fbpx
Automobili

2022 Jeep Grand Cherokee Summit V-6 4k4 Ups It Game

Sa udaljenosti od 10 koraka, možda nećete moći da kažete koliko je Jeep Grand Cherokee iz 2022. zaista drugačiji u poređenju sa prethodnim modelom. Na kraju krajeva, i dalje je prožet istim zdepastim prednjim i zadnjim prepustima, staklenikom u obliku šatora i trapezoidnim otvorima na blatobranima koje dobro poznajemo.

Rez njegovog kraka je nešto čvršći zbog blagog nagiba napred na njegovoj potrebnoj rešetki sa sedam proreza. To je takođe šira mašina sa širim gumama i još šire postavljenim vešanjem koje gura svoje točkove u ravni sa bokovima. Ali čak i ako vam ništa od toga ne upadne u oči, shvatićete da je novi Grand Cherokee napravio veliki korak napred kada otvorite vrata i skliznete za volan, posebno ako je u pitanju napunjeni Summit Reserve, poput našeg testnog uzorka od 71.080 dolara.

Unutrašnjost odlazećeg Grand Cherokeeja stalno je ažurirana tokom približno decenije, ali vrhunski Summit Reserve nove pete generacije postoji na drugom planu. Svi osim osnovnog Lareda sada dolaze sa kožnim sedištima nekog opisa, i ona postaju sve ljepša sve dok ne stignete do raskošnih sedišta od prošivene Palermo kože našeg Summit Reserve-a, koja imaju odgovarajuće kožne naslone za ruke i obloge vrata uparene sa drvenim akcentima sa otvorenim porama. Položaj za vožnju je na pravom mestu, a zdepast, zagrejan volan se oseća dobro u vašim rukama jer uokviruje digitalnu instrument tablu od 10,3 inča koja se lako konfiguriše pomoću dugmadi postavljenih na kracima.

Ekran osetljiv na dodir od 10,1 inča koji podržava bežični Android Auto i Apple CarPlai izgleda prekriven preko sredine instrument table. Neposredno ispod su postavljene kontrole klime, rotacioni menjač i prekidači vazdušnog vešanja, a ove kontrole koje izgledaju po meri imaju zadovoljavajući osećaj. Najnoviji Uconnect 5 sistem ima logičke glavne kontrole i odgovara na odgovarajući način, ali bogatstvo mogućnosti personalizacije ugrađene u dubine zahteva vreme da se savlada. Ono što nije teško razumeti je neverovatan McIntosh zvučni sistem, koji isporučuje 950 vati besprekornog zvuka kroz 19 zvučnika raspoređenih po kabini i dolazi u kompletu sa prepoznatljivim plavim meračima izlaza brenda.

U toku, Grand Cherokee impresionira sabranom vožnjom koja u velikoj meri negira postojanje korodiranog asfalta koje njegove 275/45R-21 Continental CrossContact LKS Sport gume prelaze. Multilink prednje i zadnje nezavisno vešanje se sastoje skoro u potpunosti od aluminijumskih delova, sa vazdušnim oprugama i ZF adaptivnim prigušivačima koji su stručno podešeni—potonji imaju koristi od visoke stope uzorkovanja od 200 Hz koja im omogućava da brzo reaguju na promene površine. Savijte ovaj Grand Cherokee kroz krivine i cenićete intuitivno povećanje napora za upravljanje dok se šasija dobija uverljivo. To nije zvezda na stazi, ali ima mnogo više dostupnog prianjanja nego u prethodnim Grand Cherokee-ima. Ovo se poklapa sa našim rezultatima testova na stazi, koji su ostvarili 0,85 g na kliznoj ploči i zaustavljanje od 163 stope od 70 mph. Uporedite to sa rezultatima od 0,76 g i 181 stopa koje smo dobili sa poslednjom generacijom Summit V6 4k4, i videćete koliko je ova nova generacija napredovala.

Promene guma i vešanja su ovde velike, ali Jeep je takođe spustio motor u šasiji za nekih 1,5 inča korišćenjem novog uljnog korita koji omogućava prednjim osovinama da prođu kroz karter. A inženjeri su se potrudili i nakon smanjenja težine, uz veću upotrebu aluminijuma, više legura visoke čvrstoće i prskanja kompozita (kao u prtljažnim vratima). Naša napunjena Summit Reserve je nagnula našu vagu na 4863 funte, što je 122 funte manje od onog Summit V-6 4k4 iz 2016. koji smo testirali.

Ali to se nije pretvorilo u veću brzinu uprkos poznatom 3,6-litarskom Pentastar V-6, identičnim prenosnim odnosima sa osam brzina i prenosnim zupčanicima krajnjeg pogona od 3,45:1. U stvari, naš Summit Reserve za 2022. zaostajao je za 0,3 sekunde do 60 mph (7,4 sekunde u odnosu na 7,1) i za 0,2 sekunde u trčanju od 30 do 50 milja na sat (4,0 prema 3,8) i u četvrt milje (15,6). naspram 15.4). Možda njegove deblje gume dodaju mrlju otpora kotrljanja, dok jedan inč šira karoserija probija veću rupu u vazduhu. Međutim, ovaj mali gubitak teško da je tragedija, jer se V-6 4k4 oseća dovoljno živahno u stvarnom svetu i vuče istih 6200 funti kao i ranije. Osim toga, izdanje za 2022. vraća 1 dodatni mpg u celosti: 22 mpg kombinovano (19 grad/26 autoput) umesto 21 (18/25). Mi ćemo to uzeti. Ako želite veću brzinu i još 1000 funti kapaciteta vuče, V-8, koji ima kombinovanu ocenu od 17 mpg, čeka na listi opcija.

Summit Reserve kao što je naš nije onaj koji ćete dobiti ako planirate da ga mnogo skidate sa puta, iako naš džip ima isti Kuadra-Drive II sistem koji kombinuje aktivnu kutiju za prenos niskog dometa Kuadra-Trac II sa elektronski kontrolisanim zadnji diferencijal sa ograničenim proklizavanjem. Zašto? Kao prvo, svi Summitovi imaju prednju masku koja je više fokusirana na ulicu koja ima manje povoljan pristupni ugao (28,2 stepena u najvišem režimu u odnosu na 35,7 za Trailhavk), da ne pominjemo nedostatak prednjih kuka za vuču. A tu su i gume dimenzija 275/45 i osetljivi točkovi od 21 inča, koji su daleko manje orijentisani na terensku vožnju od Trailhavk-ovih inča viših guma 265/60R-18 Goodiear Vrangler AT i manjih 18-inčnih točkova. Ako zazor i guma nisu bili dovoljni, Trailhavk takođe ima koristi od novog za ’22. Razlika je bila jasna kada smo ih obojicu vozili u Moabu.

Što se tiče prostora za putnike na zadnjim sedištima i prenosa opreme, drugi red novog Grand Cherokeeja se ne oseća prostranijim od odlazećeg modela uprkos skoro dva inča povećanja međuosovinskog rastojanja ovog džipa, sa 114,8 na 116,7 inča. Slika tovarnog prostora se malo popravlja, jer sada ima 38 kubnih stopa zapremine tereta umesto 36 sa podignutim zadnjim sedištima i 71 kockom umesto 68 sa spuštenim sedištima. Ako želite više prostora za putnike i prtljažnika pozadi, novi troredni Jeep Grand Cherokee L je mesto gde treba da tražite. To, međutim, žrtvuje neki terenski potencijal jer međuosovinsko rastojanje raste na 121,7 inča, a ne postoji opcija Trailhavk.

Uglavnom, međutim, cena za sva poboljšanja koja su davana na Grand Cherokee 2022 dolazi u obliku viših cena nalepnica. Model počinje dovoljno razumno ako pogledate osnovni Laredo sa pogonom na zadnje točkove, koji košta 40.120 dolara. Ograničeni V-6 koji će sigurno biti najpopularniji je i dalje na dohvat ruke od 46.440 dolara, uz povećanje od 2.000 dolara za pogon na sva četiri točka. Ali Samit je na drugom nivou, sa početnom cenom od 60.095 dolara za primer sa zadnjim pogonom. Naš tester sa pogonom na sva četiri točka sa paketom Summit Reserve od 4480 dolara i nekoliko drugih sitnica je koštao oko 71 080 dolara, a to bi bilo još 3795 dolara više sa opcionim V-8. Za taj novac, bilo bi lepo kada bi cena izgledala spolja, a ne samo iznutra. Novi Grand Cherokee je sveobuhvatno bolji od onog koji zamenjuje, ali Summit Reserve predstavlja luksuzni novi vrh koji može biti nedostižan za mnoge trenutne obožavaoce.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button