Automobili

25 godina Mercedesa SLK (R 170): Klasika budućnosti?

Sa njim je preklopni metalni krov postao trend
Pre 25 godina, Mercedes-Benz nije samo iznenadio ljubitelje roadstera novim konceptom: zahvaljujući svom vario krovu, novi SLK (serija R 170) može se iz otvorenog vozila transformisati u kupe sa čvrstim čeličnim krovom izoliranim od buke za manje od pola minuta. Postiže rezultate sa drugim inovacijama, kao što je sigurnost. SLK je ubedljiv u svim relevantnim testovima sudara, uključujući i prevrtanje.

Koncept lagane konstrukcije, uključujući magnezijum, smanjuje težinu osnovne verzije SLK 200 na samo 1.270 kilograma. Do 2004. godine, pogon u Bremenu napravio je 311.222 vozila serije R 170 SLK. U ukupno tri generacije sa serijama R 170, R 171 i R 172 , kompaktni Mercedes-Benz Roadster s otvorenim krovom prodavaće se više od 710 000 puta – od 2016. godine kao SLC . Prva generacija je već popularan ioungtimer i time završava svoju drugu karijeru.

Roadster je svoje ime dobio tokom faze izgradnje kada su ga inženjeri nazivali „skraćeno SL“, misleći na Mercedes-Benz SL. U stvari, serija R 170, sa dužinom tela od 3.995 milimetara, oko 500 milimetara je kraća od SL roadstera serije R 129, koja je bila aktuelna u to vreme.

Reklama o kaputima
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Proizvodna verzija SLK predstavljena je 22. aprila 1996. na sajmu automobila u Torinu. Ovaj sportski automobil savršeno se uklapa u svoje vreme: Otvoreni dvosedi su tada doživljavali snažnu renesansu. U zapadnoj Evropi godišnji broj registracija u ovom segmentu tržišta porastao je sa 11.300 u 1992. na 98.500 vozila u 1995.

SLK je doprineo procvatu otvorenih vozila tokom 1990-ih i 2000-ih. Ponekad je ovaj Mercedes-Benz najprodavanije vozilo sa preklopnim krovom u Nemačkoj. SLK je od velike važnosti za brend jer privlači mlađu grupu kupaca orijentisanu na životni stil. Osvrćući se unazad, tadašnji član uprave Mercedesa Jurgen Hubbert kaže: „Modeli SLK, CLK i M-klase mnogo su doprineli novom imidžu Mercedes-Benza“.

Studija srebrne boje koja je takođe predstavljena u Torinu aprila 1994. podstakla je apetit za roadsterom. Zasnovan je na dizajnu dizajnera Michael Mauera i već je vrlo blizu serijskom modelu. Mauerov model sa kratkim nadvišenjima napred i pozadi u vezi sa srazmerno dugim međuosovinskim razmakom impresionira mnogim detaljima, od poklopca motora sa “kupolama snage” do prepoznatljive usne spojlera pozadi.

Druga studija u plavoj boji u Parizu u jesen 1994. pokazuje ne samo vario krov, već i raznolik dizajn enterijera.

Od 1996. godine nadalje, proizvodni sportski automobil SLK privukao je pažnju iznenađujuće živopisnom i raznolikom unutrašnjošću, uključujući osvežavajuće boje spoljašnjosti. Preklopni čelični krov SLK-a kao alternativa klasičnom vrhu od tkanine je izvanredna i zapažena tehnička karakteristika roadstera.

Ideja nije nova u automobilskoj industriji (Peugeot je već imao nešto slično u 402 Eclipseu 1930-ih), već u nekoliko dizajna pre nego što ceo krov potone u prtljažnik i tako zauzme puno prostora.

Mercedesovi inženjeri revolucionišu koncept postupkom poznatim iznutra kao „trik sa kinkom“: krov od čelika i staklenih elemenata naginje se unazad ispod poklopca prtljažnika, koji je otvoren u smeru kretanja. Moguć je kratak zadnji deo karoserije, a u prtljažniku još uvek ima mesta za prtljag čak i kada je otvoren.

Elektro-hidraulika koreografuje postupak otvaranja i zatvaranja uz pomoć pet hidrauličnih cilindara. Pre početka serijske proizvodnje, po 30 prototipa mora 20.000 puta da izdrži postupak otvaranja i zatvaranja. Ekstrapolirano tokom deset godina, ovo odgovara otvaranju i zatvaranju krova šest puta dnevno. Rukovanje je jednostavno: SLK se iz kupea može pretvoriti u roadster u roku od 25 sekundi pomoću prekidača na centralnoj konzoli – ili obrnuto.

SLK takođe impresionira konceptom bezbednosti koji je postavio standarde u svojoj klasi u to vreme. Primetne su dve stabilne prečke kao zaštita putnika u slučaju prevrtanja. A-stubovi ojačani cevima dovršavaju zaštitni efekat. Pored toga, SLK je standardno opremljen vazdušnim jastucima, zatezačima kaiševa i graničnicima sile pojasa.

Novo razvijena elipsoidna pregrada kao deo prednje konstrukcije povećava područje prednje deformacije u slučaju frontalnog udara. Ovo smanjuje rizik od ograničenja prostora za noge. U testovima sudara, SLK ispunjava Mercedes-Benz-ove sopstvene specifikacije i tako premašuje zakonski propisane vrednosti.

U početku će se Roadster nuditi kao SLK 200 (136 ks) i SLK 230 Kompressor (193 ks). Nakon popravke 2000. godine, šestocilindrični modeli SLK 320 (218 ks) i SLK 32 AMG (354 ks) upotpunjuju portfolio.

Iz prvog SLK-a nastala je mala i tanka linija tradicije: U januaru 2004. Mercedes-Benz je predstavio naredni SLK serije R 171. Jedan od vrhunaca je opcionalno dostupan AIRSCARF. Ovaj svet prvo prevozi topli vazduh između naslona sedišta i naslona za glavu do dela vrata putnika, a zajedno sa standardnim deflektorom vetra omogućava otvorenu vožnju čak i pri niskim spoljnim temperaturama.

Treća generacija SLK (R 172) će se na tržištu naći 2010. godine. Preimenovaće se u SLC 2016. godine i proizvodiće se do 2020. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close