fbpx
Automobili

Recenzija ograničenog izdanja Porsche 718 Bokster 25 Iears 2022

Malo ko to zna, jer umesto toga veruje da je Caienne SUV preokrenuo Porscheove plime, ali Porsche Bokster je bio automobil koji je spasio Porsche dok se suočavao sa finansijskom propašću tokom 1990-ih. Ne toliko revolucionarna ideja, pre ona koja je proširila ono što je Porsche već radio sa 911, Bokster je doneo brend novoj modnoj publici željnoj vožnje roudstera odozgo prema dole.

Ubrzo je postao najprodavaniji model brenda, preokrenuo Porscheovo bogatstvo i omogućio brendu da odskoči do još profitabilnijih modela kao što je Caienne.

Tako važan model u istoriji brenda zaslužuje slavlje – uđite u specijalno izdanje Porsche 718 Bokster 2022. za 25 godina. Ograničeno na samo 1250 jedinica, izdanje za 25 godina je bazirano na 718 Bokster GTS i ima svoj čuveni deo za zabavu – atmosferski 4,0-litarski ravno šestocilindrični motor.

Lično, nikada se nisam sasvim gelirao sa 2,5-litarskim četvorocilindričnim bokser motorom sa kojim su automobili generacije 718 debitovali. Zamislite moje oduševljenje kada je Porsche najavio da vraća atmosferski šestocilindrični motor u liniju modela sa GTS-om. Od tada sam želeo da ga vozim!

Snaga se šalje na zadnje točkove preko – u našem slučaju – sedmostepenog PDK automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom, mada je dostupan i šestostepeni manuelni. Može da ubrza od nule do 100km/h za 4,0 sekunde (ručnik je pola sekunde sporiji), a do maksimalne brzine od 293km/h.

Ali 25 godina se ne zadovoljava samo nadogradnjom motora. Obilježava ga smela unutrašnjost od Bordo kože sa odgovarajućim crvenim mekim krovom, koji odaje počast Porscheovom originalnom konceptnom automobilu Bokster iz 1993. Automobil takođe ima istaknute elemente spoljašnjeg dizajna završene u neodim zlatnom bojom.

Ostali standardni dodaci uključuju aluminijumski unutrašnji paket, električno podesiva sportska sedišta u 14 smera, grejani GT sportski volan i prepoznatljive oznake „Bokster 25“ iznutra i spolja.

Cena mu je od 187.200 dolara, a kao i kod svakog Porsche-a, postoji nekoliko opcija koje su dostupne da se ta cena smanji. Naš GT Silver metalik tester je bio opremljen PDK menjačem, Bose sistemom okružujućeg zvuka, Adaptive Sports Seats Plus, farbanim rol barovima, farbanim ključem, električnim sklopivim spoljašnjim retrovizorima, crvenim sigurnosnim pojasevima i farbanim poklopcima za pranje farova.

Detaljan pregled je naveden u tabeli ispod, iako ove stavke zajedno dodaju 12.730 USD osnovnoj ceni da bi EOK89J bio automobil od 199.930 USD pre troškova na putu.

Što se tiče izgleda, čuo sam različita mišljenja tokom cele nedelje koju sam proveo sa automobilom. Neki su pohvalili akcente Neodime Gold, dok su drugi bili manje nego ljubazni sa njihovim ocenama. Lično, sedim negde između. Svideo mi se kontrast između GT Silver boje i unutrašnjosti Bordo crvene boje, mada bih mogao da ostavim zlatne akcente i 20-inčne točkove u stilu Simmonsa na spoljašnjosti.

Uskočite unutra po prvi put i odmah ćete se osećati prijatno u plišanom i raskošnom prostoru. Crvena koža, tepisi i ukrasi čine da se osećate posebno. Neki bi to mogli da vide kao preterano, ali kada jednom uđete, to je veoma hrabra kabina u kojoj možete provesti vreme.

Ovaj automobil postoji bez značajnijeg ažuriranja od 2016. godine i pokazuje se kada pogledate između rasporeda instrument table, centralne konzole i ekrana za informacije i zabavu. Iako bi neki mogli da oproste razdelniku između vozača i suvozača koji je pun dugmadi zbog lakog pristupa i jednostavnosti, funkcionalnost i dizajn informativno-zabavnog softvera izgledaju umorni u 2022.

Porsche-ova opciona napredna sportska sedišta u 18 smerova pružaju odličnu podršku i udobnost bez obzira na to da li jurite po sporednom putu ili se krećete na autoputu, a postoji i mnogo mogućnosti podešavanja između volana i sedišta kako biste sebi priuštili lep, niski položaj sedenja.

Ambijent u kabini je odličan bez obzira da li je vrh gore ili dole. Kada je gore, ima neznatno više buke od puta i vetra nego kod automobila sa tvrdim krovom, dok je kabina impresivno mirna kada se gornji deo kreće brzinom od 100 km/h.

Bose zvučni sistem je bio fantastičan – odlično sam se proveo dok sam puštao obalne melodije koje su bile izvedene sa kvalitetnim i jakim basom. Uz to, mislim da bi po ovoj ceni, Bose zvučni sistem trebao biti uključen kao standard.

Bio sam prilično oprezan dok sam se kretao gradom sa tako niskom prednjom trakom, mada sve dok ste razumni, nije verovatno da će dodirnuti terra firma. Takođe je bilo lako parkirati sa dobrim sveobuhvatnim vidom i lako dostupnim funkcijama kao što su ulazak i pokretanje bez ključa.

Između prednjih i zadnjih čizama, Bokster nudi kombinovano skladište od 270L. Dok su kapaciteti odvojeni za 150L napred i 120L iznad srednje postavljenog motora, ovo iznenađujuće nadmašuje Mazdu CKS-3 po pitanju otvorenog prostora. Neću da izađem i nazovem to praktičnim, mada bi Bokster mogao da obezbedi više nego što biste očekivali.

Pozadi u kabini, kvalitet izrade i upotreba materijala su vrhunci, pri čemu je skoro sve što dodirnete pokriveno vrhunskim materijalom koji podseća na cenu. Krov sa mekim krovom se može spustiti ili podići kada ste u pokretu pomoću dva dugmeta ispod mjenjača, iako se to može učiniti i van automobila pomoću ključa.

Ipak, pretplatio sam se na Džejms Vord mantru „odozgo na dole osim ako ne pada kiša“, odlučio sam da provedem skoro celu nedelju sa reljefnim krovom od tkanine „Bokster 25“.

Kao prvo, čini iskustvo uživanja u tom veličanstvenom 4,0-litarskom ravnom šestocilindričnom motoru mnogo boljim. Zaboravite na 294kV/420Nm izlazne snage na trenutak, jer ovaj atmosferski motor predstavlja uzbuđenje u vožnji.

Njegova staroškolska priroda je osvežavajući povratak u 2022. godinu, pri čemu morate da ga okrenete do njegovog limitera od 7800 obrtaja u minuti za vrhunsku buku i snagu. I poželećete da to uradite svaki put kada sjednete za volan, jer je zvuk koji emituje iz sportskog izduvnog sistema ogroman. Postoji prilična količina indukcione buke koja se takođe pridružuje zabavi.

Loša strana je u tome što ćete verovatno prekršiti ograničenja brzine da biste dostigli taj zarazni zvučni krešendo. Brzina je jednostavno previsoka – gde biste radije prelazili kroz brzine u brzom nizu, sve što zaista možete da koristite je druga i treća brzina ako ste fokusirani na držanje ispod postavljenih ograničenja brzine u Australiji.

Da biste zaista dobili efekat pune snage tih izlaza od 294 kV/420 Nm, naravno, takođe ćete morati da sedite u gornjoj polovini opsega obrtaja. Porsche pruža odličan trik sa biračem režima vožnje na volanu – pritisnite mrtvu tačku dugmeta za režim Sport Response, koji odmah ubacuje automobil u najprimenljiviji stepen prenosa sa najvećim odzivom u pogledu obrtnog momenta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button