fbpx
Automobili

Duga istorija kamiona Ford F-serije u Australiji

Automobilski svet je ove nedelje vrvio od potvrde da se Ford F-150 – trenutno najprodavaniji pikap kamion na svetu – vraća u australijske dilere.

Ali, kada se sledeće godine vozilo okrene svojim fabričkim desnim volanom, to neće biti prvi put da Australijanci mogu da kupe legendarni kamion F-serije direktno od Plavog ovala.

Istorija Fordovog legendarnog pikapa u Australiji stara je skoro koliko i sama tablica kamiona F-serije. Rođena u SAD 1948. godine, F-serija, poznata i kao Ford Bonus-Built, redefinisala je segment lakih komercijalnih vozila.

Detalji o australijskim isporukama tih ranih kamiona F-serije ostaju nedorečeni. Ali prodajna brošura Ford Motor Compani iz Australije iz 1948. ponosno je trubila o dolasku „potpuno novog“ modela koji je oličavao „čvrstoću sa dobrim izgledom i udobnošću.“ Ford F-1 je stigao.

Način na koji su stigli ostaje zamućen nedostatkom smislene dokumentovane istorije, ali znamo da su stigli ovde spremni da budu sastavljeni (u Fordovoj fabrici u Geelongu) iz Forda iz Kanade.

Ponuđen je samo izbor sa jednim motorom, sa Fordovim uglednim Flathead 239ci (3,9-litarskim) V8 koji je obavljao teške poslove.

Među trubama koje biste očekivali od ute – kao što su „posebna snažna, šira prednja osovina“ i konstrukcija okvira „robusni čelični kanal sa poprečnim nosačem sa dvostrukim nosačem“ – je neobično neobična „…pepeljara dovoljno velika da drži lulu.”

Možemo samo da zamislimo farmera Franka kako lupa ogradom i skuplja ovce u svom novom Ford uteu, a oblačići dima koji izlaze u okolni krajolik iz Diplomata čvrsto su se zaglavili u uglovima njegovih svečanih usta.

Ti rani modeli F-serije su bili na tržištu kao Ford Freighter u Australiji, a naša lokalna divizija nije usvojila nomenklaturu F-serije sve do 1956. Zapremina motora je takođe porasla, F100 sada ima Fordov 272ci (4,4-litarski) V8 koji stvara 119 kV i 339 Nm.

Do 1960. godine, kapacitet motora je porastao na 292ci (4,8 litara) sa srazmernim povećanjem snage – 128kV i 344Nm – za ono što je lokalni krak Plavog Ovala nazvao svojom „najtežom linijom Ford kamiona do sada“.

Do početka 1960-ih, Ford Australija je proširio svoju F-seriju na F-250 i F-350.

Predstavljanjem šeste generacije F-serije 1973. godine legendarni Amerikanac je ušao u javnu svest, zahvaljujući uglavnom pojavljivanju u retrovizorima širom Australije sa slovima ‘ECNALUBM A’ isklesanim preko haube i vetrobrana specijalno napravljenih F- 100s.

Ali nisu samo razne državne iteracije Hitne pomoći Svetog Džona bile ono što je kupilo veliki američki kamion. Privatni kupci su takođe uživali u šljokicama u američkom stilu koje su bile mnogo veće od bilo čega što su lokalno proizveli australijski vernici Ford i Holden.

Lokalna skupština se preselila u Fordovu fabriku u Kembelfildu u Viktoriji sa povećanjem lokalnog doprinosa za prilagođavanje Jenkija za naše tržište.

Godine 1975, Ford u SAD je doneo odluku koja će decenijama isplaćivati dividende uvođenjem F-150, pojačane i veće nosivosti varijante F-100. Brzo je postao najpopularniji model u liniji F-serije, do 1977. godine kamion broj jedan po prodaji u SAD. To je pozicija na kojoj se od tada održava sa redovnom prodajom od oko milion marke godišnje.

Kroz sukcesivnu sedmu i osmu generaciju, kamioni serije F nastavili su da pronalaze domove u Australiji. Izbor motora uključivao je linijski šestoricu i heroj Blue Oval 351ci (5,8-litarski) Cleveland V8. Izbor menjača je uključivao četvorostepeni manuelni i trostepeni ili četvorostepeni automatik.

U unutrašnjosti, Ford Australija je dodao neke lokalne dodatke, uključujući opciona sedišta sa korpom od Ford Falcona da zameni klupe u američkom stilu. Volan i stub su takođe bili ravno iz Falcona, kao i razvodni uređaj. Nivoi opreme su uključivali početni nivo Custom dok je KSLT sa višim specifikacijama takođe bio dostupan.

Lokalna proizvodnja je prekinuta 1992. godine, Ford Australija je prekinuo proizvodnju kamiona F-Serije sa završetkom osme generacije. Ali, to je bila kratkotrajna pauza sa natpisom koji se vratio u novembru 2001.

Ovog puta, međutim, lokalno dostupni modeli F-serije stigli su iz Brazila u potpunosti uvezeni u fabričkim specifikacijama za desni volan. Ford Australija ograničio je svoju ponudu na veće modele F-250 i F-350, dostupne sa pogonom na dva ili četiri točka i sa izborom između 4,2-litarskog turbo-dizel šestorca (samo KSL modeli), 5,4-litarskog benzinski V8 (standardni za F-250 KSLT sa pogonom na zadnje točkove) kao i 7,3-litarski turbo-dizel V8 koji bi mogao biti opcioni u modelima F-250 KSL i KSLT.

Pokazao se trenutnim uspehom, F-250 je zabeležio 2329 prodaje tokom prve pune godine u prodaji. Veći F-350 je ostvario još 151 prodaju.

Ford Australija je prodao oko 10.000 pikapa F-serije između 2001. i 2007. godine, najpopularniji model F-250 sa pogonom na sva četiri točka. Danas je zvanični uvoz Forda iz Australije poznat kao „brazilski“, što pomaže da se razlikuje od armade privatno uvezenih i konvertovanih vozila F-serije. Nije iznenađujuće, kao originalni fabrički proizvod, oni imaju premium na tržištu polovnih.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button