fbpx
Automobili

Kineski brendovi MG, Great Vall Motors-Haval i LDV objavljuju prodajne rekorde

Kineski brendovi MG, Great Vall Motors-Haval i LDV objavili su rekordne rezultate prodaje novih automobila prošlog meseca – i, zajedno, isporučili su najveći tržišni udeo vozila iz Kine u Australiji do sada.

Dok Japan ostaje naš najveći izvor motornih vozila (36,2 odsto) ispred Tajlanda (23,6 odsto) i Južne Koreje (14,7 odsto), vozila proizvedena u Kini su nastavila sa epskim rastom prodaje. Prošlog meseca oni su činili 8,2 odsto svih novih motornih vozila prodatih u Australiji.

Broj za januar 2022. ne uključuje Teslu jer ne daje pregled mesečne prodaje. Međutim, Tesla Model 3 kineske proizvodnje bi verovatno gurnuo tržišni udeo vozila kineskog porekla u Australiji bliže 10 odsto.

Prema zvaničnom semaforu koji je objavila Federalna komora automobilske industrije (FCAI), MG je bio na sedmom mestu u januaru 2022. – iza Forda i ispred Subarua – sa porastom prodaje od 46,9 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine.

Drugi kineski brend Great Vall Motors-Haval zabeležio je rast prodaje od 51,2 odsto i zauzeo 16. mesto, a LDV je porastao za 36,6 odsto i završio mesec na 17. mestu.

Dok je MG ostvario rast prodaje sa nizom SUV-ova i malim automobilom po povoljnim cenama, Great Vall Motors i LDV su uglavnom bili vođeni prodajom.

Sva tri kineska brenda su zabeležila fenomenalan rast prodaje u kratkom vremenskom periodu i kapitalizovali su prekide proizvodnje u automobilskoj industriji zbog stalne nestašice poluprovodnika širom sveta.

Iako je velika prodaja za Great Vall Motors i LDV – razmenjujući vodeću poziciju među sobom u poslednjih 12 meseci – i na njih su uticala ograničenja u snabdevanju.

Ali MG ostaje dominantan igrač među tri kineska brenda – čak i bez uteta.

U 2018. MG je završio godinu na 30. poziciji na listi prodaje novih automobila, popeo se na 21. mesto 2019., 17. u 2020. i ušao u Top 10 po prvi put 2021. godine, na devetom mestu – iza Folksvagena i ispred Subaru.

MG je novu godinu započeo na sedmom mestu, pokazuju podaci iz januara 2022. – nakon što je treći mesec zaredom bio na sedmom mestu.

Štaviše, u proteklih sedam meseci, MG automobili su se u pet navrata rangirali u Top 10 najprodavanijih modela.

Prošlog meseca – januara 2022. – prvi put su dva MG automobila (MG ZS SUV i MG3 heč, na osmom i devetom mestu) bila navedena na listi 10 najprodavanijih modela.

Porast novih automobila iz Kine bio je brži od dolaska marki automobila iz Japana, Južne Koreje i Tajlanda.

Novi automobili koji se prodaju u Australiji i dolaze iz Kine pretekli su one iz SAD od avgusta 2020. nadalje. Kina je pretekla SAD i Nemačku zajedno od januara 2021. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button