fbpx
Automobili

Pregled dizela Kia Sportage SKS 2022

Paleta Kia Sportage ima 11 varijanti, počevši od S FVD benzinskog manuelnog sa 32.445 USD plus troškovi na putu i ​​protežući se do GT-Line dizel AVD automobila od 52.370 USD plus troškovi na putu.

Varijanta koju ovde testiramo je 2022 Kia Sportage SKS AVD dizel automatski, čija je cena 42.400 dolara plus troškovi na putu. To znači da nije najjeftiniji, ali je – po našem mišljenju – najslađa tačka u asortimanu Sportage.

U hodu ćemo objasniti zašto.

Prema Kijinom kalkulatoru vožnje, Sportage SKS će koštati 47.193 dolara za parkiranje na vašem prilazu koristeći adresu metroa u Melburnu u osnovnoj beloj boji, ili 47.736 dolara sa bilo kojom od Kijinih opcionih metalik boja.Unutrašnjost Sportage SKS-a je opremljena crnom tkaninom baš kao i početni S, ostavljajući kožnu oblogu skupljim varijantama SKS+ i GT-Line.

SKS napreduje iznad osnovnog Sportage sa impresivnim ekranom osetljivim na dodir od 12,3 inča, a takođe ima i digitalnu instrumentaciju. To nije visoko uglađeni 12,3-inčni ekran sa vozačkim instrumentima koji dobija skupi GT-Line, ali je džezovskiji od standardnih ‘analognih točkića i LCD ekrana’ koje nude neki drugi pristupačni SUV-ovi srednje veličine. Dodaje dašak boje u kabinu, zajedno sa detaljima od brušenog metala na volanu, instrument tabli i vratima.Sjaj ili klavir crna se koristi na nekim površinama, kao što su konzola i panel prekidača prozora, a dobijate kožu na mjenjaču i naslonima za ruke na vratima.

Vozačevo sedište ima ručna podešavanja, kao i volan, tako da nema potrebe da se kompromituje položaj za vožnju jer se svi podešavaju u velikom opsegu.

Sportage SKS nema dugme za pokretanje. Umesto toga, potrebno je da se ključ ubaci u cev za paljenje i okrene. Tada barem nemate dilemu gde da stavite daljinski dok vozite.

Ispod centralnog ekrana osetljivog na dodir nalazi se drugi tanak ekran osetljiv na dodir koji se menja između dvozonskih kontrola klime i audio kontrola. Ispod toga su ponovo dva USB porta (jedan USB-A i jedan USB-C) i 12V priključak za punjenje ispred PRND ručice automatskog menjača.

Kao i S, Sportage SKS takođe ima pet praznih dugmadi pored ručice menjača koji vas podsećaju na ono što niste mogli da priuštite (grejanje i hlađenje prednjih sedišta, ako morate da znate. Čudno, peti prekidač je prazan čak i na vrhu -spec GT-Line).

Iza ručice menjača nalazi se točkić za režim vožnje sa Eco, Normal, Sport i Smart, koji menja karakteristike pogonskog sklopa i boje na ekranu vozača kako bi se uskladile.Između prednjih sedišta nalaze se držači za čaše koji imaju kvačice za bezbedno držanje flaša različitih veličina, a u svakim prednjim vratima su dovoljno veliki da ponesu flašu vode.

Na zadnjem sedištu ima dovoljno mesta za odrasle – prostor za noge, stopala i glavu, a nasloni se mogu nasloniti. Takođe ima dva otvora za ventilaciju, ali nema USB portove, a postoje ISOFIKS nosači na oba vanbrodska sedišta plus gornje tačke vezivanja za sva tri. Centralni naslon za ruke koji se preklopi ima dva držača za čaše, a sa obe strane postoje džepovi za mapu naslona sedišta i džepovi na vratima.

Poklopac prtljažnika Sportagea se otvara ručno kako bi se otkrio prtljažnik sa 543L prostora, koji se može proširiti preklapanjem zadnjih sedišta 60/40. Sportage SKS ima daljinsko okidanje za preklapanje zadnjeg sedišta, a sve Sportage varijante imaju rezervne gume pune veličine.

Pod ima dve visine podešavanja, što znači da ispod može biti mesta za skladištenje stvari van vidokruga, ili možete da odredite visinu opterećenja iznad. Sportage SKS ima zastor za teret koji se može uvlačiti, a ne tvrdu policu.Ovo je verovatno jača strana Kia Sportage. Kia je napunila Sportage funkcijama aktivne bezbednosti od dna do vrha. Standardne funkcije uključuju najnoviju generaciju autonomnog kočenja u slučaju nužde, pomoć pri izbegavanju mrtvog ugla, upozorenje i pomoć pri poprečnom saobraćaju pozadi, pomoć pri održavanju trake, aktivni tempomat sa inteligentnom asistencijom za ograničenje brzine, upozorenje vozača, plus pomoć pri bezbednom izlasku.

Zadnji parking senzori su standardni, kao i zadnja kamera sa smernicama za kretanje, asistencijom za duga svetla i prednjim svetlima koja osećaju sumrak. Brisači koji osećaju kišu su takođe standardni od SKS naviše.

Jedine druge bezbednosne funkcije za pomoć vozaču koje nedostaju SKS-u su monitori za slepi ugao, monitor za surround pogled i pomoć za izbegavanje sudara pri parkiranju, a sve su samo GT-Line. Iako je sve to lepo imati, oni nisu obavezni.

Kia Sportage nije testirana na udaru od strane ANCAP nezavisnog bezbednosnog tela.Tokom naše probne vožnje Kia Sportage SKS dizel automobila, zabeležili smo potrošnju goriva od 5,8L/100km, što je zapravo ispod zvaničnog zahteva za grad/put u kombinovanom ciklusu od 6,3L/100km. Najmanje 80 odsto naše kilometraže je bilo na autoputevima na putu do posla i sa posla (tipična mešavina od 100 km/h i od branika do branika), tako da smo impresionirani rezultatom. To nam daje veru da bi čista vožnja autoputem takođe mogla da obezbedi Kijinih 5,4 L/100 km, a pretežno gradsko trčanje bi takođe moglo da se približi 7,7 L/100 km.

Međutim, korišćenje ove efikasnosti goriva kao opravdanja za trošenje 5400 dolara više da dobijete SKS dizel umesto SKS benzinca nije dobra ideja – čak i ako dozvolite 2000 dolara za nadogradnju AVD v FVD, takođe dobijate. Ušteda goriva od 1,8 L/100 km znači da će proći 94 000 km pre nego što vidite dolar uštede. Ali to ne uzima u obzir koliko je ova turbo dizel jedinica bolja za vožnju u poređenju sa SKS 2,0-litarskim benzincem. Više o tome u nastavku.Kia Sportage SKS koji smo ovde testirali dolazi sa 2,0-litarskim turbo dizel motorom koji ima 137 kV i 416 Nm, i radi zajedno sa osmostepenim automatskim i pogonom na sve točkove. Dostupan je u sva četiri razreda Sportage modela i najbolji je pogonski sklop u asortimanu Sportage, a odmah iza njega sledi 1,6-litarski turbo benzinac u SKS+ i GT-Line.

Ovaj turbo dizel motor čini Sportage SKS lakim vozačem u gradu, sa obrtnim momentom da lako dođe do brzine u saobraćaju i brzo ubrza ako je potrebno.

Motor proizvodi maksimalni obrtni moment od 2000–2750 o/min, gde većina ljudi provodi dane vožnje, tako da je motor uvek spreman i voljan da odgovori kada vam zatreba.

Osmostepeni automatski menjač uparen sa ovim dizel motorom se oseća bolje sortiranim od šestostepenog automatskog menjača koji je uparen sa 2,0-litarskim benzinskim motorom. Takođe može biti da zbog superlativnog obrtnog momenta dizela, nije pod istim pritiskom da izabere pravu brzinu.

To čini Sportage SKS dizel automobilom lakim za vožnju, bilo da prelazite predgrađe ili krstarite autoputem. Zadovoljan je da se kreće, ali ima rezerve obrtnog momenta kada se ukaže potreba. Takođe je tih motor, njegova buka se jedva čuje iznad zujanja 18-inčnih Hankook guma na bitumenu.

Uz to, gume i Sportageov sistem pogona na sva četiri točka obavljaju dobar posao obezbeđujući prianjanje bez slanja mnogo buke iz guma u ​​inače tihu kabinu.

Tipično za Kijine modele, Sportage SKS se dobro vozi i smireno se nosi sa grubljim površinama. Meka početna melodija pomaže mu da upije jače udarce, ali postoji temeljna čvrstoća koja svodi prekomerni hod točkova i kotrljanje karoserije na minimum.

Dinamika vožnje je takođe dobra, ali ne baš kao i fizički lakši Sportage sa benzinskim motorom. Sportageovo upravljanje je lagano i relativno brzo, što manevre pri malim brzinama čini manje opterećujućim. Njegov krug okretanja od 11,4 m je dobar, ali nije vodeći u klasi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button