Automobili

Ferrari 250 GTO – Kasaciono osuđen radi nadoknade

Pravda je upravo odlučila. Patrick Bardinon će morati da nadoknadi vrednost Ferrarija 250 GTO svom bratu i sestri.
To je sapunica koju pratimo godinama. I Kasacioni sud je tome obično stavio tačku. Sećate li se Ferrarija 250 GTO iz porodice Bardinon, nazvanog po Pierreu Bardinonu , jednom od najvećih kolekcionara marki konja? Smatra se najskupljim automobilom na svetu, pa će ga jedan od sinova osnivača Mas du Clos -a morati u potpunosti nadoknaditi svojoj braći i sestrama.

Moramo to staviti u kontekst. Poslednji put smo čuli za ovaj Ferrari 250 GTO u središtu spora oko nasleđa u januaru 2020. Nakon nekoliko godina provedenih na sudu, žalbena presuda je osudila jednog od sinova Pierrea Bardinona, Patricka, da nadoknadi oko 36 miliona evra za prodaju ovaj Ferrari 250 GTO, njegovom bratu Jean-Francoisu i sestri Anne. Zašto ?

Da bismo razumeli, moramo se vratiti u april 2014. godine, kada je dotični automobil prodat za 46,5 miliona dolara, tajvanskom kolekcionaru. I 250 GTO je prodao Patrick, u njegovo ime. Osim što je za njega automobil bio poklon od oca, njegov brat i sestra to nisu tako čuli. S obzirom na uloženi iznos, može se razumeti …

Međutim, siva karta je bila na ime Patrick. Stoga će sve teškoće za pravdu biti u tome da odluče da li je automobil zapravo njegov, znajući da je za Anne i Jean-Francois njihov otac nasumično stavio imena svoje djece na sive karte Ferrarija u zbirci, bez toga znači da to nije zajedničko nasleđe. Otuda sudski postupak da se povrati njihov udeo u prodaji ovog Ferrarija 250 GTO, inače najskupljeg automobila na svetu.

Tužen zbog povrede poverenja, Patrick Bardinon je prvo imao koristi od presude u svoju korist, pre nego što je žalba konačno promenila odluku. Patrick Bardinon se stoga žalio Vrhovnom sudu, a najviši sud je presudu izrekao pre nekoliko dana: stoga se prodaja ovog Ferrarija 250 GTO smatra sastavnim delom nasledstva.

Patrick Bardinon stoga mora konačno nadoknaditi svoju sestru i brata, što uz provizije i zakasnele kamate dovodi račun do oko 50 miliona evra!

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close