fbpx
Automobili

Otkriven koncept električnog relija Polestar 2 Arktičkog kruga

Volvoov spin-off brend električnih vozila Polestar otkrio je verziju svog debitantskog električnog automobila, Polestar 2 Arctic Circle, inspirisanu relijem, spremnu za terensku vožnju – ali nažalost, nema planova za njegovo puštanje u proizvodnju.

Napravljen tokom testiranja Polestar-ovih proizvodnih električnih automobila u Arktičkom krugu po hladnom vremenu – koji svake godine traju 15 nedelja i dostižu temperature do -35 stepeni Celzijusa – koncept Polestar 2 istog imena postiže niz nadogradnji van puta da „[donese] inspiraciju za zimski reli“ u električnu limuzinu.

Razvijen od strane Polestar-ovog glavnog inženjera šasije Joakima Ridholma, Polestar 2 Arctic Circle odgovara vrhunskoj varijanti Long Range Dual Motor sa 30 mm povećanjem visine vožnje, plus 19-inčni OZ Racing točkovi umotani u gume za sneg 245/35, svaki od njih 440 metalne klinove (prečnika 4 mm).

Trosmerni Ohlins prigušivači performansi – postavljeni na devetu postavku podešavanja napred i pozadi, od ukupno 18 – i 30 odsto mekše opruge pridružuju se novim prednjim i zadnjim podupiračima, prenosivim prednjim Brembo kočnicama sa četiri klipa i ‘ prototip’ sistem kontrole lansiranja kontrolisan preko lopatica na volanu.

Četiri Stedi Kuad Pro LED prednja svetla, siva i bela livreja, zaštitna ploča od ugljeničnih vlakana i gore pomenuti OZ Racing točkovi privlače neku toliko željenu „reli inspiraciju“, spajajući kuke za oporavak na prednjem i zadnjem delu automobila.

Unutra, jedinstvena sedišta Recaro sa korpom od drvenog uglja imaju napred sa švedskim zlatnim akcentima, dok se u prtljažniku nalaze lopata za sneg od ugljeničnih vlakana i kaiš za oporavak za izvlačenje vozila iz nezgodnih situacija.

Koncept Arktičkog kruga pokreće isti dvostruki električni motor i baterija od 78kVh kao i standardni Polestar 2, iako ima koristi od nedavno najavljene nadogradnje softvera za performanse za povećanje izlaznih snaga na 350kV i 680Nm, sa 300kV i 660Nm.

U serijskom automobilu, Polestar tvrdi da će ubrzati od 4,4 sekunde od 0-100 km/h – mada ne očekujte da će se poklopiti sa tom cifrom na labavoj podlozi, uprkos ugradnji guma za sneg sa čvršćim klinovima.

„Želeo sam da se zabavim više nego inače sa ovim automobilom – zaista mogu da ga unapredim u smislu performansi i upravljanja u zimskom okruženju poput zaleđenog jezera“, rekao je Polestar glavni inženjer šasije Joakim Ridholm.

„Uravnoteženost i predvidljivost koju smo postigli povećanom visinom vožnje i specijalizovanim gumama su posebno uočljivi kada u krivinu uđete potpuno bočno, sa većim osmehom na licu nego inače, i sa potpunom kontrolom.”

Polestar je potvrdio da je novi koncept Polestar 2 polarnog kruga za 2022. samo „jednokratni eksponat“ i neće ući u masovnu proizvodnju.

Međutim, zainteresovani čitaoci će primetiti da je Polestar koristio jednokratne prototipove da bi pregledao buduće karakteristike ili nadogradnje namenjene svojim proizvodnim automobilima – naime unapređenu melodiju električnog motora od 350 kV/680 Nm, koja je kasnije našla svoj put u proizvodnim automobilima uz mogućnost kupovine preko-the- ažuriranje vazduha.

Slično tome, neki su sugerisali da bi sistem kontrole lansiranja koncepta Arktičkog kruga – koji Polestar naziva „prototipom“, aktiviran kompletom lopatica na volanu koji je veoma spreman za proizvodnju – mogao da nađe svoj put u modelima Polestar 2 koji su legalni za puteve u narednim mesecima ili godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button