fbpx
Automobili

Zašto je pristupačan novi automobil mrtav

U 2011. godini, P-ploče ili one sa vrlo ograničenim budžetom bile su relativno razmažene za izbor na tržištu novih automobila. Za vozila čija je cena niža od 20.000 američkih dolara, bilo je dostupno 170 varijanti u 33 modela od 21 marke.

Premotavanje unazad deceniju, a tržište je prilično depresivan prizor za tanke zidove: dostupno je samo 19 varijanti za manje od 20.000 USD – koje pokrivaju samo devet modela i šest brendova.

Napravite devet varijanti i pet modela ako želite automatski menjač.

Za desetkovanje ovog segmenta odgovorno je nekoliko faktora.

Prirodna, ali manje značajna je inflacija, mada Kia Rio, Suzuki Svift ili Volksvagen Polo i dalje možete kupiti za manje od 20.000 američkih dolara baš kao što ste mogli i pre 10 godina.

Neki brendovi su takođe nestali od 2011. godine, uključujući Holden (i njegovu Barinu) i Proton (koji su nudili čak pet automobila ispod 20.000 USD).

Najveći krivac je, međutim, terenac. Ili tačnije kompaktni SUV.

Većina proizvođača automobila napustila je kategoriju gradskih automobila da bi se usredsredila na početna sportska terenska vozila.

To su dobre vesti za dilere jer SUV-ovi veličine pinte pružaju veći prostor za povraćaj u poređenju sa notorno tankim – ili čak nepostojećim – profitnim maržama gradskih automobila.

Ali to nisu dobre vesti za kupce sa ograničenim budžetom, jer su SUV-ovi gradske veličine znatno viši od gradskih automobila na kojima su zasnovani. Nije nužno uteha što su ovi SUV-ovi u nekim slučajevima opremljeni poput gradskog automobila višeg stepena.

U 2011. godini, francuska marka Peugeot ponudila je svoj 207 lagani automobil za samo 18.990 dolara pre putarine. Za 2021. je izbegao svog najnovijeg naslednika, 208, da bi se koncentrisao na kompaktni SUV automobil zasnovan na 208 iz 2008. godine, a najjeftinija ulazna tačka mu je 34.990 dolara. To se približava 40.000 USD sa dodatim putnim naknadama.

Ford Australia je na sličan način ukinuo redovne verzije gradskog automobila Fiesta da bi srodni Puma crossover postao njegov najjeftiniji putnički automobil ili SUV – po ceni od 29.990 dolara pre troškova na putu. (Jedini izuzetak Fieste je ST hot-hatch po cijeni od 32.290 USD, dok je Fordovo najniže vozilo zapravo priručnik sa kabinom-šasijom Ranger 4k2.)

Otišli ​​su jeftini nissani poput Micre i Pulsara. Danas je njegov najdostupniji putnički automobil / SUV automobil Juke koji počinje sa 27.990 dolara.

Hiundai je svoj automobil Accent light zamenio Venue babi SUV, iako je bar još uvek relativno jeftin i košta 20.690 dolara.

Honda je takođe odlučila da ignoriše četvrtu generaciju svog pametno svestranog Jazz-a, ostavljajući Civic VTi limuzinu od 23.590 dolara kao najpristupačniji model. (Kompaktni SUV kompanije kompanije HR je veći za 25.990 USD.)

Neki gradski automobili iz 2011. jednostavno su znatno porasli u ceni. Tu spadaju Citroen C3 (koji je sada pozicioniran kao pojedinačni model sa visokim performansama i košta od 28.990 USD) i Škoda Fabia (od 21.990 USD), mada je najpoznatiji Toiota Iaris.

Toiotin poznati i nekada izuzetno popularni gradski automobil objavljen je prošle godine u obliku nove generacije sa prilaznim vozilima i do 9560 dolara višim cenama od svog prethodnika. Osnovni model iz 2021. godine sa ručnim menjačem košta 25.550 dolara za put.

Toiota je za povećanje okrivila sve glavne sigurnosne karakteristike i tehnologiju koja joj je potrebna da bi postala standardna za svaki model, a umesto toga nikla je svoje sertifikovane polovne automobile kao alternativu automobilima bez novca.

Čak i tradicionalne marke jeftinih automobila iz Kine i Indije napreduju prema cenama.

I dok novi MG-ov ZST testira novo tlo kao varijantu svog kompaktnog SUV-a sa više premija, gradski automobil MG3 služi kao jasan pokazatelj da Australija i dalje ima zdrav apetit za automobile sa niskim cenama.

Prošle godine MG je prodao više od 7000 MG3 – porast od 78 procenata – dok je ove godine doprineo da se anglo-kineski brend uvrsti na listu top 10 proizvođača.

Međutim, sa porastom hibrida i električnih automobila, a neke zemlje planiraju da zabrane vozila na benzin i dizel do kraja decenije, kako će izgledati ‘pristupačan’ automobil 2031. godine?

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button