fbpx
Automobili

Otkrivena severnoamerička Honda HR-V 2023, australijski planovi nisu jasni

Hondin američki ogranak otkrio je svoju Hondu HR-V iz 2023. godine, svoju novu ponudu malih SUV-ova – ali ima malo zajedničkog sa novim australijskim HR-V.

Dok HR-V iz 2022. godine sada u prodaji u Australiji, Evropi i Japanu deli svoje osnove sa Hondinim prekookeanskim gradskim automobilom Jazz, američki HR-V je udvojen sa novim malim automobilom Civic – i veće je vozilo u svim pravcima, sa naprednijom šasijom.

Dok je američki HR-V predstavljen prvenstveno u Severnoj Americi – kao zamena za osmogodišnji HR-V koji se ranije prodavao u Australiji – Honda je potvrdila da će se prodavati u Evropi (i verovatno u Velikoj Britaniji) pod drugim imenom i hibridnu snagu, otvarajući ga za volan na desnoj strani i, zauzvrat, Australiju.

Drive je kontaktirao Hondu Australiju za komentar, međutim kompanija je ranije nagovestila planove za lokalno uvođenje trećeg SUV-a, ispod CR-V – i sa proizvodnjom koja će se verovatno desiti u Japanu za Evropu (a verovatno i Japan), američki HR- V je mogao da stigne do lokalnih obala, ali sa različitim oznakama.

Detalji su za sada oskudni, međutim, jasno je da su američki HR-V prorezi između odlazećeg globalnog HR-V i većeg CR-V – od kojih se očekuje da će potonji rasti za svoju sledeću generaciju, kako bi se bliže borili sa većim (sedam -sedište) vozila kao što su Škoda Kodiak, Mitsubishi Outlander i Hiundai Santa Fe.

Posebnosti dizajna uključuju „nisku horizontalnu liniju pojasa“, duže međuosovinsko rastojanje, duži poklopac motora, LED farove i zadnja svetla, četiri kvake na vratima pune veličine (umesto „skrivenih“ zadnjih ručki australijskog HR-V) i aluminijumske felne.

Dimenzije tek treba da budu potvrđene, iako japanski izveštaji sugerišu da bi mogao da meri oko 4500 mm dužine i 1800 mm širine – postavljajući ga između australijskog i evropskog HR-V (4335 mm dužine, 1790 mm širine) i trenutnog CR-V (4635 mm dužine, 1855 mm širine) .

Nije objavljena nijedna slika unutrašnjosti automobila, ali bi mogao da deli delove sa svojim malim automobilom blizancem Civic, uključujući centralni ekran osetljiv na dodir od 9,0 inča i displej digitalnih instrumenata od 10,2 inča.

Takođe je nejasno šta se nalazi ispod haube, iako Honda USA obećava „motor koji bolje reaguje“ od odlazećeg automobila, koji je koristio 1,8-litarski neturbo četvorocilindrični benzinski motor sa 105 kV i 172 Nm. Nezavisno zadnje vešanje će se takođe nalaziti ispod novog modela.

Civic se u SAD može nabaviti sa 2,0-litarskim ne-turbo četvorocilindričnim motorom od 118kV/187Nm ili sa 1,5-litarskim turbo-punjenim četvorocilindričnim motorom od 134kV/240Nm, oba pokreću prednje točkove preko dostupnih automatski promenljivih menjača (CVT) .

HR-V fokusiran na SAD će se prodavati u Evropi sa hibridnom snagom, verovatno Civic-ovim 135kV/315Nm e:HEV sistemom koji se sastoji od 2,0-litarskog četvorocilindričnog motora i dva električna motora.

Honda HR-V iz 2023. će se naći u prodaji u SAD u severno leto 2022. (od juna do avgusta). Australijsko lansiranje tek treba da bude potvrđeno.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button