju pogrešnu cenu i da kupe Kia Carnival transporter. Ali za treći red koji će deca, tinejdžeri i odrasli koristiti više nego povremeno, Kluger ima pravu količinu prostora na raspolaganju za posao. Na jeftinim sedištima takođe postoje otvori za ventilaciju i držači za čaše, koji će putnike usrećiti.

U režimu sa sedam sedišta, preostali prtljažnik u Klugeru nije ogroman. Njegovih 241 litara bilo bi dovoljno za obilazak namirnica, a tamo biste verovatno mogli da ubacite pola tuceta rančeva. Ali kao sedišta sa pet sedišta, 552L je dostupan i potrebna mu je značajna količina opreme da se napuni.

Infotainment i povezivanje
U svetu u kome ekrani postaju sve veći i stvari poput dugmadi nestaju, Klugerov infotainment displej izgleda kao stari šešir. Dimenzije su mu samo 8,0 inča, što se deli u čitavom opsegu i deluje malo po ovoj ceni, posebno kada vrhunske opreme na inostranim tržištima imaju pristup ekranu od 12,3 inča.

Takođe je okružen dugmadima i točkićima koji mogu izgledati staromodno, ali olakšavaju rad i navigaciju kroz operativni sistem.

Uz žičani Apple CarPlai i Android Auto, Kluger Grande koristi digitalni radio, izvornu navigaciju i JBL zvučni sistem sa 11 zvučnika, od kojih je poslednji jedinstven za Grande.

Ispred vozača se nalazi multifunkcionalni ekran od 7,0 inča koji je malo veći od tipičnog ekrana u portretnom stilu za očitavanja vašeg putnog računara. Takođe ide u više detalja oko hibridnog pogonskog sklopa – koji je uvek zanimljiv za držanje na oku – zajedno sa nekim od naprednijih pomagala u vožnji.

Oni koji žele više digitalne površine i snage piksela neće morati da traže daleko da bi ih pronašli. Kijin Sorento skače na pamet sa svojim većim 10,25-inčnim infotainment ekranom i 12,3-inčnim instrument tablom.

Međutim, Klugerova skromnija postavka dobro funkcioniše. Lako je za navigaciju i rukovanje, i čini se da odgovara svrsi. Međutim, to je jedan element zbog kojeg se GKSL i GKS osećaju kao da kupuju pametnije.

Bezbednost i tehnologija
Nasuprot strogom ANCAP režimu testiranja sudara 2021, Toiota Kluger je uspela da postigne pet zvezdica. Ovo uključuje relativno visoke rezultate od 90 procenata i 88 procenata za zaštitu odraslih i dece.

Sigurnosna oprema koja je standardna u svim segmentima uključuje autonomno kočenje u slučaju nužde (sa detekcijom pešaka i biciklista), praćenje mrtvog ugla, prednje i zadnje parking senzore, upozorenje o napuštanju trake, automatska duga svetla, prilagodljivi tempomat i prepoznavanje znakova brzine.

Oprema koju samo Grande dobija je head-up displej, snažnija LED prednja svetla za projektore, sistem kamera od 360 stepeni i retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem.

Vrednost za novac
Oni koji žele da kupe Toiotu Kluger verovatno žele hibridnu varijantu, koja košta nešto manje od 3000 dolara više od V6 Grande sa pogonom na sve točkove. Ima smisla s obzirom na uštedu goriva koju ćete ostvariti tokom životnog veka vozila. Međutim, radije bismo da pogledamo GKSL ili GKS specifikacije za najbolju vrednost za novac.

Grande se čini malo skupljim u poređenju sa varijantama drugih velikih SUV-ova visokih specifikacija sa pogonom na sve točkove. Primeri iz Kia, Hiundai-a i Mazde ne mogu se meriti sa visokom traženom cenom Kluger Grande-a.

Naravno, neki bi možda zaista želeli sitnice poput grejanja i ventilacije sedišta; međutim, korak do Grandea je veliki. Da je moj novac, zumirao bih GKSL Hibrid.

Vožnja
U početku sam primetio da Kluger nije imao toliko vremena za gašenje motora kao što biste imali u hibridnom RAV4 ili Corolli. Naš test automobil je imao 15.000 km, i izgledalo je da je imao prilično težak život pre nego što je stigao u Drive.

Čini se da 2,5-litarski četvorocilindrični motor obavlja mnogo posla sa vozačevog sedišta, ponekad naporno radeći da bi Kluger ubrzao. Počeo sam da razmišljam da možda ovaj veći Kluger neće imati iste ekonomske prednosti kao manje hibridne Tojote, koje su uvek bile impresivne. Međutim, pogrešio sam.

Budi kao veverica, izgleda. Ovaj hibridni pogon je u stanju da – deo po deo – uštedi porcije goriva tokom normalne vožnje. To su samo male uštede, ali se kombinuju u impresivan ukupni broj.

Nasuprot tvrdnji od 5,6 litara na sto kilometara u kombinovanom ciklusu, videli smo 6,6 L/100 km tokom našeg vremena sa automobilom. Najgore što sam video je 6,8L/100km. I iako je veći od tvrdnji, i dalje je impresivna ekonomičnost goriva iz ovog hibridnog vozila. Ovo je ušteda od približno 4L/100km u poređenju sa 3,5-litarskim benzinskim V6 zatraženom potrošnjom, i bez sumnje još više u stvarnim uslovima.

Ovaj veliki dobitak u efikasnosti dolazi sa gubitkom performansi, pri čemu se čini da hibridni Kluger ne nosi isti snažan udarac kao V6. Motor se ponekad rasplamsa i truti dok stenje od težine Kluger Grandea. Međutim, direktne performanse su dovoljno dobre za svakodnevnu upotrebu. Ovo je povoljno u poređenju sa Sorento dizelom, koji troši između 7,0–8,5 L/100 km.

Što se tiče kvaliteta vožnje, u Klugeru je prisutno malo lupanje, što je najuočljivije po gradu na grubljim površinama s vremena na vreme. Vožnja pri većim brzinama je bolja, ali stvari pri nižim brzinama su imale osećaj kao da malo nedostaje kontrola tela. Udobnost je generalno prilično dobra, sa mekom i prijatnom prirodom koja priliči aplikaciji.

Vožnja po gradu između 40–60 km/h, postoje duži periodi vožnje ugašenim motorom. Đavo je u detaljima, međutim, sa električnim motorima koji i dalje vrše dosta teških dizanja iza kulisa kada motor radi. Zatim, dok ste na kočnici i popuštate gas, motori se brzo isključuju.

Važno je da je sve to prilično besprekorno i jedva primetno sa vozačevog sedišta.

Njegovo upravljanje je lagano i lako, a krug okretanja – 11,4 m – je prosečan za ovu veličinu SUV-a. I dok je vidljivost generalno pristojna za uske manevre, sistem kamera od 360 stepeni u ovom Grande-u je dobrodošao dodatak.

Za one koji žele da provedu mnogo vremena za volanom – bez sumnje sa svojom porodicom – lakoća upravljanja bi bila cenjena.

I kao što smo otkrili u našem testiranju Drive Car of the Iear, Kluger je najbolji u segmentu. Pobedila je Kia Sorento i Hiundai Palisade – oba veoma dobra vozila sama po sebi – do krune.

Toiota se zadržala blizu svoje zone udobnosti sa novim Klugerom, očigledno ne menjajući stvari radi toga. Ali Toiota je ključno dovela ovu generaciju modela do brzine sa svojim bezbednosnim i tehnološkim akreditivima. Velik je, udoban, siguran i lak za život.

Infotainment nije baš najimpresivniji, a celokupna prezentacija unutrašnjosti je pomalo dosadna u poređenju sa ostalima na tržištu. Ali važni elementi praktičnosti, skladištenja, utičnica za struju i ventilacionih otvora su dobro uzeti u obzir.

A sa tim hibridnim pogonom koji štedi gorivo, Kluger će biti samo privlačniji australijskim porodicama. Šteta za mnoge što je globalno usporavanje proizvodnje dovelo do velikih lista čekanja za mnoge marke i modele, uključujući novu Toiotu Kluger. Međutim, to je veoma dobar veliki SUV i vredi čekati.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button