fbpx
Automobili

Ovaj jednokratni Folksvagen Kombi sa gusenicama tenkova je terensko čudovište

Volimo dobar Volksvagen Kombi ovde u Drive. Još bolje, još više volimo modifikovani Kombi, te podvige mašte u kombinaciji sa inženjeringom koji podižu Transporter iz skromne korisnosti u nešto sasvim drugo.

Slučaj u tački? Ovaj izvanredni polugusečni, sposoban za terensku vožnju T1 Transporter iz 1962. godine, s ljubavlju poznat kao ‘Bulli’ u svojoj domovini, koji je upravo prošao potpunu restauraciju od strane Volksvagen komercijalnih vozila (VVCV) Classic Vehicles.

Prema Folksvagenu, ovaj T1 je napustio VV-ovu proizvodnu liniju u Hanoveru u maju 1962. godine, na odredište Beč, Austrija.

Ali ovaj konkretni „Bulli“ nije bio predodređen da doživotno isporučuje pakete u bečka predgrađa. Umesto toga, njegov novi vlasnik je krenuo u izuzetnu transformaciju, pretvarajući svoj T1 u nedvojbeno najsposobniji Kombi koji je ikada napravljen.

Strastveni skijaš, Kurt Kretzner, bio je u potrazi za sposobnim kombijem koji bi mogao da se nosi sa planinskim predelima Austrije, snegom i ostalim. Šezdesetih godina prošlog veka takav kombi nije postojao. Nezastrašujući, austrijski VV mehaničar odlučio je da dizajnira i napravi sopstveni.

„U početku sam pogledao okolo, ali nisam mogao da pronađem vozilo o kojem sam sanjao“, napisao je Krecner. “Dakle, odlučio sam da ga sam izgradim.”

Kretznerov dizajn – nazvan Half-Track Fok – uključivao je četiri osovine, čitavu gomilu točkova, neke robusne terenske gume i neprekidni (gusenični) polutrak nazad.

Dvostruke upravljive prednje osovine opremljene točkovima od 14 inča i duplim terenskim gumama (ukupno osam guma) radile su u tandemu sa točkovima od 13 inča sa lančanim pogonom pozadi koji su okretali neprekidnu gusenicu koja je omogućila Half-track Fok-u njegovo ime. Zahvaljujući višeosovinskoj postavci, Half-Track Fok ima krug okretanja od samo 10 metara, što je prilično impresivno za kombi ove veličine. Za kontekst, savremeni VV Polo ima krug okretanja od 10,6m.

Kretzner je opremio kočnice na svakom točku, dok je automatski ograničeni diferencijal zadržao distribuciju snage kako bi omogućio „Fok-u“ da savlada sve vrste terena, od peska i šljunka do dubokog alpskog snega.

Snaga je dolazila iz standardnog VV 1,2-litarskog vazdušno hlađenog četvorotočkaša sa 25kV, što je pomoglo da se Half-Track Fok pokrene do najveće brzine od 35km/h. U snegu.

Kretzner je napravio dve Half-Track Fok-a, deo njegovog plana da ih proizvodi komercijalno. Austrijanac je otišao toliko daleko da je napravio prodajnu brošuru za svoju jedinstvenu kreaciju, obećavajući „idealnog pomagača za sve: čuvare planinarskih domova, lovce, šumare, lekare, inženjere za održavanje ski-liftova, TV i radio jarbola, cevovoda i kao.”

„Novi, idealni, laki za vožnju Half-Track Fok koji vam omogućavaju da bezbedno i udobno savladate sve teške terene. Sneg, pesak, kamenito tlo, planinske livade, potočići i šume, sve to može da se prođe ovim vozilom“, navodi se u njegovoj brošuri.

Ali obećanje avanture koja ide bilo gde nije bilo dovoljno da namami kupce i Fok nije prošao fazu prototipa, samo dva primera su napustila Kretznerovu bečku garažu.

Dok je sudbina drugog Foka ostala nepoznata, originalni Half-Track je sporadično viđen u Beču i okolini do sredine 1980-ih. Odatle, T1 je krenuo obilaznim putem do svoje kuće danas u kolekciji VVCV klasičnih vozila.

Porše muzej u Gmindu u Nemačkoj prvi je kupio Fok negde 1990-ih. Odatle je pao u ruke gomile T1 entuzijasta – Bullikartei eV – koji su započeli restauraciju 2005. Ali, uprkos najboljim namerama kluba, restauracija nikada nije završena, ostavljajući VVCV Classic Vehicles da napadnu i kupe Fok za sopstvenu kolekciju 2018. godine, počevši sa zahtevnom restauracijom koja će konačno videti Half-Track Fok-u vraćenu svoj prvobitni sjaj.

Bio je to ogroman poduhvat, gola metalna restauracija koja je trajala četiri godine. Telo je uklonjeno, skinuto, popravljeno i umočeno pre nego što je ponovo naneseno originalnom mat narandžastom bojom. Kretzner je, kako se navodi, koristio narandžastu boju kako bi osigurao da lisica ostane vrlo vidljiva čak i u najmračnijim snežnim uslovima u austrijskim Alpima. Potpuna mehanička restauracija vratila je 1,2-litarskom četvorocilindrašu njegovu punu slavu od 25 kV.

Unutra je bila druga stvar, Krecner se nikada nije usudio dalje od polugusečnog pogona, ostavljajući unutrašnjost praznom školjkom. To je značilo da je tim za restauraciju u VVCV Classic Vehicles dobio slobodu da dizajnira i uklopi unutrašnjost po sopstvenom ukusu. Rezultujuća unutrašnjost od bukve i bora je utilitarno umetničko delo.

Završeni projekat je pokrenuo VV-ovu radionicu u Hanoveru na polugusenicama nalik na tenk u februaru 2022. godine, praveći narandžastu mrlju na snegu. Uprkos očiglednom nedostatku konjskih snaga, Fok je besprekorno podneo uslove, tačno onako kako je Kretzner nameravao, dok je istovremeno ostao veran filozofiji tima za restauraciju „Erinnern. Erleben. Erhalten.” (Zapamti. Doživi. Sačuvaj.)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button