fbpx
Automobili

2022 BMV i4 M50 pregled: Međunarodna prva vožnja

Zasnovana na nadolazećoj drugoj generaciji serije 4 Gran Coupe, zajedno sa kojom se proizvodi u BMV-ovom proizvodnom pogonu u Minhenu, moćna nova limuzina sa četvoro vrata pridružuje se i3, iKs3 i nedavno predstavljenom iKs-u u onome što će postati 12 snažna ponuda modela BMV-ove pod-marke električnih automobila do kraja 2023.

12450 dolara vredan M50 sa pogonom na sva četiri točka jedan je od dva početna modela i4 koji su planirani za prodaju u Australiji 2022. godine. Uz blaži eDrive40 sa pogonom na zadnje točkove od 99 990 dolara, on će izazvati Porsche Taican i Tesla Model S, kao i predstojeći Audi A6 E-Tron i Mercedes-Benz EKE, u onome što se oblikuje kao intrigantno takmičenje za superiornost četvoro vrata u kategoriji električnih automobila.

BMV želi da o novom modelu M razmišljate više kao o alternativi novo najavljenom M440i Gran Coupe-u od 115.900 dolara, nego o potpunoj zameni za nulte emisije za 144.900 dolara M3. Istina je da M50 ima više snage od bilo kog od njih

Kao i novi iKs, i4 je zasnovan na modifikovanoj verziji BMV -ove CLAR (Cluster Architecture) platforme. U velikoj meri je modifikovan da primi električni pogon, uključujući veliku bateriju koja je pričvršćena za pod. Deluje kao strukturni element, pružajući telu dodatnu krutost i pomažući u održavanju raspodjele težine napred-nazad na 50:50.

Što se stila tiče, proizvodna verzija je veoma bliska konceptu otkrivenom početkom prošle godine, sa tradicionalnim proporcijama unazad i samo izmenama detalja koje ga izdvajaju od Grand Coupe serije 4.

Uključeni su zatamnjeni hladnjaci sa ultrazvučnim i radarskim senzorima koji se koriste za dugačak spisak sistema za pomoć vozaču, jedinstveno stilizovani prednji branik sa minimalnim kanalima za vazduh i tankim LED prednjim svetlima (prilagodljiva LED i BMV Laserlight su obe opcije) koje stvaraju suženi efekat unutar prednji deo smelog izgleda.

Dalje, tu su i novi rukohvati na vratima osetljivi na dodir (oni sami po sebi nisu ručke), aerodinamički optimizovani točkovi u rasponu od standardnih 17-inčnih prečnika na eDrive40 do opcionih 20-inčnih na M50, jedinstvenog zadnjeg branika sa i4 specifičnim difuzorom i, za model M sa vrhunskim rasponom, suptilnom stražnjom spojlerom.

Dimenzionalno, i4 je 76 mm duži, 25 mm širi i 6 mm viši od sedme generacije serije 3 limuzine na odgovarajućih 4785 mm, 1852 mm i 1448 mm. Takođe se vozi na međuosovinskom rastojanju koje je marginalno 4 mm duže od onog popularnog BMV-ovog četvoro vrata sa 2856 mm.

Poređenja radi, Taican se proteže do 4963 mm u dužinu, 1966 mm u širinu i 1381 mm u visinu na vrhu namenske platforme za električne automobile sa međuosovinskim razmakom od 2900 mm.

Odluka da se držimo iste platforme kao i nova serija 4 Gran Coupe ima jasno ograničen opseg u pogledu aerodinamike, što rezultira koeficijentom otpora koji izgleda sasvim uobičajeno pored konkurencije četvoro vrata na 0,25.

Unutra, i4 koristi kombinaciju nove i postojeće arhitekture. Kao i u iKs-u, postoji samostojeći zakrivljeni ekran koji je, zasad, ekskluzivan za BMV-ove modele na električni pogon. Poseduje 12,3 inčne i 14,9 inčne digitalne ekrane za instrumente i infotainment sistem na vrhu blago izmenjene armaturne table iz serije 4 Grand Coupe.

Sve se kontroliše putem nove osme generacije iDrive sistema, koji podržava novu funkciju glasovne aktivacije „Hei BMV“, kao i brojne nove osobine koje se personalizuju i pomažu joj da bude prilagođeniji korisniku od postojećeg sistema sedme generacije. Tu su i preslikavanje pametnih telefona Apple CarPlai i Android Auto i nova OTA (Over The Air) funkcija koja može ažurirati različite softvere putem ugrađene 4G SIM kartice.

Smanjujući nerede, kontrole klima uređaja nalaze se u Infotainment sistemu, gde im se lako pristupa stalnom ikonom, umesto da se moraju listati kroz različite menije.

Ostatak je tipičan za konvencionalnije modele motora sa unutrašnjim sagorevanjem M. Tu je multifunkcionalni upravljač sa debelim obodom obložen kožom, vozački položaj je prilično sportski, mada ne baš tako nizak kao što smo možda navikli na sportskim BMV modelima, na standardnim prednjim sportskim sedištima koja pružaju veliku podršku i elektroniku prilagodljivost.

Širok središnji tunel prolazi nazad kroz unutrašnjost i čini osnovu kontrolne table sa prilično konvencionalnom ručicom menjača, umesto kliznog mehanizma koji koristi iKs, zajedno sa kontrolama režima vožnje i obrtnim kontrolerom za sistem iDrive.

Smeštaj napred je prilično dobar, iako je pozadi kompromitovan povišenim podom potrebnim za pakovanje baterije i kosim krovom koji otima prostor za glavu. Prtljažni prostor je u međuvremenu povećan na 470 litara, a prošireno na 1290 litara kada se odlože zadnja sedišta.

Ne postoje odredbe za skladištenje prtljaga ispod poklopca motora, kao u Taicanu. Umesto toga, BMV koristi prostor za smeštaj kompresora klima uređaja među ostalim pomoćnim funkcijama.

Prednji motor proizvodi 190 kV i 430 Nm, dok zadnja jedinica isporučuje 230 kV i 365 Nm. Ukupna sistemska snaga je 400kV i 795Nm, što daje vrhunskom i4 25kV i izdašnih 145Nm više od nedavno predstavljenog M4 Competition.

Ali dok najmoćnija druga generacija M4 teži 1850 kg, i4 M50 ima težinu od 2215 kg.

Električnu energiju za motore obezbeđuje litijum-jonska baterija od 80,7 kVh (neto). Radi na 400 volti i tvrdi se da novom BMV -u pruža ukupan domet između 416 i 521 km u postupku ispitivanja VLTP.

Kalibracija gasa je slatka, pareći odličnu težinu pedale sa dobrim stepenom osetljivosti. U kombinaciji sa odzivnom prirodom elektromotora, ovo čini privlačna svojstva čak i pri nižim brzinama u gradskoj vožnji u komfornom režimu, gde M50 radi gotovo isključivo sa pogonom na zadnje točkove, koristeći samo rezerve svog zadnjeg elektromotora.

Ipak, na otvorenom putu je pri većim brzinama, gde nova električna limuzina zaista oživljava. Ovde pogonski sklop kombinuje napore prednjih i zadnjih motora kako bi se postigle brze performanse pogona na sva četiri točka. Uprkos tome što je od njega zatraženo da prevozi preko dve tone, i4 se pokazuje veoma brzim kada se uključi u režim pojačanja. Tako konfigurisan, tvrdi se da će dostići 100 km/h sa mesta za samo 3,9 sekundi.

Ovo nije baš na istom nivou kao M4 Competition, koje dostiže tradicionalni standard u 3,5 sekunde, delimično zbog inercije potrebne za pokretanje teškog BMV-a na električni pogon, ali je u skladu sa zvaničnim 3,8 sekundi tvrdi Porsche za Taican S. Jednom kada je van linije i elektromotori se okreću u opsegu od 8000-17.000 o / min gde se proizvodi njihova maksimalna snaga, međutim, ubrzanje pri okretanju je izuzetno određeno na opterećenom gasu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button