Automobili

Audi potvrdio benzinsko-električni hibridni trkač za Dakar reli 2022. godine

Audi će svoj povratak na reli obeležiti nakon 35-godišnje stanke novim elektrifikovanim trkačkim automobilom, namenjenim reliju Dakar 2022. predviđenom za januar sledeće godine.

Prvi proizvođač automobila koji je težio pobedi na Dakar reliju pomoću elektrifikovanog pogonskog sklopa, Audijev elektrifikovani učesnik upariće 2,0-litarski turbo-četvorocilindrični motor iz brenda DTM turistički automobil sa tri agregata za električni motor-generator (MGU) koji su pozajmljeni od Audijevih -neispravan izazivač Formule E.

Dva MGU-a će direktno pokretati točkove – po jedan na svakoj osovini, za pogon na sve točkove – a treći će se koristiti zajedno sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem kao generator za punjenje visokonaponske baterije, koja će se razvijati u našoj kući.

Iako bi se ispod poklopca motora mogao nalaziti benzinski motor, njegova jedina svrha biće zadržavanje napunjenosti baterije u pokretu: “Važno je: naš pogon je potpuno električan. TFSI motor koristi se samo za punjenje baterija na specijalnom Faze. Baterija se mora puniti tokom vožnje, jer trenutno u pustinji ne postoje druge mogućnosti za to. “

Tokom faza povezivanja – delovi relija pre i posle vremenski određenih „specijalnih faza“ (SS), komponenti koje doprinose konačnom rezultatu trke – Audi je potvrdio da će automobil voziti u potpuno električnom režimu.

Prvi prototip brenda Dakar challenger trenutno proizvode inženjeri Audi Sport u Nemačkoj, a globalno predstavljanje zakazano je za jul 2021. godine, nakon čega sledi “faza intenzivnog testiranja” uoči zvaničnog relija od 2. do 14. januara 2022. godine.

Kroz nezavisnu opremu K Motorsport, Audi će na reli sledeće godine ući sa tri ekipe vozača, uključujući velika imena kao što su dvostruki svetski šampion u reliju i trostruki pobednik Dakara Carlos Sainz (Sr), dvostruki DTM šampion Mattias Ekstrom i Legenda Dakara Stephane Peterhansel, koji je na takmičenju pobedio 14 puta: osam puta u automobilu i šest puta na motociklu.

Na suvozačkom sedištu svakog automobila pridružiće im se suvozači Lucas Cruz, Emil Bergkvist i Edouard Boulanger.

„Sa projektom Dakar, mi u Audiu po prvi put ostajemo verni svojoj filozofiji korišćenja novih tehnologija u moto-sportu koje su prelomne za buduće drumske automobile“, rekao je ranije Julius Seebach, generalni direktor Audi Sport i vođa Audijevih auto-moto aktivnosti godine.

“U našoj istoriji relija, na primer, ovo je bio pogon Kuattro, a sada ćemo testirati komponente za buduće električne pogone pod ekstremnim uslovima na reliju Dakar. Istovremeno nudimo uzbudljiva iskustva kupaca i navijača.”

Audijevo poslednje učešće u reliju bilo je sa šampionskim trkačem Sport Kuattro S1 trkačem, koji je predvodio pogon na sve točkove u zlosretnoj eri B grupe svetskog reli šampionata.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close