Automobili

Dacia odmerava Australiju: Nova budžetska marka iza ugla

Australijanci bi uskoro mogli da imaju izbor novog i relativno nepoznatog budžetskog brenda – Dacia, jeftinog izdanka francuskog giganta Renault – u početku sa malim automobilom i SUV-om.

U ovoj ranoj fazi nije jasno da li će se vozila prodavati preko dilerske mreže ili prodavati na mreži po fiksnim cenama.

Takođe postoji šansa da se vozila mogu prodati pod markom Dacia ili Renault.

Na ostalim tržištima sa desnom rukom, poput Novog Zelanda i Južne Afrike, Dacia automobili se preimenuju u Renaulta, međutim CarAdvice veruje da je namera da se ime Dacia koristi u Australiji.

Iako postoji namera da se ovde prodaju automobili rumunske proizvodnje već sledeće godine, CarAdvice razume cene i linija modela tek treba da bude potvrđena pre potpisivanja bilo kog sporazuma – a nijedno vozilo Dacia još nije prošlo australijski postupak sertifikacije, prema pretrazi veb stranice saveznog regulatora.

Nezavisni uvoznik Ateco – koji je nedavno preuzeo distribuciju Renoa u Australiji – povezan je sa sporazumom Dacia.

CarAdvice shvata da je posao sa Renaultom postignut nakon što se Ateco pre više od godinu dana obratio francuskom automobilskom gigantu u vezi sa lokalnom distribucijom Dacie.

Automobili Dacia koji bi mogli putovati do Australije nedavno su osveženi.

Međutim, Dacia je u stanju da održi niske cene jer ne projektuje svoja vozila da bi dobila ocenu od pet zvezdica, a većini modela nedostaju napredna sigurnosna pomagala.

Kao i kod vozila drugih novih proizvođača, i Dacia automobili bi verovatno usvojili lokalne sigurnosne propise.

Novo pušteni hečbek SUV Dacia Sandero Stepvai 2021. godine i limuzina Dacia Logan imaju ocene sa dve zvezdice (od mogućih pet zvezdica) prema najnovijim evropskim standardima NCAP testova sudara.

A Dacia Duster ima ocenu bezbednosti sa tri zvezdice od 2017. godine, kada su zahtevi za ocenu od pet zvezdica bili manje strogi nego danas.

Vozila će, međutim, verovatno donositi lokalne propise zbog nižeg sigurnosnog praga koji su postavili savezni regulatori.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close