Automobili

Mazda potvrđuje tri električna vozila i 10 hibrida do 2025. godine, posvećenu električnoj arhitekturi

Mazda je odustala od oklevanja prema elektrifikovanim vozilima najavom novog plana „Održivi zum-zum 2030“ koji će do 2025. godine lansirati 13 elektrifikovanih vozila – uključujući tri potpuno električna vozila.

Ključ za predstavljanje biće nova „SkiActiv multi-solution skalabilna arhitektura“ (SMSSA), koja će biti predstavljena između 2022. i 2025. godine u Mazdinoj sledećoj generaciji vozila „uglavnom“ u Japanu, Evropi, SAD-u, Kini i jugoistočnoj Aziji – mada se Australija ne pominje posebno.

Nova platforma će videti kako japanska marka lansira pet ‘konvencionalnih’ hibridnih vozila – izuzimajući blage hibride, ali uključujući i vozila sa potpuno hibridnom tehnologijom pozajmljenom od Toiote – plus pet priključnih hibrida i tri potpuno električna vozila do 2025. godine – kontrast trenutnom Mazdinom asortimanu, koji uključuje jedno električno vozilo (MKS-30), i izbor blagih hibrida.

Iako identitet novih električnih modela tek treba da bude potvrđen, vremenski okvir se poklapa sa lansiranjem verzija sledeće generacije gradskog automobila Mazda 2 i gradskog terenca CKS-3 (verovatno ciljanog na evropsko tržište), zajedno sa pregršt većih vozila marke, uključujući Mazdu 6, CKS-5 i CKS-9.

Poprečno postavljeni motori sa rasporedima zasnovanima na pogonu na prednje točkove koristiće se u malim automobilima, dok će uzdužno postavljeni motori i pogon na zadnje točkove biti primenjeni u većim vozilima, od kojih su prva potvrđena za lansiranje 2022. godine sa direktnim šest snage i korišćenje tehnologije SkiActiv-Ks.

Brend je prikazao slike 48-voltnih blago-hibridnih i priključno-hibridnih pogonskih agregata sa šestocilindričnim benzinskim motorima, plus 48-voltni blago-hibridni ravni šest-dizel i podešavanje dometa zasnovano na rotacionom motoru – konfiguracija predviđena za upotrebu u SUV-u MKS-30 sledeće godine.

Mazda će predstaviti „SkiActiv EV Scalable Architecture“ između 2025. i 2030. godine, namensku platformu za skejtbord za električna vozila koja može da podstakne „razne veličine vozila i tipove karoserije“.

Sto posto vozila ove marke nudiće neki oblik elektrifikacije do 2030. godine, pri čemu će 25 posto Mazdine prodaje biti potpuno električno – korak napred u odnosu na trenutne ciljeve, ali i dalje zaostajući za brendovima poput Volksvagena i Forda koji planiraju imaju električna vozila do 2030. godine 50 do 100 procenata njihove prodaje.

Umesto tradicionalnog poluautonomnog sistema vožnje nivoa 2 koji preuzima kontrolu od vozača dok su pažljivi, Co-Pilot Concept nadgleda stanje vozača „u svakom trenutku“ i autonomno zaustavlja vozilo na sigurnom mestu ako otkrije da su onesposobljeni.

U partnerstvu sa Toiotom, Suzukijem, Subaruom i Daihatsuom, Mazda će razviti standardizovani set „komunikacionih uređaja u vozilu“ koji obećavaju da će „pružati sigurnije povezane usluge bez stresa“. Bežična ažuriranja i funkcionalnost „Mobilnost kao usluga“ će se u velikoj meri pojaviti u budućim Mazdinim vozilima.

„U skladu sa našom korporativnom vizijom, Mazda teži da postane brend koji stvara posebne veze sa kupcima obogaćujući njihov život iskustvom vlasništva nad automobilom koje pruža radost vožnje, čistu suštinu automobila“, dodala je marka.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close