fbpx
Automobili

Kia Rio GT-Line (2021): Rekonstrukcija lica na testu

Napolju sa benzinskim motorom od 120 ks i automatom DCT
Vožnja do Rija je trenutno manje moguća zahvaljujući Covid-19. Ali vožnja u Riju uživa određenu popularnost. Trenutna generacija Kia Ria na tržištu je od 2017. godine , a uvek je revidiran uvek mali automobil sa pet vrata. Vozili smo rezultat. Postoje li ozbiljne promene?

Šta se promenilo?
Vizuelno ne baš mnogo, čak iako Kia to prirodno vidi malo drugačije. Ovo se naziva „sofisticiranijim dizajnom“. Rešetka hladnjaka u tipičnom Kia obliku “tigrovog nosa” nešto je uži i fokusiraniji nego ranije, dublji, širi prednji branik sadrži posebno upadljivo dizajnirana svetla za maglu.

Pa, verovatno biste to primetili samo ako ste parkirali tik do prethodnog modela. Mogu da kažem da nije bilo „liftinga lica“ u pravom smislu reči, ali zašto bih? Na kraju, Kia Rio je i dalje lepo gledati.

Reklama o kaputima
Nova hibridna Toiota Iaris – savršena za grad.

Više o novoj Toioti Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Iz mog ugla, sportska oprema “GT Line” koju je imao naš testni automobil izgleda pomalo preterano. Karakteristični elementi uključuju sportske branike, zadnji deo sa optičkom difuzorima i dvostrukim izduvnim cevima, kao i svetla za maglu sa po četiri LED tačke. Tu su i bočne suknje, 17-inčni aluminijumski točkovi posebnog dizajna, okvir rešetke u „Tamnom hromu“ i razni detalji na telu u klavirsko crnoj boji.

Prilično šik, ali svestrani spojler košta klirens. Kada parkirate ispred, morate biti oprezni poput psa koji puca da ivičnjak nije previsok. Moje mišljenje: Ne mora biti GT Line, osim ako vam se zaista sviđa ovaj izgled.

Paleta boja za Rio je takođe osvežena: devet završnih slojeva uključuje nove metalne tonove višegodišnje sive i kupaće plave boje. Najuočljivije inovacije u unutrašnjosti su veći displeji infotainment sistema i instrument jedinice. Kvalitetnija plastika se takođe koristi na instrument tabli i vratima.

Sačekajte trenutak. Kvalitetnija plastika? Da budem iskren, nisam primetio mnogo toga. U unutrašnjosti vlada tvrda plastika (delimično zrnasta). Ponekad se čini jeftinim i neprikladnim za ne tako nisku cenu. Ovo je sada takođe bolje u klasi malih automobila.

Generalno, Rio izgleda pomalo prašnjavo u nekim oblastima, ali to ne mora uvek biti nedostatak. Tako zadržava klasične analogne instrumente, ekran između toga blago naraste sa 3,5 na 4,2 inča. Novi uspeh postiže i novi ekran osetljiv na dodir od 20,2 cm u sredini (8 inča, prethodno 17,8 cm ili 7 inča), koji ne preteruje kada je u pitanju bioskop sa mišem. Generalno, operacija je laka kao i obično, a Kia bi se toga definitivno trebala držati.

Dostupni prostor je, međutim, samo osrednji, na primer u poređenju sa prostranim malim automobilima iz grupe Volksvagen. Ali proizvođač na njih ne daje sedmogodišnju garanciju.

Kako vozi?
Vrhunski motor sa 120 ks koji vozimo dobiće malu električnu podršku za lifting lica. Blagi hibridni sistem nazvan EcoDinamics + uključuje bateriju od 48 volti i pokretački generator koji podržava motor sa unutrašnjim sagorevanjem pri ubrzavanju i, pod određenim uslovima, koristi se za proizvodnju električne energije pri kočenju, vožnji nizbrdo ili vožnji nizbrdo.

Pored toga, 48-voltna tehnologija omogućava duže faze isključivanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem u poređenju sa 12-voltnim start-stop sistemima. Elektrifikacija smanjuje emisiju CO2 gornjeg motora za oko deset procenata.

1,0-litarski turbo-benzinski motor, koji je takođe dostupan u drugoj varijanti sa 74 kV (100 PS), takođe je optimizovan i sada ima CVVD kontrolu ventila (kontinuirano promenljivo trajanje ventila). Iako performanse obe varijante ostaju nepromenjene, 1.0 T-GDI 120 sa DCT sada razvija maksimalni obrtni momenat od 200 Nm, 16 odsto više nego ranije.

Ali nakon prvih nekoliko kilometara osećam se kao lider stranke u krizi: gde je nestalo 16 odsto? Iako svaki put kad krenem biram uobičajeni režim vožnje, početna slabost 7-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom je upadljiva. Tek nakon trenutka razmišljanja, motor od 120 KS počinje da radi. A ni tada se ne oseća kao 120 konjskih snaga. 10,3 sekunde do 100? Činilo mi se sporije, iako je sadašnji trocilindar pretvarao nešto drugo zbog svog jakog zvuka.

To je još jedan razlog zašto biste trebali pogledati turbo-benzinski motor od 100 ks, koji već pruža obrtni momenat od 172 Nm. Menjač sa dvostrukom spojkom u budućnosti će biti dostupan i za 1.0 T-GDI 100, čiji standardni ručni menjač sada ima šest brzina (ranije pet).

Treći motor u Riju, 1,2-litarski atmosferski benzinski motor snage 62 kV (84 ks), opremljen je sistemom ubrizgavanja sa dva ulaza kao deo revizije. Svi motori nove modelne godine ispunjavaju najnoviji Euro 6d-ISC-FCM standard emisija, koji će za nova vozila biti obavezan od januara 2021. godine.

Povratak na Rio koji smo testirali sa 120 ks: Već sam spomenuo moćan zvuk motora. Poklapa se sa sportskom notom upravljača i šasije. Ali u oblasti NVH postoje deficiti (buka, vibracije, grubost). Motor nije tih korak, iznad 140 km / h buka vetra je negativna. „Popometar“ takođe izveštava o nemirnoj zadnjoj osovini.

Sistemi za pomoć ključnim rečima: Za model 2021. godinu, u zavisnosti od dizajna i posebne opreme, dodaće se dodatni visokotehnološki pomagači i nove mogućnosti aktivne intervencije. Za automatske verzije nude se prilagodljivi sistem tempomata, kao i upozorenje na mrtvu tačku i upozorenje za poprečni saobraćaj sa intervencijom kočenja.

Bez obzira na tip prenosa, dostupni su i prepoznavanje saobraćajnih znakova za ograničenja brzine i nova vrsta upozorenja za ometanje pri stacionarnom saobraćaju: ako vozač ne reaguje kada se vozilo ispred kreće, sistem ga na to upozorava upozorenjem . Da li je zaista trebalo tako nešto?

Koliko košta?
Ni toliko malo koliko ćemo videti za trenutak. Prvo, brz pregled potrošnje naših testova: 7,1 litara u normalnom režimu. Tehnologija 48V nije pružila nikakvu stvarnu korist. Kia Rio sa 120 KS i automatom košta najmanje 23.700 evra, jer je ova kombinacija dostupna samo u raskošno opremljenom “GT Lineu”. Za „Platinum izdanje“ je potrebno čak 25.100 evra. U oba slučaja dobijate veći ceed . A ne osnova.

Inače, doplata za automat iznosi 1.350 evra za Rio od 120 KS. Naš savet: Ako Rio ima 120 ks, onda ga treba koristiti kao ručni prekidač. Ili varijantu od 100 PS pogledajte kao „Vision“. Po našem mišljenju, ova oprema je najbolja vrednost za novac.

Zaključak: 7/10
Preuređena Kia Rio nije loš automobil. Ali godine ga nisu baš milostivo prošle. Konkurencija malih automobila, čak i ona unutrašnja u obliku novog Hiundaija i20, sada ide mnogo bolje. Pa čak i sa cenom, Kia može postići samo delimične rezultate.

Galerija slika: Kia Rio GT-Line (2021) na testu
Kia Rio GT-Line (2021) na testu
41 fotografije
Slika: Fabian Grass
Kia Rio 1.0 T-GDI (88 kV) GT Line (2021)

MOTOR Trocilindrični turbo-benzinski motor sa 48-voltnom tehnologijom, zapremina 998 ccm
SNAGA 88 kV (120 PS) pri 6.000 o / min
MAKSIMALNI OBRTNI MOMENAT 200 Nm od 2.000 – 3.500 o / min
TIP ZUPČANIKA 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom
POGON Prednja vuča
UBRZANJE 0-100 KM / H 10.3 sek.
MAKSIMALNA BRZINA 190 km / h
DUŽINA 4.070 mm (GT Line)
ŠIRINA 1.725 mm
VISINA 1.450 mm
ZAPREMINA PRTLJAŽNIKA 325 – 1.103 litara
PRAZNA TEŽINA 1.230-1.328 kg
NOSIVOST 450 kg
OPTEREĆENJE PRIKOLICE 900 kg
POTROŠNJA 4,7 litara / 100 km (VLTP pretvoren u NEDC)
EMISIJA 108 g / km CO2, Euro 6d-ISC-FCM
OSNOVNA CENA 23.700 evra

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button