fbpx
Automobili

Alfa Romeo Tonale za 2022. potvrđen za februarsko otkriće

Mali SUV Alfa Romeo Tonale za 2022. o kojem se dugo pričalo i odlagalo će svoj globalni debi imati 9. februara (po vremenu istočne obale Australije), potvrdio je njegov proizvođač.

Prethodno predstavljen u formi koncepta početkom 2019. godine, prvobitno se pričalo da će Tonale biti lansiran 2021. godine, pre nego što je novi izvršni direktor Alfa Romea Jean-Philippe Imparato navodno odložio model kako bi poboljšao performanse svog plug-in hibridnog sistema – prvog modela Alfa Romea koji nudi opcija dodatka.

Korice će sada biti skinute sledećeg meseca, uoči evropskog lansiranja sredinom godine. Vreme lansiranja u Australiji tek treba da bude potvrđeno, ali Drive razume da će verovatno stići u lokalne izložbene salone početkom sledeće godine.

Prvi potpuno novi model Alfa Romeo u više od pet godina – otkako je Stelvio SUV srednje veličine predstavljen krajem 2016. – novi Tonale će predvoditi povratak prodaje italijanskog proizvođača automobila i biće prvi koji će ponuditi opciju ( plug-in) hibridna snaga.

Slike koje su procurile krajem 2019. pokazuju da će proizvodni Tonale ličiti na istoimeni koncept iz 2019., sa LED farovima i zadnjim svetlima (potonji su prikazani u tizeru, ispod), skrivenim ručkama na zadnjim vratima sličnim ugašenom otvoru Giulietta i stilom znakovi izvučeni iz Alfinih najpoznatijih modela.

Unutra, ista curenja pokazala su par displeja za instrumente i infotainment, bežični punjač za telefon, dostupne presvlake od žute kože i grejna i/ili ventilisana sedišta.

Međutim, nejasno je da li su se dizajn eksterijera i enterijera Tonalea promenili otkako su se fotografije pojavile, s obzirom na dve godine koje su od tada protekle – uključujući prelazak Alfa Romea u vlasništvo Stellantis grupe, nakon spajanja bivšeg vlasnika Fiat Chrisler-a sa PSA (Peugeot-Citroen). ).

Priča se da će Tonale pod kožom deliti svoju platformu sa prednjim pogonom sa Jeep Compass i Renegade – kao i svoje motore, preko benzina, dizela i plug-in hibrida.

Compass 4ke plug-in hibrid uparuje 134kV/270Nm 1,3-litarski turbo-punjeni četvorocilindrični benzinski motor sa električnim motorom od 44kV/250Nm na zadnjoj osovini, šestostepeni automatski menjač i bateriju od 11,4kVh, razvijajući kombinovano 177kV.

Sposoban je za 7,5 sekundi od 0-100 km/h i 49 km potpuno električnog dometa. Nije jasno kako će Tonale poboljšati ove specifikacije, bilo da se radi o većoj snazi, većem električnom dometu, bržem vremenu od 0-100 km/h ili poboljšanoj potrošnji goriva.

Poljski veb-sajt Spider’s Veb Autoblog izveštava da će se PHEV varijanti pridružiti početni 1,3-litarski turbo-benzinski motor koji razvija 96kV (sa automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom), plus ono što se očekuje da bude 1,5-litarski turbo-benzinac sa blaga hibridna tehnologija, dostupna u 96kV i 117kV stanjima podešavanja.

Tonale će navodno imati dužinu od 4528 mm, širinu 1835 mm i visinu od 1604 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2636 mm – poslednjem identičnom Jeep Compasu na kome je zasnovan, ali sa karoserijom specifičnom za Alfu koja je 134 mm duža, 16 mm šira i približno 40 mm niža.

Veb stranica izveštava da će knjige narudžbina biti otvorene u Evropi sledećeg meseca, sa pet varijanti koje će biti dostupne: Super, Sprint, Ti, Veloce i Speciale lansirano izdanje, poslednje opremljeno točkovima od 20 inča, matričnim LED farovima i Alcantara sedištem i menjačem tapaciranje poluga.

Alfa Romeo Tonale za 2022. biće u potpunosti predstavljen 8. februara 2022. u 15 časova po srednjeevropskom vremenu – pretvarajući se u 01:00 AEDT 9. februara. Pratite Drive za sve detalje kada budu objavljeni.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button