fbpx
Automobili

Naša Kia Sorento iz 2022. započinje svoj dugoročni test od 40.000 milja

Pre skoro pet godina, mahnuli smo svom poslednjem dugotrajnom Kia Sorentu. Sada pozdravljamo novi Sorento iz 2022. za produženi boravak.

Na kraju našeg Sorento SKS testa od 40.000 milja za 2016. rekli smo: „Ako Kia može da unese nešto ličnosti i više funkcionalnosti u sledeću generaciju [ovog] SUV-a, verovatno će više ljudi imati Sorento na svom radaru.“ Naše kratko vreme do sada sa našim dugoročnim Sorentom za 2022. – kao i prethodnim radom u drugim varijantama redizajniranog modela četvrte generacije – ukazuje da je najnovija iteracija Kijinog SUV-a srednje veličine daleko oštrija mašina od svog prethodnika.

Doduše, dali smo našem Sorentu najbolju moguću šansu za uspeh odabirom najsnažnije opcije motora. Zaobišli smo standardni atmosferski 2,5-litarski četvorocilindrični motor od 191 KS, kao i hibridne i plug-in hibridne pogonske agregate, i umesto toga odabrali 2,5-litarski redni četvorocilindrični motor sa turbo punjenjem od 281 KS.

2,5-litarski turbo motor je ekskluzivan za EKS, SKS i SKS Prestige opreme i može se imati sa pogonom na prednje ili sve točkove. Odabirom poslednjeg dodajete postavku za sneg dostupnim režimima vožnje i podiže razmak od tla sa 6,9 na 8,2 inča. Modeli EKS i SKS Prestige sa pogonom na sve točkove takođe dolaze sa stilskim paketom Ks-Line koji dodaje spoljašnji dekor inspirisan terenskim putevima. Avaj, Ks-Line komplet eliminiše Sapphire Blue iz palete boja SUV-a.

Želeli smo opcionu plavu nijansu, pa smo se opredelili za SKS sa pogonom na sve točkove, koji počinje od 41.165 dolara. Specijalna boja (445 dolara), podne prostirke (210 dolara) i prostirka za teret (115 dolara) doveli su testiranu cenu na 41.935 dolara.

Dok SKS ne čini određene SKS Prestige sitnice kao što su monitor sa surround prikazom, digitalna instrument tabla, grejani volan, grejana sedišta u drugom redu i prednja sedišta sa ventilacijom, jeftinija oprema od 2900 dolara i dalje dolazi sa dobrim delom luksuza . Panoramski krovni otvor ulepšava unutrašnjost, gde se nalazi bežični punjač za telefon, dvozonska automatska kontrola klime, približni taster sa dugmetom za pokretanje i 10,3-inčni ekran za informisanje i zabavu sa navigacijom. Siva veštačka koža prekriva sva tri reda sedišta, uključujući prednja sedišta sa grejanjem i električnim pogonom i kapitenske stolice u srednjem redu. Analogni brzinomjer i tahometar uokviruju mali, ali lak za čitanje info displej od 4,2 inča.

Zajedno sa kompletom crno obojenih točkova od 20 inča, eksterijer SKS-a ima LED projekcijska prednja svetla i LED zadnja svetla. Ovi farovi dobijaju najvišu ocenu „Dobro“ od strane Instituta za osiguranje za bezbednost na putevima (IIHS), dok osnovni LED multireflektorski farovi u manjim kompletima Sorento dobijaju IIHS najgoru ocenu „Loše“. Unapređeni farovi SKS-a prate dodatne bezbednosne i udobne stavke, uključujući prilagodljivi tempomat, pomoć pri održavanju trake, centriranje trake, nadzor mrtvog ugla i zadnje parking senzore.

Čak i sa svojim obiljem karakteristika, težina praznog vozila od 4135 funti našeg Sorenta SKS 2022 smanjila je masu našeg starog Sorenta SKS iz 2016 za 243 funte. Kijina odluka da zameni 3,3-litarski V-6 odlazećeg modela manjim turbo četvorocilindričnim verovatno igra ključnu ulogu u ovom smanjenju težine.

Uprkos tome što je imao devet konja u odnosu na svog šestocilindričnog prethodnika, naš Sorento iz 2022. je ubrzao do 60 milja na sat za samo 6,0 sekundi, sekundu brže od našeg prethodnog dugogodišnjeg Sorenta. Zaslužite gore pomenutu dijetu novog modela, kao i obrtni moment njegovog motora sa turbo punjenjem od 311 funti-stopa, koji dostiže maksimum na 1700 o/min, i brze promene njegovog osmostepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom. Sorento iz 2016. se snašao sa 252 funte-stope – suma koja je dostigla vrhunac na 5300 obrtaja – i relativno lenjim automatskim pretvaračem obrtnog momenta sa samo šest brzina napred.

Zaustavljanje Sorenta od 165 stopa od 70 mph i 0,84 g bočnog prianjanja za 2022. poboljšali su performanse prethodnog Sorenta za devet stopa i 0,04 g. Što je još važnije, ove brojke su povoljne u poređenju sa drugim SUV-ovima u segmentu. U stvari, kočni put našeg Sorenta bio je osam stopa kraći od onog od skoro 20.000 dolara skupljeg i 112 funti lakšeg Mercedes-AMG GLB35.

Sudeći po njegovom stilu i početnim rezultatima performansi, naš Sorento za 2022. izgleda spreman da donese oštrinu za kojom smo čeznuli od našeg dugoročnog Sorenta iz 2016. Druga je priča da li je Kia uspela da značajno poboljša funkcionalnost tog vozila. Kao i ranije, treći red za dve osobe nudi marginalni prostor za odrasle putnike, a zapremina tovarnog prostora se značajno smanjuje kada se koristi krajnji zadnji red.

Ipak, 2016. godine, Sorento je bio najveći troredni SUV Kia u ponudi u Sjedinjenim Državama. Dodavanje većeg trorednog Tellurida liniji modela daje Sorentu slobodu da žrtvuje neke funkcionalnosti kako bi sačuvao i poboljšao druge osobine koje potrošači traže u segmentu SUV srednje veličine. Imamo 40.000 milja da saznamo da li Kia Sorento 2022 uspešno izvrši ovu razmenu.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button