Automobili

Tojotin hiper automobil mogao bi da razvije preko 1.000 konjskih snaga

Biće moćniji od trkačkog automobila.
Toiota želi da začini svoju liniju i privoli ljubitelje sportskih automobila Iarisom GR i Suprom GR, ali u bliskoj budućnosti ima još mnogo toga. Novi GR 86 predstavljen je pre otprilike mesec dana, a pojačavaju se glasine o GR Corolli, pa čak i verziji performansi Hiluk pikapa. Na vrhu hijerarhije Gazoo Racing biće potpuno razvijeni hiper automobil .

Proizvodna verzija, koju planira koncept GR Super Sport od januara 2018. godine, stiže sledeće godine i mogla bi da nosi naziv GR 010 . Autocar danas želi da rasvetli Tojotin vodeći sportski automobil, koji će morati da se bori protiv Aston Martin Valkirie i Mercedes-AMG One. Mašina sa srednjim motorom usvojiće hibridni pogonski sistem i kupe karoseriju.

Galerija: Toiota GR Super Sport koncept
Koncept Toiota GR Super Sport
6 Slike
Iako drumski ekvivalent trkačkog automobila Le Mans Hipercar više nije potreban otkako su se propisi promenili, Toiota se drži svog prvobitnog plana da GR Super Sport dobije registarsku tablicu. Očekuje se da će se koristiti 2,4-litarski tvin-turbo V6 hibridni sistem prilagođen prethodnom trkačkom automobilu divizije motorsport, TS050 Hibrid.

Očekuje se da će razviti najmanje 1.000 konjskih snaga , u skladu sa originalnim LMH propisima i konjskim snagama oglašenim za konceptni automobil. Prema Autocaru, sasvim je moguće da će konačna verzija biti još moćnija zahvaljujući hibridnoj konfiguraciji sa tri motora. U svakom slučaju, biće moćniji od svog trkačkog kolege, jer će verzija staze biti ograničena na 670 ks zahvaljujući 3.0-litarskom hibridnom V6, u skladu sa najnovijim propisima kategorije LMH.

Žiri još nije odlučio o ceni i broju primeraka koji će biti proizvedeni, ali razvojem propisa Toiota više nije dužna da proizvodi najmanje 20 primeraka. Uzimajući u obzir novac, vreme i trud koji su uloženi u projekat, logika nalaže da je proizvodnja važnija.

Iako je Toiota rešena da lansira drumsku verziju svog Le Mans Hipercara, drugi proizvođači automobila koji su najavili svoje učešće u klasi LMH tek treba da se obavežu da će proizvesti automobil odobren za put. Tu spadaju Peugeot, Porsche, Audi i Ferrari.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close