fbpx
Automobili

Otkriven Mercedes-Benz EKS 2022, australijsko predstavljanje decembra 2021

Upoznajte S-klasu električnih vozila: Mercedes-Benz EKS 2022. godine zvanično je predstavljen uoči australijskog lansiranja u decembru 2021. godine.

Novi EKS postaviće se na vrh Mercedes-Benz-ovog putničkog automobila i potpuno električnih EK linija (za sada), sa aerodinamičnim stilom inspirisanim konceptom, širokom ekranom kontrolne table i fleksibilnom električnom arhitekturom koja mu omogućava da se oblikuje kao Rival nemačke marke velikom pioniru električne limuzine, Tesli Model S.

Odlučili smo da priču podelimo na komponente – pogledajte donje podnaslove da biste pročitali o elementima novog EKS-a koji vas zanimaju.

2022 Mercedes-Benz EKS pogonski sistem i domet
Vozeći se novom Mercedes-Benzovom arhitekturom električnih vozila, dve varijante EKS-a biće dostupne pri lansiranju: EKS sa pogonom na zadnje točkove 450+ i EKS 580 4Matic sa svim šapama.

Jedinstveni sklop elektromotora ‘eATS’ na zadnjoj osovini pokreće početni model 450+, šaljući 245kV i 568Nm na put za 6,2 sekunde vremena sprinta 0-100km / h i elektronski ograničen vrh od 210km / h brzina.

U međuvremenu, vodeći model 580 4Matic dodaje još jedan elektromotor na prednju osovinu, kombinujući snagu od 385kV i 855Nm na sva četiri točka za 4,3 sekunde brzine 0-100km / h i identično ograničenje maksimalne brzine 210km / h.

Sistem vektora obrtnog momenta Torkue Shift pomaže širenju snage po prednjoj i zadnjoj osovini po potrebi, do 10.000 puta u minuti – mada njegove mogućnosti neće biti u potpunosti ostvarene do dolaska 560kV AMG EKS kasnije 2021.

Kupci imaju na raspolaganju litijum-jonske baterije od 90kVh ili 107,8kVh, koje omogućavaju maksimalan domet vožnje u evropskom VLTP ciklusu do 770 kilometara (mada koja varijanta to postiže nije jasno).

Mercedesova tvrdnja čini EKS drugim električnim vozilom najvećeg dometa na tržištu, pobeđenog samo predstojećim zahtevom Tesla Model S Plaid Plus od 837 km – iako Teslina ocena ostaje prema proceni proizvođača automobila i još uvek nije verifikovana u odnosu na zvanični VLTP standardi u Evropi.

Zahtev za opseg nije izdvojen ni iz jedne normalne litijum-jonske baterije, EKS je predstavio novu generaciju baterija za Mercedes-Benz sa „znatno većom“ gustinom energije, minimalnom upotrebom kobalta (u svrhu održivosti) i novom baterijom softver za upravljanje razvijen u kući, sa bežičnim ažuriranjima.

  1. Mercedes-Benz EKS punjenje
    Iako bi mu mogao nedostajati 800-voltni sistem koji koristi rivalski Porsche Taican, EKS-ova 400-voltna električna arhitektura i dalje omogućava jednosmerno brzo punjenje do 200 kV, za punjenje od 10 do 80 procenata za samo 31 minutu 500-amp-plus stanica).

Do 300 km dometa može se dodati sa samo 15 minuta punjenja – mada samo kod varijante 450+, s tim što 580 4Matic omogućava do 280 dodatnih kilometara u istom periodu.

Ugrađeni punjač naizmenične struje snage 11kV standardno se uklapa, a opcija 22kV dostupna je kao opcija – ova druga prepolovljuje vreme punjenja od 10 do 100%, sa 10 na 5 sati.

Baterije velikog kapaciteta mogu se dopuniti i regenerativnim kočenjem, s tim što sistem nudi kapacitet do 290 kV snage punjenja u modelima sa pogonom na sve točkove, i tri podešavanja intenziteta koja mogu da se voze jednom pedalom po gradu.

Japanskim kupcima biće dostupno dvosmerno punjenje od mreže do mreže.

2022 Mercedes-Benz EKS eksterijer
Uprkos Mercedes-Benzovom svetom imenu ‘S’, EKS nosi karoseriju po meri u odnosu na novu generaciju limuzine S-klase predstavljene u septembru 2020. godine, izgledom inspirisanim Vision EKS konceptom 2019. godine.

Spredaj se nalazi zaštitni znak Mercedes-Benz EK-a „Crna ploča“, fabrička maska, koja uključuje LED dnevnu svetlosnu traku preko fasade, zajedno sa senzorima za aktivnu bezbednost i autonomne sisteme vožnje.

Uz njega su tanki LED farovi, dostupni sa istom tehnologijom Digital Light koja se nudi u S-klasi, sa 1,3 miliona piksela, svaki sposoban da projektuje oznake na putu, simbole upozorenja ili druge grafike direktno na površinu puta.

2022 Mercedes-Benz EKS enterijer
Zaokruživanje iskustva kabine EKS je izveštaj MBUKS Hiperscreen, 1410 milimetara široka ploča kontrolne table koja sadrži tri digitalna displeja: 12,3-inčni instrument tablu, 17,7-inčni centralni ekran osetljiv na dodir i 12,3-inčni ekran za putnike.

Dostupno kao opcionalni dodatak, snaga i memorija za hiperscreen dolaze iz 24 gigabajta RAM-a, osam procesorskih jezgara i 46,4 GB propusnog opsega memorije, pridruženi „multifunkcionalnom“ kamerom i senzorom svetlosti koji se koristi za podešavanje osvetljenosti ekrana u zavisnosti od uslovi osvetljenja.

Modeli početnog nivoa dobijaju konvencionalnije podešavanje, sa portretnim informativno-zabavnim ekranom i samostojećim info-zabavnim ekranom koji se dele sa S-klasom.

Sistem pokreće najnoviju verziju Mercedes-Benz-ovog MBUKS informativno-zabavnog sistema, koji sada uključuje nadograđenu veštačku inteligenciju kako bi prilagodio početni ekran (poznat kao „nulti sloj“) na osnovu lokacije, ponašanja i navika vozača, kako bi predložio preko 20 različitih funkcija vozila. i aplikacije.

  1. Mercedes-Benz EKS bezbednost i autonomna tehnologija
    Dostupne funkcije pomoći vozaču uključuju prilagodljivi tempomat sa ugrađenim podacima o navigaciji, pomoć pri zadržavanju trake (od 60 do 250km / h), pomoć pri centriranju trake (aktivna pri malim brzinama, do 210km / h), prepoznavanje saobraćajnih znakova sa podrška za radove na putu, pomoć pri promeni trake, nadgledanje mrtve tačke i upozorenje za poprečni promet.

Tu su i Active Emergenci Stop Assist sa podrškom za promenu trake (koja bezbedno zaustavlja vozilo ukoliko se utvrdi da je vozač onesposobljen), praćenje pažnje vozača, autonomno kočenje u slučaju nužde sa podrškom za raskrsnicu u unakrsnom saobraćaju, upozorenje za siguran izlazak i pomoć pri izbegavanju upravljanja.

Dostupna su ne manje od tri sistema za pomoć pri parkiranju, od kojih najnapredniji mogu automobilom da se kreću kroz višespratna parkirališta i parkiraju se u prostoru ili se uklanjaju iz njega, a sve sa vozačem koji stoji daleko u unapred određenom ispadu / sabirni zaliv.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button