Automobili

Električni automobil Volvo Polestar koji će se ove godine pojaviti ove godine, očekuju se fiksne cene jer se dileri pomiču

Prvi električni automobil Polestar sa sedištem na Volvu trebalo bi da se pojavi u Australiji kasnije ove godine, mada će se verovatno prodavati po fiksnim cenama putem iskačućih prodajnih mesta, sporednih dilera.

Prvi električni automobil Polestar sa sedištem na Volvu trebao bi se lokalno prodati kasnije ove godine, a isporuke se očekuju početkom 2022. godine.

Međutim, australijski kupci će verovatno biti prinuđeni da plaćaju fiksne cene.

Ovonedeljna najava o skorom dolasku relativno novog brenda Polestar iznenadila je industrijske posmatrače – i dilere Volva.

Prodavci Volva do sada su izbačeni iz jednačine Polestar, a kompanija je navodno razmotrila direktnu prodaju putem „pop-up“ prodavnica – što bi dovelo do fiksnih cena.

Iako kompanija tek treba da ispegla detalje o tome kako planira da Polestar plasira kao samostalni brend, novoimenovana šefica Polestar Australije, Samantha Johnson, bivša izvršna direktorica Volva, potvrdila je da će se prvi model naći u prodaji kasnije ove godine (oko novembra) uoči isporuke lokalnih kupaca početkom 2022. godine.

Nejasno je gde će se automobili prodavati i ko će ih servisirati, iako CarAdvice razume da će se Polestar nasloniti na Volvo servisne centre da bi održavao vozila. Više detalja biće otkriveno u narednim mesecima.

Volvo marka Polestar započela je život na trkačkoj stazi, ali je repozicionirana kao odeljenje električnih automobila kompanije.

Iako je prvi model koji je ugrađen u desni volan – Polestar 2 – zasnovan na Volvu i deli neke od dizajnerskih tema švedskog brenda, brend Polestar se vodi kao zaseban entitet i budući modeli će imati jedinstveni izgled.

Svi automobili Polestar biće proizvedeni u Kini, sedištu Volvo-ove matične kompanije Geeli, koja je 2010. godine kupila založenu marku Volvo i spasila je sa ivice bankrota.

Kompanija opisuje Polestar 2 – liftback sa pet vrata – kao rivala Teslinom modelu 3 i biće mu cena u skladu s tim.

Vozilo pokreću dva elektromotora i ima navodni kapacitet baterije od 78 kVh, što bi trebalo da mu pruži stvarni domet vožnje blizu 500km sa jednim punjenjem (zvanično oko 450 do 480km u evropskom testnom ciklusu VLTP).

Kompanija tvrdi da pogonski sistem sa velikim pogonom na sve točkove ima kombinovanu snagu od 300kV i 660Nm, što je dovoljno da naglo kreće od 0-100km / h za 4,7 sekundi (otprilike jednako brzo kao Holden Commodore V8 ili dvostruki turbo V6 Kia Stinger).

Jeftiniji modeli sa jednim elektromotorom koji pokreće prednje točkove nedavno su predstavljeni u inostranstvu, nudeći do 540 km dometa VLTP i početnu cenu u Velikoj Britaniji koja podriva svog ključnog Teslinog rivala.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close