Automobili

Na sajmu automobila u Minhenu nalaze se i automobili „protiv stresa“

Ponekad vožnja može biti najstresnija aktivnost dana. Svi koji se svakodnevno suočavaju sa gradskim prometom ili gužvama znaju to vrlo dobro. Pa ipak, u budućnosti bi automobil mogao biti naš saveznik u borbi protiv stresa .

Ford je predstavio konceptni automobil koji obećava poboljšanje fokusa i blagostanja vozača . Ovaj prototip je zasnovan na Ford Kugi i predstavlja pravu laboratoriju za eksperimentisanje sa rešenjima koja se takođe mogu naći u budućim modelima asortimana. Cilj je proučavanje tehnologija i funkcija koje bi mogle svakodnevno poboljšati blagostanje putnika.

Konkretno, Ford je predložio nekoliko ideja. Među njima je i funkcija „Otključavanje pročišćavanja“, koja se takođe može aktivirati putem aplikacije i koja omogućava da se vazduh, svež i čist vazduh unese u putnički prostor, preko klima uređaja, pre nego što vozač uđe u vozilo.

Specifični vazdušni filter, s druge strane, uklanja prašinu, alergene i smog (gusta smećkasta izmaglica, koja potiče od mešavine zagađivača vazduha, što ograničava vidljivost u atmosferi), dok svetleće diode do UV zraka blokiraju reprodukciju virusa i klica na svim površinama , uključujući pametne telefone.

Vozačevo sedište, izrađeno sa specifičnim elementima, izrađeno je od izdržljivih materijala i prirodnih boja. Takođe ima četiri mehanizma za stimulisanje i pružanje povratnih informacija o disanju i brzini otkucaja vozača.

Hi-Fi sistem takođe doprinosi dobrobiti na vozilu, sa višeslojnim ekvilajzerom koji varira u zavisnosti od raspoloženja, dok su zvučnici integrisani u naslone za glavu za uranjanje na najboljem nivou. Postoje i posebne liste pesama koje reprodukuju zvuk mora ili prirode kako bi se, koliko je to moguće, smanjio stres koji nastaje zbog gužvi u saobraćaju. Tokom dužih zaustavljanja, uključuje se funkcija Povernap. Možete zavaliti sedište i slušati opuštajuću muziku kako biste lakše zaspali.

Konačno, i neverovatno kako zvuči u vozilu, ima mesta i za jogu . Automobil je opremljen interaktivnim vodičem koji objašnjava kako izvesti neke male fizičke vežbe ili kratke sesije meditacije koje treba izvoditi dok automobil stoji.

Prema Fordu, ove mere takođe mogu poboljšati empatiju prema drugim učesnicima u saobraćaju , čineći putovanja bezbednijim i prijatnijim za sve. “Ovim konceptom nastojimo stvoriti iskustva koja podstiču veću svest. Zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama i integrisanim tehnologijama, Ford vozačima i putnicima nudi nove načine da budu pažljivi kada su u vozilu” , precizira Mark Higbie, konsultant za Ford. Koncept svesnosti, tako se zove, izložen je na IAA Mobiliti u Minhenu od 6. do 12. septembra.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close